fbpx Τεράστια η δυστυχία στη βόρεια Ουγκάντα - Aπαιτείται άμεση δράση | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Τεράστια η δυστυχία στη βόρεια Ουγκάντα - Aπαιτείται άμεση δράση

Καμπάλα - Πρόσφατες αναδρομικές μελέτες για τη θνησιμότητα του πληθυσμού που διενεργήθηκαν από τους ΓΧΣ υπογραμμίζουν την τεράστια δυστυχία και τον επείγοντα χαρακτήρα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη βόρεια Ουγκάντα. Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, η σοβαρότητα της κρίσης απαιτεί άμεση δράση από τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τα πορίσματα των ερευνών ενισχύουν τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού υπογραμματέα των Η.Ε. Ζαν Έγκελαντ, ο οποίος αποκάλεσε τη βόρεια Ουγκάντα «τη μεγαλύτερη, παραμελημένη, επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στον κόσμο».

Οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η ανεπαρκής βοήθεια έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Έρευνες που διενεργήθηκαν από τους ΓΧΣ διαπίστωσαν ένα γενικό ποσοστό θνησιμότητας της τάξης των 2,8 θανάτων ανά 10.000 άτομα την ημέρα για το γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, ένα ποσοστό πάνω από 2 θανάτους ανά 10.000 άτομα την ημέρα χαρακτηρίζεται ως «εκτός ελέγχου επείγουσα κατάσταση». Το ποσοστό θνησιμότητας είναι ακόμη πιο ανησυχητικό μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών, καθώς φτάνει τους 5,4 θανάτους ανά 10.000 παιδιά την ημέρα. Σε μια τοποθεσία, μάλιστα, αυτό το ποσοστό έφτασε τους 10,5 θανάτους ανά 10.000 παιδιά την ημέρα.

«Η έκταση της δυστυχίας είναι συγκλονιστική και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», τόνισε η Μόνικα ντε Καστελαρνό, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, από την Καμπάλα. «Οι άνθρωποι δε ζουν απλώς σε συνεχή ανασφάλεια, στερούνται και των βασικών πόρων και της ασφαλούς πρόσβασης σε νερό, τρόφιμα και φροντίδα υγείας. Τα πορίσματά μας δείχνουν μια κατάσταση που έχει ξεπεράσει το άμεσα επείγον. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά χρειάζεται επειγόντως περισσότερη βοήθεια».

Μια μελέτη της ψυχικής υγείας που διενεργήθηκε στο Κέντρο της Πόλης Πάντερ, αποκάλυψε ότι από το 2002 σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες είχαν εκτεθεί σε σοβαρά τραυματικά περιστατικά: το 63% ανέφερε την εξαφάνιση ή απαγωγή μέλους της οικογένειάς του, το 58% μίλησε για το θάνατο μέλους της οικογένειας εξαιτίας της ανταρσίας, το 79% υπήρξε μάρτυρας βασανισμού και το 40% υπήρξε μάρτυρας σκοτωμού. Επίσης ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι το 5% του πληθυσμού έχει εξαναγκαστεί να επιφέρει φυσική βλάβη σε κάποιον άλλο. Στην κλινική τους στο Πάντερ, οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει αρκετούς ασθενείς που έπασχαν από τις συνέπειες αποτυχημένων αποπειρών αυτοκτονίας. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 62% των γυναικών που ρωτήθηκαν, σκέπτεται την αυτοκτονία.

Οι άμαχοι στη βόρεια Ουγκάντα έχουν εκτεθεί σε ακραία επίπεδα βίας κατά τη διάρκεια της 18ετούς σύγκρουσης, κατά την οποία οι αναφορές περί βασανιστηρίων, απαγωγών παιδιών και σκοτωμών αποτελούν κοινό τόπο. Πάνω από ένα 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και ζουν σε καταυλισμούς ή «προστατευμένα χωριά».

Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στην Ουγκάντα από το 1986. Σήμερα, 67 μέλη του διεθνούς προσωπικού και 510 ντόπιοι εργαζόμενοι ασχολούνται σε προγράμματα της οργάνωσης σε 9 περιφέρειες.

Στην Περιφέρεια Λίρα, οι ΓΧΣ λειτουργούν ένα Κέντρο Θεραπευτικής Σίτισης, δυναμικότητας 350 κλινών, ένα πρόγραμμα συμπληρωματικής σίτισης και 4 κλινικές στους καταυλισμούς Αλόι, Αμούγκου, Αρόμο και Αγκουένγκ. Δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες εξυπηρετούν τις περιοχές Απάλα και Ομόρο κάθε εβδομάδα, και οι ομάδες της οργάνωσης έχουν αναλάβει δραστηριότητες εξυγίανσης του νερού και δημιουργίας αποχετευτικής υποδομής σε 8 αγροτικούς καταυλισμούς.

Στην Περιφέρεια Πάντερ, οι ΓΧΣ παρέχουν ύδρευση καθώς και ιατρικές δραστηριότητες στον καταυλισμό της πόλης Πάντερ, ενώ μία Κινητή Ιατρική Μονάδα εξυπηρετεί τον καταυλισμό Ατάνγκα. Στο πλαίσιο πρόσφατης αξιολόγησης της κατάστασης στο Πατόνγκο διαπιστώθηκε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες, με μικρή δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα.

Οι ιατρικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια Κίτγκουμ περιλαμβάνουν Κινητές Μονάδες στον καταυλισμό Παντίμπε, ενώ η οργάνωση σχεδιάζει να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, την παροχή φροντίδας στους καταυλισμούς Μουκουίνι και Λόκουνγκ.

Στην Περιφέρεια Γκούλου, οι ΓΧΣ λειτουργούν ένα «Νυχτερινό Καταφύγιο» για περίπου 4.000 παιδιά που αναζητούν κάθε νύχτα ένα ασφαλές σημείο για να κοιμηθούν στον περίβολο του νοσοκομείου Λακόρ. Οι ΓΧΣ υποστηρίζουν επίσης μια κλινική στον καταυλισμό Πάμπο, όπου η οργάνωση περιέθαλψε σχεδόν 100 ασθενείς σε Κέντρο Αντιμετώπισης της χολέρας μετά από πρόσφατη έκρηξη της ασθένειας.

Στην περιοχή Τέσο, οι ΓΧΣ λειτουργούν ένα Κέντρο Θεραπευτικής Σίτισης, ένα πρόγραμμα συμπληρωματικής σίτισης και υπηρεσίες για εξωτερικούς ασθενείς στο Σορότι ενώ παρέχουν επίσης ιατρική περίθαλψη σε μια κλινική στο Αμπαλάνγκ. Ακόμη, οι ΓΧΣ διαθέτουν Κινητές Ιατρικές Μονάδες που εξυπηρετούν την περιοχή Ατσούνα.