fbpx Λιβύη: Επείγουσα μεταφορά 71 τραυματιών δια θαλάσσης | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λιβύη: Επείγουσα μεταφορά 71 τραυματιών δια θαλάσσης

Δελτίο Τύπου -  Την Κυριακή 3 Απριλίου οι ΓΧΣ εκκένωσαν 71 ασθενείς με πλοίο από την πόλη Μισράτα (Misrata) της Λιβύης όπου λόγω της συνεχιζόμενης βίας οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν γεμίσει με τραυματίες.

«Κατορθώσαμε να δέσουμε το πλοίο στη Μισράτα την Κυριακή το απόγευμα, παρά τις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται στην πόλη τις τελευταίες μέρες», δήλωσε ο Χέλμι Μεκάουι, γιατρός των ΓΧΣ που συντόνισε την επιχείρηση της μεταφοράς. «Η βία έχει προκαλέσει εισροή τραυματιών  και ήταν μεγάλη τύχη που ήμασταν εκεί και καταφέραμε να τους μεταφέρουμε εν πλω. Μεταξύ εκείνων που μεταφέρθηκαν ήταν και τρεις σε εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση , 11 με σοβαρά τραύματα και πολλοί άλλοι με πληγές  στην κοιλιακή χώρα και ανοιχτά τραύματα. Σε όλους χορηγήθηκε  εντατική ιατρική φροντίδα καθώς το πλοίο κατέπλεε προς Τυνησία.»

Σύμφωνα με πληροφορίες το νοσοκομείο στη Μισράτα βομβαρδίστηκε νωρίς την Κυριακή το πρωί, ενώ οι κλινικές  που παραμένουν ακόμη σε λειτουργία είναι ασφυκτικά γεμάτες με τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση, και παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στη Λυβική Επιτροπή Υγείας που βρίσκεται στη Μισράτα προσφέρθηκαν έξι τόνοι επείγοντος ιατροφαρμακευτικού υλικού συμπεριλαμβανομένων 3000 χειρουργικών κιτ για την πραγματοποίηση 1000 χειρουργικών επεμβάσεων, φαρμάκων, υλικών αποστείρωσης και ενδοφλέβιων υγρών, ώστε οι ιατρικές εγκαταστάσεις της πόλης να αντεπεξέλθουν  στο μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Το πλοίο έφτασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι της πόλης Σφάξ (Sfax) στην Τυνησία και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για να τους παρασχεθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η ιατρική ομάδα των ΓΧΣ που συμμετείχε στην επιχείρηση αποτελείται από εφτά γιατρούς, τρεις νοσηλευτές και έναν ψυχολόγο, καθώς και από εφτά μέλη ντόπιο ιατρικό προσωπικό που συμμετείχαν εθελοντικά στην επιχείρηση. Αμέσως μετά την άφιξη στο Σφαξ, οι Τυνησιακές υγειονομικές αρχές οργάνωσαν τη μεταφορά των ασθενών σε διάφορες ιατρικές εγκαταστάσεις. Χάρη στη δική τους βοήθεια και στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού της Μισράτα που διακινδύνεψαν τη ζωή τους πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και η περίθαλψη των ασθενών.

Η επιχείρηση της εκκένωσης διεξήχθη χωρίς ανάμειξη των εμπλεκόμενων στις συγκρούσεις πλευρών σύμφωνα με τις αρχές της ουδετερότητας και αμεροληψίας της δράσης των ΓΧΣ.

Καθώς  οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Λιβύη, οι ΓΧΣ συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια στα θύματα της βίας ανεξάρτητα από καταγωγή ή φυλή. Η οργάνωση ενισχύει τις ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή στέλνοντας επιπλέον ιατροφαρμακευτικό υλικό και διευκολύνοντας την εκκένωση τραυματιών και ασθενών. Παρόλα αυτά, παραμένει εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί ακόμη τραυματίες δεν μπορούν να λάβουν την αναγκαία και σωτήρια ιατρική βοήθεια χωρίς να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.
 
Οι ΓΧΣ επαναλαμβάνουμε την έκκλησή προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη  πρόσβαση όλων των τραυματιών  στην ιατρική περίθαλψη. Επίσης, ζητούν σεβασμό προς τις ιατρικές εγκαταστάσεις, το υγειονομικό προσωπικό και τα οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς.

Οι ΓΧΣ στη Λιβύη:

Στην ανατολική πόλη Βεγγάζη, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό σε ιατρικές εγκαταστάσεις, (αναισθητικά και χειρουργικά υλικά για τραυματίες) σε συνεργασία με τη Λιβυϊκή  Ιατρική Επιτροπή. Μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί στη χώρα  44 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, ενώ αναμένονται περαιτέρω ποσότητες στις επόμενες μέρες. Οι ομάδες των ΓΧΣ που βρίσκονται στην περιοχή ενισχύονται με επιπλέον ιατρικό προσωπικό που προσφέρουν εκπαίδευση σε θέματα νοσηλευτικής φροντίδας. Στις 21 Μαρτίου, οι ΓΧΣ έστειλαν ένα πλοίο με χειρουργικά κιτ για 300 τραυματίες στο νοσοκομείο Μισράτα.

Στην πόλη Ρας Αντίρ (Ras Ajdir) στα σύνορα με τη Λιβύη, οι ομάδες των ΓΧΣ προσφέρουν ψυχολογική βοήθεια σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις. Εργάζονται παράλληλα στον καταυλισμό διέλευσης Τσούτσα (Choucha) όπου οι άνθρωποι περιμένουν τον επαναπατρισμό ή την επανεγκατάσταση. Από την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη, οι ΓΧΣ έχουν ως προτεραιότητα να φτάσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ