fbpx Τσάγκας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

 

H Αμερικάνικη Τρυπανοσωμίαση, γνωστή και ως νόσος Τσάγκας, είναι μια μορφή τρυπανοσωμίασης άλλα διαφέρει από την αφρικανική τρυπανοσωμίαση (Ασθένεια του Ύπνου). Η ασθένεια προσβάλλει εκατομμύρια φτωχούς σε 21 χώρες τις Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 100 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο στη Λατινική Αμερική ενώ κάθε χρόνο περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. H αμερικανική Τρυπανοσωμίαση αποτελεί τη μεγαλύτερη παρασιτική ασθένεια στη Λατινική Αμερική ενώ κατέχει την τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την ελονοσία και τη σχιστοσωμίαση.  
 
 
© Juan Carlos
Tomasi 
Η νόσος Τσάγκας προκαλείται από το παράσιτο Trypanosoma cruzi και μεταδίδεται στους ανθρώπου από το τσίμπημα εντόμων, από μεταγγίσεις αίματος ή από μετάδοση κατά τη γέννηση. Η ασθένεια εμφανίζει διάφορα κλινικά συμπτώματα. Η σοβαρή φάση της ασθένειας διαρκεί συνήθως 2 μήνες, με μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα. Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 2-8%, ιδιαίτερα ανάμεσα σε μικρά παιδιά. Μετά τη μόλυνση, η οποία συχνά δεν μπορεί να διαγνωστεί (και επομένως να θεραπευτεί), ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρές ενδείξεις ανοσίας, όμως παρόλα αυτά παραμένει μολυσμένος. Αυτό το ακαθόριστο στάδιο της ασθένειας μπορεί να διαρκέσει από 10 ως 12 χρόνια χωρίς να εμφανιστούν κάποια ορατά συμπτώματα. Ανάλογα με την ενδημική περιοχή, κατά τη διάρκεια του χρονικού σταδίου που ακολουθεί, περίπου 20-50% των περιπτώσεων αναπτύσσουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, δηλαδή αμετάκλητες καρδιακές, πεπτικές ή νευρολογικές διαταραχές. Αν δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία, η νόσος Τσάγκας είναι θανατηφόρα.     
Υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα για τη θεραπεία της ασθένειας, το nifurtimox και το benznidazole. Ωστόσο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά για χρόνιους ασθενείς, παιδιά ή ενήλικες. Επίσης, η Έρευνα και η Ανάπτυξη για νέα φάρμακα κατά της ασθένειας αυτής είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες. Είναι λοιπόν σαφές ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη νόσο Τσάγκας χρειάζονται νέες και βελτιωμένες θεραπευτικές μεθόδους.
 
Αριθμοί & Πραγματικότητα για τη νόσο Τσάγκας:
  • Η νόσος Τσάγκας ενδημεί στη Λατινική Αμερική και υπολογίζεται ότι έχει μολύνει 16 - 18 εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μολυνθούν από αυτήν σε 21 χώρες. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο 25% του συνολικού πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής.
  • Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται μόνο στο 1% των περιπτώσεων, μία με δύο εβδομάδες μετά από τη μόλυνση, και περιλαμβάνουν πυρετό, πρήξιμο του προσώπου γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος και πρησμένους λεμφαδένες. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 4 με 8 εβδομάδες και ύστερα εξαφανίζονται.   
  • Περίπου στο 1/3 των περιστατικών, εμφανίζονται χρόνιες μορφές, 10 με 20 χρόνια μετά τη μόλυνση. Η χρόνια σοβαρή ασθένεια οδηγεί στο θάνατο.