fbpx Συρία: 20 νεκροί και 99 τραυματίες μετά από αεροπορική επιδρομή | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Συρία: 20 νεκροί και 99 τραυματίες μετά από αεροπορική επιδρομή

Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 99 τραυματίστηκαν όταν στις 13 Ιανουαρίου πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια αγορά στην Αζάζ, στη βόρεια Συρία.

Αυτοκίνητα και ασθενοφόρα συνέρρεαν και ασθενείς πλημμύρισαν το νοσοκομείο
Ακόμα και μετά τις αεροπορικές επιδρομές σε ιατρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Χαλεπίου, οι ντόπιοι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν σταθεροί στη δέσμευσή τους να παρέχουν ιατρική φροντίδα και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τον πληθυσμό

 Είκοσι από τους τραυματίες, όλοι άμαχοι, έλαβαν περίθαλψη σε ένα νοσοκομείο των MSF.

Η επίθεση στην αγορά στην Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ήταν ιδιαίτερα καταστροφική αφού συνέβη δυο εβδομάδες μετά τις αεροπορικές επιδρομές σε ιατρικές εγκαταστάσεις της πόλης, καθιστώντας αδύνατη την αντιμετώπιση μιας επείγουσας κατάστασης αυτού του μεγέθους.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε άλλα σημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ένα νοσοκομείο των MSF στο Χαλέπι. Πέντε άνθρωποι πέθαναν μόλις έφτασαν στο νοσοκομείο των MSF, ενώ 20 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, νοσηλεύθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο.

«Αυτοκίνητα και ασθενοφόρα συνέρρεαν και ασθενείς πλημμύρισαν το νοσοκομείο», αναφέρει η Ανδριάνα Φερασίν, νοσηλεύτρια των MSF στη Συρία. «Δεχθήκαμε πολλούς ασθενείς με ακρωτηριασμένα άκρα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιμορραγία στα μάτια και τα αυτιά».

Σε νοσοκομεία σε άλλα σημεία της περιοχής, και στο νοσοκομείο Κιλίς, στην τουρκική πλευρά των συνόρων, 15 άτομα πέθαναν κατά την άφιξή τους και 79 έλαβαν περίθαλψη για τα τραύματά τους.

Η πόλη Αζάζ, στην περιοχή του Χαλεπίου, έχει βομβαρδιστεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Τον Δεκέμβριο, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα δημόσιο νοσοκομείο, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητά του να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στον πληθυσμό. Ο φόβος επικείμενου βομβαρδισμού αποτρέπει πολλούς από το να πάνε στο νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

«Ακόμα και μετά τις αεροπορικές επιδρομές σε ιατρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Χαλεπίου, οι ντόπιοι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν σταθεροί στη δέσμευσή τους να παρέχουν ιατρική φροντίδα και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τον πληθυσμό», σημειώνει ο Σιντζίρο Μουράτα, επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Συρία.

Το νοσοκομείο στην περιοχή του Χαλεπίου - ένα από τα τρία που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη Συρία - παρέχει επείγουσα, μαιευτική και πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Δίνεται έμφαση σε εγκύους, παιδιά και στους πιο ευάλωτους. Τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 110 χειρουργικές επεμβάσεις και 70 τοκετοί, ενώ 1.500 ασθενείς έλαβαν θεραπεία. Οι MSF καταγράψαμε αύξηση των παθήσεων με την έναρξη του χειμώνα και ανησυχούμε για την πρόσβαση σε θεραπεία των ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Η βία πλήττει ήδη ευάλωτες ομάδες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και τροφή. Η απότομη αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το ξύλο και τα είδη ένδυσης, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού. Πολλοί είναι εκείνοι που είναι απρόθυμοι να πάνε στο νοσοκομείο, επειδή φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος των αεροπορικών επιδρομών, και προτιμούν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα σε κρυφές ιατρικές μονάδες.

Το προσωπικό των MSF έχει επίσης διαπιστώσει τις συνέπειες της βίας στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ. Μια ομάδα που επέστρεψε πρόσφατα από βόρεια πόλη σε αυτή την περιοχή που είχε βομβαρδιστεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ανέφερε ότι η μόνη ιατρική εγκατάσταση που λειτουργεί ακόμα στην περιοχή είναι μια κλινική που λειτουργεί κρυφά, με ντόπιο προσωπικό και κάποιους Σύριους γιατρούς.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι MSF εργαζόμαστε σε τρία νοσοκομεία βόρεια της Συρίας, σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Οι ιατρικές ομάδες των MSF παρέχουν επείγουσα, χειρουργική, μητρική φροντίδα, και τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2013, οι ομάδες των MSF έχουν περιθάλψει πάνω από 10.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 900 χειρουργικές επεμβάσεις. Στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ, που συνορεύουν με τη Συρία, οι MSF παρέχουν ιατρική φροντίδα κυρίως σε Σύριους πρόσφυγες.