fbpx Σομαλία: Κανένα ασφαλές καταφύγιο στο Μογκαντίσου | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Σομαλία: Κανένα ασφαλές καταφύγιο στο Μογκαντίσου

© Jehad NgaΔελτίο Τύπου - Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, η ανθρωπιστική ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) εκφράζει φόβους για την ασφάλεια των ανθρώπων που έχουν παραμείνει στο Μογκαντίσου, καθώς η βία εντείνεται συνεχώς μέσα στην πόλη.

Οι ΓΧΣ αποτελούμε τη μόνη διεθνή οργάνωση που παρέχει ιατρική περίθαλψη στο Μογκαντίσου και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυξανόμενα περιστατικά βίας στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ένα από τα Κέντρα Υγείας όπου εργαζόμαστε. Όσοι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα, εγκατέλειψαν την πόλη. Ωστόσο πολλοί άλλοι είναι παγιδευμένοι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή φοβούνται να φύγουν από το Μογκαντίσου. Είναι πολλοί αυτοί που καταφεύγουν σε άλλες περιοχές της πόλης, χωρίς να βρίσκουν όμως κάποιο ασφαλές μέρος για να μείνουν.

«Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι αλλά οι περισσότεροι δε μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να περιμένουν και να ελπίζουν ότι η βία δε θα φτάσει σε αυτούς,» είπε ο επικεφαλής αποστολής των ΓΧΣ στη Σομαλία, Κόλιν ΜακΙλρήβη (Colin McIlreavy). «Στο Μογκαντίσου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ασφαλές καταφύγιο

Η μεγάλη ανασφάλεια συχνά αποτελεί εμπόδιο στην παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες. Το προσωπικό των ΓΧΣ δεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους κατοίκους που έχουν τραυματιστεί από σφαίρες ή θραύσματα από βόμβες κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιθέσεων. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν από αιμορραγία καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο να μεταφερθούν στα νοσοκομεία. Κάποιοι άνθρωποι που κατοικούσαν σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στο Κέντρο Υγείας των ΓΧΣ ανέφεραν ότι είδαν οπλισμένους άντρες να προελαύνουν στους δρόμους, να λεηλατούν σπίτια και σε κάποιες περιπτώσεις να πυροβολούν άοπλους αμάχους.

Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι που ζουν στο Μογκαντίσου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν διάσπαρτοι πρόχειροι καταυλισμοί. Οι κάτοικοι σε αυτούς τους καταυλισμούς συνήθως ζουν σε καταλύματα φτιαγμένα από πλαστικά καλύμματα και σκισμένα υφάσματα, που δεν τους παρέχουν καμία προστασία από σφαίρες, βόμβες και οβίδες. Είναι πολλοί λίγοι οι άντρες σε αυτούς τους καταυλισμούς. Οι περισσότεροι έχουν φύγει, αφήνοντας τις γυναίκες να αγωνίζονται μόνες τους να ταΐσουν και να φροντίσουν τα παιδιά τους, εκτεθειμένες στη βία και τις λεηλασίες. Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα των ΓΧΣ περιέθαλψε τρεις γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού από ένοπλους άντρες μέσα στα ίδια τα σπίτια τους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, το προσωπικό μας αναφέρει ότι οι συγκρούσεις πλησιάζουν ανησυχητικά στο Κέντρο Υγείας όπου εργαζόμαστε. Κάποιοι από αυτούς δε μπορούν να φτάσουν στη δουλειά καθώς οι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω των βίαιων συγκρούσεων. «Έχουμε παρατηρήσει μία σημαντική μείωση στον αριθμό των ασθενών που έρχονται στο Κέντρο Υγείας από κάποιες γειτονιές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ιστορίες που ακούμε από ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει αυτές τις γειτονιές ζητώντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές του Μογκαντίσου» είπε ο Δρ. Φουάντ (Fuad), γιατρός στο Κέντρο Υγείας των ΓΧΣ.

Όσοι κάτοικοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν από την πόλη, την εγκαταλείπουν, αντιμετωπίζοντας όμως πολύ μεγάλο κίνδυνο. «Τα σημεία ελέγχου ανάμεσα στο Μογκαντίσου και το Γκαλκάγιο (Galcayo) δεν έχουν καμιά σχέση με όσα έχω δει στη ζωή μου. Σε μια διαδρομή μεγαλύτερη από 300 χιλιόμετρα, μέτρησα 86 σημεία ελέγχου στα οποία απαιτούσαν χρήματα. Στη μέση της διαδρομής τα χρήματα δεν ήταν αρκετά και μας πήραν ό,τι βρήκαν» είπε ένας άντρας στην ομάδα των ΓΧΣ στο Γκαλκάγιο, βόρεια του Μογκαντίσου.

Οι ΓΧΣ αγωνιζόμαστε να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του Μογκαντίσου. Ωστόσο οι άμαχοι δε χρειάζονται μόνο ιατρική περίθαλψη. Χρειάζονται ασφάλεια. Οι ΓΧΣ καλούμε τις ένοπλες ομάδες να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

  • Διαβάστε το blog (ιστολόγιο) της Τιράνα Χασάν, ειδικού σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αυτή την εποχή εργάζεται με του ΓΧΣ στο Μογκαντίσου της Σομαλίας.