fbpx Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η βία αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η βία αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή

© MSFΔελτίο Τύπου - Η νέα κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο στρατό και μία ομάδα ανταρτών στη βόρεια Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει αναγκάσει για άλλη μία φορά χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτιμούν ότι στις περιοχές του Κάμπο (Kabo) και του Μόγιεν Σίντο (Moyen Sido) ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκ νέου εκτοπιστεί αγγίζει τους 8.000 ανθρώπους. 

Έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο δάσος, όπου ζουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, χωρίς καμία πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και μακριά από οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια.  

«Κάποια χωριά έχουν καεί ολοσχερώς και οι κάτοικοί τους έχουν αναγκαστεί να φύγουν παίρνοντας μαζί τους μόνο τα ρούχα που φορούν,» εξηγεί ο Γκάμπριελ Σάντσεθ Ιμπάρα (Gabriel Sánchez Ibarra), επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. «Κάποιοι άλλοι τράπηκαν σε φυγή φοβούμενοι για τη ζωή τους, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βιώσει στο παρελθόν πολλές επιθέσεις και εκτοπισμούς λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πληθυσμός. Προτεραιότητά μας είναι να φτάσουμε σε αυτούς και να τους βοηθήσουμε,» συμπληρώνει ο Σάντσεθ Ιμπάρα. «Μέχρι τώρα, είχαμε πολύ περιορισμένη πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τη βία.»   

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι συνεχείς συγκρούσεις μέσα και γύρω από το Κάμπο είχαν δραματικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής. Οι ομάδες των ΓΧΣ επισκέφτηκαν αρκετά εγκαταλειμμένα χωριά, από τα οποία αρκετά είχαν λεηλατηθεί και καεί μερικώς ή ολοσχερώς. Στο Μποκαγιάνγκα (Bokayanga), για παράδειγμα, οι κάτοικοι έφυγαν προς το δάσος όταν κάηκαν τα σπίτια τους, αφήνοντας πίσω τα τρόφιμα και τους καρπούς τους για την επόμενη σοδειά. Το κέντρο υγείας του χωριού λεηλατήθηκε και αυτό και είναι τώρα κλειστό. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου τρόφιμα, στέγη ή εργαλεία και έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε νερό.   

«Μπορέσαμε να επισκεφτούμε κάποια χωριά το σαββατοκύριακο που πέρασε. Στο Μποκαγιάνγκα κάποιοι άνθρωποι μας είπαν ότι οι κάτοικοι του χωριού είναι πολύ φοβισμένοι για να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα ή τρόφιμα. Σε ένα άλλο χωριό, το οποίο ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένο, μιλήσαμε με τον μόνο άνθρωπο που βρήκαμε, ένα μικρό αγόρι, που μας εξήγησε ότι οι κάτοικοι είχαν τραπεί σε φυγή και είχαν εγκατασταθεί κατά ομάδες σε πρόχειρα καταλύματα στο δάσος,» λέει ο Σάντσεθ Ιμπάρα.  

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η δραματική μείωση των ασθενών που δέχεται η ομάδα στο Κάμπο. Έχει παρατηρηθεί μία σημαντική μείωση των παιδιατρικών περιστατικών, περίπου το 50% των ασθενών με HIV και φυματίωση σταμάτησαν να λαμβάνουν την σωτήρια για αυτούς θεραπεία, ενώ οι μισοί από τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία κατά του υποσιτισμού διέκοψαν και αυτοί την αγωγή τους. Πολλοί άνθρωποι απλά δεν θεωρούν το νοσοκομείο ασφαλές μέρος. Ύστερα από τις συγκρούσεις, οι ομάδες των ΓΧΣ περιέθαλψαν 14 τραυματίες χωρίς να γνωρίζουν αν υπάρχουν και άλλοι τραυματίες που κρύβονται κάπου ή που δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο. Από την άλλη μεριά, σε όσους ασθενείς έρχονται στην κλινική, οι ΓΧΣ παρατηρούν μία αύξηση σε ιατρικά προβλήματα όπως οι γενικοί πόνοι σε όλο το σώμα ή τα προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το άγχος λόγω της βίας, του φόβου και του πρόσφατου εκτοπισμού. 

Καθώς ο πληθυσμός φαίνεται πολύ φοβισμένος για να έρθει στο νοσοκομείο, οι ΓΧΣ εξετάζουν κυρίως γυναίκες και παιδιά, αλλά πολύ λίγους άντρες. Έτσι η οργάνωση προσπαθεί να υιοθετήσει νέες στρατηγικές προκειμένου να φτάσει στους εκτοπισμένους πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα μέσα από τη λειτουργία κινητών ιατρικών μονάδων που φτάνουν στο δάσος με τα πόδια ή με μοτοσικλέτες.

«Οι κινητές ιατρικές μονάδες που οργανώνονται με τη χρήση μοτοσικλετών μάς επέτρεψαν να βοηθήσουμε κάποιους από τους εκτοπισμένους ανθρώπους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο μέσα στο δάσος. Αυτοί μας αφηγήθηκαν πως πέρασαν τη νύχτα χωρίς να έχουν τίποτα για να καλύψουν τους εαυτούς τους και να προστατευτούν από τα κουνούπια και τα έντομα, μέσα στη βροχή χωρίς καθόλου πόσιμο νερό. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα λιμνάζοντα νερά για να πιουν νερό και να μαγειρέψουν,» εξηγεί ο Σάντσεθ Ιμπάρα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μία αμερόληπτη και ανεξάρτητη οργάνωση που παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί ή έχουν νοσήσει, με απόλυτη αμεροληψία και ουδετερότητα, ανεξαρτήτως πολιτικών, θρησκευτικών ή στρατιωτικών δεσμών. Οι ΓΧΣ εξακολουθούν να αναζητούν νέους τρόπους για να παράσχουν την τόσο απαραίτητη ιατρική βοήθεια στους κατοίκους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, παρά την κλιμάκωση της βίας και της ανασφάλειας. Προκειμένου να κάνουν το έργο τους, είναι πολύ σημαντικό όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες να σεβαστούν την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία των ΓΧΣ.