fbpx Κένυα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε βοήθεια στους εκτοπισμένους πληθυσμούς | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Κένυα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε βοήθεια στους εκτοπισμένους πληθυσμούς

© Susan Sandars / MSFΔελτίο Τύπου - Οκτώ επιπλέον άτομα από το διεθνές προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έφτασαν στην Κένυα για να βοηθήσουν ώστε να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν από τη βία και την ανασφάλεια που ταλανίζει τη χώρα από τις 29 Δεκεμβρίου. Παράλληλα με τα προγράμματα στο Ναϊρόμπι και στη δυτική Κένυα για την περίθαλψη ασθενών με HIV/AIDS και φυματίωση, οι ΓΧΣ παρέχουμε βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της βίας των τελευταίων ημερών.

Στο Ελντορέτ (Eldoret), μια πολυσύχναστη πόλη που αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο στη Δυτική Επαρχία, οι ΓΧΣ άρχισαν να παρέχουν ιατρική βοήθεια στους περίπου 30.000 ανθρώπους που έφτασαν στην πόλη στις αρχές Ιανουαρίου. Μια ομάδα αποτελούμενη από δύο γιατρούς, ένα χειρουργό, δύο τεχνικούς και μια νοσηλεύτρια υποστηρίζει το νοσοκομείο στο Ελντορέτ και βοηθά στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως πλαστικά καλύμματα, κουβέρτες και μεταλλικά δοχεία, σε όσους ζουν στους καταυλισμούς γύρω από την πόλη, ενώ επίσης παραπέμφθηκαν ασθενείς για χειρουργικές επεμβάσεις από το Μπερντ Φόρεστ (Burnt Forest) στο Ελντορέτ. Η ομάδα των ΓΧΣ ξεκινά επίσης την υποστήριξη τριών υγειονομικών μονάδων σε διαφορετικούς οικισμούς του Ελντορέτ και διερευνά την κατάσταση στις γειτονικές περιοχές, όπως είναι η Μουάς Μπριτζ (Moi’s Bridge) και η Τούρμπο (Turbo), όπου φαίνεται να διαμένουν οι πιο φτωχοί εσωτερικοί πρόσφυγες.

Νότια του Ελντορέτ, στο Νακούρου (Nakuru) και το Μόλο (Molo), οι ΓΧΣ επίσης παρέχουμε βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί από τη βία και την ανασφάλεια. Ομάδες των ΓΧΣ εργάζονταν στο Μόλο από τις αρχές Δεκεμβρίου, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί λόγω των βίαιων συγκρούσεων. Από τις 29 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των εσωτερικών προσφύγων στην πόλη αυξήθηκε σημαντικά, όπου δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 26 καταυλισμοί στις αγροτικές περιοχές γύρω από το Κουρέσοϊ και το Μόλο. Στο Μόλο οι ΓΧΣ διανέμουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους εσωτερικούς πρόσφυγες. Οι κινητές ομάδες μας επισκέπτονται τους καταυλισμούς, ενώ οι τεχνικοί φροντίζουν για τη σωστή παροχή ύδρευσης και τις συνθήκες υγιεινής. Το Περιφερειακό Νοσοκομείο του Νακούρου φαίνεται πλέον να λειτουργεί κανονικά, οπότε οι ΓΧΣ μειώσαμε τις εκεί δραστηριότητές μας αλλά παραμένουμε στη διάθεσή τους να βοηθήσουμε αν χρειαστεί.

Τις τελευταίες ημέρες ομάδες των ΓΧΣ πέταξαν με ελικόπτερο ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση σε διάφορες περιοχές της δυτικής Κένυας, στις οποίες αναφέρθηκε ότι κατέφυγαν πολλοί εσωτερικοί πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής έχει διερευνηθεί η κατάσταση στις περιοχές Κέριχο, Ικόνγκ, Λονγκάνι, Κίσι, Κισούμου, Μιγκόρι, Ναρόκ, Καπσοκγουένι, Μουχορόνι, Κόρου και Νάντι Χιλς (Kericho, Ikonge, Longani, Kisi, Kisumu, Migori, Narok, Kapsokweni, Muhoroni, Koru, Nandi Hills). Οι διερευνητικές πτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η κατάσταση μεταβάλλεται ραγδαία και πρέπει να παρακολουθείται στενά για να διασφαλιστεί ότι οι ΓΧΣ μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ιατρικές ανάγκες.

Η έλλειψη ασφάλειας στην πρωτεύουσα της χώρας είχε αναγκάσει τις ομάδες των ΓΧΣ να κλείσουν για λίγες ημέρες κάποιες από τις κλινικές των ΓΧΣ για το HIV/AIDS στις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι. Ωστόσο, τώρα οι κλινικές άρχισαν και πάλι να λειτουργούν κανονικά. Μετά από μια μικρή διακοπή, το Κέντρο Υγείας στη Νότια Κιμπέρα – μια από τις τρεις κλινικές των ΓΧΣ στην παραγκούπολη της Κιμπέρα, στο Ναϊρόμπι– μπόρεσε να επαναλειτουργήσει στις 31 Δεκεμβρίου. Τις δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του, το προσωπικό των ΓΧΣ περιέθαλψε 62 ασθενείς, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς είχαν τραυματιστεί στις βίαιες συγκρούσεις. Καθώς η κατάσταση στο Ναϊρόμπι ηρεμεί, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που έρχονται στις κλινικές. Στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν 280 ιατρικές συνεδρίες στο Κέντρο Υγείας στη Νότια Κιμπέρα και 250 στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Μμπαγκάθι (Μbagathi), όπου οι ΓΧΣ παρέχουμε πλήρη περίθαλψη στους ασθενείς με HIV/AIDS. Οι ομάδες μας ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι άλλες δύο κλινικές των ΓΧΣ για το HIV/AIDS στην Κιμπέρα τις προσεχείς ημέρες.

Στο Μαθάρε (Mathare), μια παραγκούπολη στα ανατολικά περίχωρα του Ναϊρόμπι, το προσωπικό των ΓΧΣ μπόρεσε να ξεκινήσει και πάλι τις δραστηριότητές του την 1η Ιανουαρίου. Αρχικά η ομάδα παρείχε περίθαλψη σε 19 επείγοντα περιστατικά, όπου μερικοί είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των συμπλοκών. Τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι ασθενείς των ΓΧΣ με HIV/AIDS και φυματίωση μπόρεσαν να επιστρέψουν στην κλινική ώστε να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν 200 ιατρικές συνεδρίες, 160 με ασθενείς που πάσχουν από HIV/AIDS και 40 με ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για φυματίωση.

Τα προγράμματα στην Μπούσια (Busia) και το Χόμα Μπέι (Homa Bay), στα δυτικά της Κένυα, έχουν ξεκινήσει και πάλι κανονικά. Στην Μπούσια, πέρα από την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με HIV/AIDS, οι ομάδες των ΓΧΣ παρέχουν επίσης καθαρό νερό, κουβέρτες και πλαστικά καλύμματα σε εσωτερικούς πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο κοντά σε αστυνομικούς σταθμούς στην πόλη.

Σε όλα τα προγράμματα των ΓΧΣ για το HIV/AIDS και τη φυματίωση, οι ομάδες παρατηρούν ότι αρκετοί ασθενείς έχασαν τα αντιρετροϊκά τους φάρμακα ή τα φάρμακα κατά της φυματίωσης τις τελευταίες ημέρες όπου επικρατούσε ανασφάλεια. Το προσωπικό περιθάλπει επίσης ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους επειδή οι κλινικές όπου συνήθως πήγαιναν έχουν κλείσει. Αν και οι περισσότερες κλινικές φαίνεται ότι πλέον επαναλειτουργούν, οι ΓΧΣ ανησυχούν για αυτούς τους ασθενείς και τη διακοπή της θεραπείας τους.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ