fbpx Tσαντ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν επείγουσα παρέμβαση κατά της ελονοσίας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Tσαντ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν επείγουσα παρέμβαση κατά της ελονοσίας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) ξεκίνησαν επείγουσα παρέμβαση στο νοτιοανατολικό Τσαντ για την αντιμετώπιση μιας ραγδαίας αύξησης περιστατικών ελονοσίας.

Tσαντ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν επείγουσα παρέμβαση κατά της ελονοσίας
Στόχος της επείγουσας αυτής παρέμβασής μας είναι να βελτιώσουμε την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ήπιας ελονοσίας και να βελτιώσουμε τη διαχείριση των πλέον σοβαρών και περίπλοκων μορφών της ασθένειας

Από τις αρχές του Αυγούστου, στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμά τους στο Αμ Τιμάν, στην περιοχή Σαλαμάτ, οι MSF διαπίστωσαν δραματική άνοδο κρουσμάτων ελονοσίας, με το 80% των ιατρικών εξετάσεων να αφορούν στην ασθένεια αυτή. Πολλά από τα σοβαρότερα περιστατικά είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αλλά και οι κινητές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι το 73% του συνόλου των ασθενών που εξετάζουν, υποφέρουν επίσης από αυτή την ασθένεια των κουνουπιών.

«Στόχος της επείγουσας αυτής παρέμβασής μας είναι να βελτιώσουμε την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ήπιας ελονοσίας και να βελτιώσουμε τη διαχείριση των πλέον σοβαρών και περίπλοκων μορφών της ασθένειας», επισημαίνει ο Τζέισον Μιλς, Αρχηγός Αποστολής των MSF στο Τσαντ. «Πολλοί άνθρωποι που ζουν έξω από την πόλη Αμ Τιμάν έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην περίθαλψη. Η πλειοψηφία όσων χάνουν τη μάχη με το θάνατο αυτή τη στιγμή, πεθαίνουν στα σπίτια τους».

Στην προσπάθειά αντιμετώπισης της κατάστασης, οι MSF ανέπτυξαν μια επείγουσα ιατρική ομάδα η οποία υποστηρίζει τα τοπικά κέντρα υγείας με διαγνωστικά τεστ ελονοσίας και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες. Η ομάδα αυτή επίσης εκπαιδεύει το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και ενισχύει τον επιδημιολογικό έλεγχο. Από τότε που άρχισε η επείγουσα παρέμβαση, ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας που έχουν δει οι MSF αυξήθηκε κατά δέκα φορές. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου, οι ομάδες ανέφεραν 1228 περιστατικά, ενώ στο τέλος του μήνα, είχαν καταγράψει 14021 νέα κρούσματα.

Καθώς η ελονοσία είναι ενδημική στη χώρα αυτή, το ποσοστό των λοιμώξεων αυτή τη χρονιά ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη», δήλωσε η Κριστίνα Μαχ, Ιατρική Συντονίστρια των MSF στο Τσαντ. «Οι υπάρχουσες προμήθειες στη χώρα για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ελονοσίας είναι εξαιρετικά περιορισμένες».
Επίσης, οι MSF ενίσχυσαν το δυναμικό τους για την αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων στο νοσοκομείο του Αμ Τιμάν, στήνοντας θεραπευτικό κέντρο για την ελονοσία σε σκηνή μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου. Στη σκηνή αυτή γίνονται δεκτά για θεραπεία και ημερήσια παρακολούθηση τα ηπιότερα περιστατικά. Μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο εβδομάδες, περισσότερα από 1400 περιστατικά έχουν λάβει περίθαλψη στο αντίσκηνο. ΟΙ MSF επίσης σχεδιάζουν να μοιράσουν κουνουπιέρες σε σπίτια των περιοχών που έχουν πληγεί, και να υλοποιήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων.

«Πριν αρκετές βδομάδες, η οκτάχρονη κόρη μου Σαλιμάτα Άλη, άρχισε να τρέμει και να παραπονιέται για πονοκέφαλο. Την πήγαμε στον ντόπιο θεραπευτή, ο οποίος της έδωσε ταμπλέτες, αλλά εκείνη εξακολουθούσε να τρέμει και να μην μπορεί να μιλήσει κανονικά», λέει η μητέρα της, Χαλίμα Ιμπραήμ. «Την επόμενη μέρα ο αρχηγός του χωριού ήρθε στο σπίτι μας με γιατρούς των MSF. Την εξέτασαν και της έδωσαν φάρμακα και έπειτα από τρεις μέρες ήταν πολύ καλύτερα. Χωρίς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η Σαλιμάτα θα είχε πεθάνει όπως τόσα άλλα παιδιά στο χωριό μας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το ξέσπασμα της επιδημίας ελονοσίας στην πόλη Αμ Τιμάν και στις γύρω περιοχές έως το τέλος της περιόδου των βροχών, στα τέλη Νοεμβρίου.

ΔΡΑΣΕΙΣ