fbpx Συνεχίζονται οι κτηνωδίες στα σύνορα της Αγκόλα με τη Λ.Δ. Κονγκό | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Συνεχίζονται οι κτηνωδίες στα σύνορα της Αγκόλα με τη Λ.Δ. Κονγκό

«Ανθρώπινες ασπίδες» οι άμαχοι

Σύμφωνα με αναφορές που έλαβε η ομάδα των ΓΧΣ, άμαχοι από τη Λ.Δ. του Κονγκό χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινη ασπίδα» γύρω από τα διάφορα ορυχεία της Αγκόλα, καθώς μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο των πολύτιμων φυσικών πόρων ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Αγκόλα και τους Τίγρεις, μια ένοπλη ομάδα από τη Λ.Δ. του Κονγκό.

Ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έλαβε νέες αναφορές για απάνθρωπη κακομεταχείριση Κονγκολέζων εργατών ορυχείων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με τη βία τους τόπους όπου ζούσαν, στις περιοχές των ορυχείων της Αγκόλα, και να περάσουν τα σύνορα προς τη Λ.Δ. του Κονγκό. Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν παλιότερες περιγραφές που σκιαγραφούσαν την εκτεταμένη βία, θύματα της οποίας πέφτουν οι εργάτες των ορυχείων.

Σύμφωνα με ανθρώπους που περιθάλπονται από τους ΓΧΣ στην Καμόνια, στα νοτιοδυτικά της Λ.Δ. του Κονγκό, οι δυνάμεις της Αγκόλα είχαν περικυκλώσει ένα απομακρυσμένο ορυχείο στην Καντίντα (επαρχία Λουάντα Νόρτε) επί τέσσερις ημέρες - αφήνοντας αυτούς που ήταν μέσα, χωρίς τροφή και νερό. Μόλις εισέβαλε ο στρατός της Αγκόλα χώρισε τις οικογένειες πριν υποβάλει τους ανθρώπους σε αδιάκριτες σωματικές έρευνες για χρήματα και διαμάντια. Εκτός από τα βασανιστήρια που υπέστησαν με φωτιά και μαχαίρια, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι άντρες υποχρεώθηκαν σε σεξουαλική επαφή με στρατιώτες ενώ οι γυναίκες βιάστηκαν.

«Έχουμε πληροφορίες από ανθρώπους, από τουλάχιστον πέντε περιοχές ορυχείων, που επιβεβαιώνουν ότι η Καντίντα δε συνιστά εξαίρεση», εξηγεί ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στη Λ.Δ. του Κονγκό, Αλέν Ντεκού. «Αυτό που επιτρέπουν να συμβαίνει, είναι απαράδεκτο».

Πολλοί άνθρωποι μίλησαν επίσης για την ύπαρξη φυλακών για εργάτες ορυχείων στην Κακάντα και τη Λουκάπα. Στις εγκαταστάσεις αυτές, που περιβάλλονται από νάρκες κατά προσωπικού ώστε να μην είναι δυνατή η απόδραση, κρατούνται 1.000 έως 2.000 άνθρωποι και, όπως και αλλού, οι γυναίκες και τα παιδιά χωρίζονται από τους άντρες. Έχει επιβεβαιωθεί ότι οι γυναίκες καλούνται συστηματικά σε μικρά δωμάτια όπου βιάζονται, ακόμη και εάν είναι έγκυοι.

Σύμφωνα με τις αναφορές που έλαβε η ομάδα των ΓΧΣ, άμαχοι από τη Λ.Δ. του Κονγκό χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινη ασπίδα» γύρω από αρκετά ορυχεία, καθώς οι μάχες για τον έλεγχο των πολύτιμων πόρων μαίνονται ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Αγκόλα και τους Τίγρεις (πρώην χωροφύλακες που προέρχονται από την περιοχή Κατάνγκα της Λ.Δ. του Κονγκό και οι οποίοι ελέγχουν τμήματα των ορυχείων).

Η Ομάδα Επείγουσας Παρέμβασης των ΓΧΣ ερεύνησε και τα πέντε σημεία εισόδου στη Λ.Δ. του Κονγκό και υποστηρίζει όσους αναγκάζονται να περάσουν τα σύνορα με ιατρικές εξετάσεις, παροχή τροφής καθώς και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως δοχεία νερού και κουβέρτες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες δυσκολίες. Σύμφωνα με τον Ντεκού, «αρκετοί από τους νεοαφιχθέντες είναι σε κακή κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικά κανείς να τους υποδεχτεί, πόσο μάλλον να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν το ταξίδι τους από αυτήν την εξαιρετικά απομακρυσμένη περιοχή στον τόπο προέλευσής τους. Πολλοί από αυτούς, άλλωστε, έχουν γεννηθεί στην Αγκόλα και δεν έχουν σπίτι στο οποίο να μπορούν να επιστρέψουν».

Δεδομένου ότι πρόκειται να απελαθούν ακόμη δεκάδες χιλιάδες εργάτες ορυχείων από την Αγκόλα προς τη Λ.Δ. του Κονγκό, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα. Για μία ακόμη φορά, οι ΓΧΣ απαιτούν από τις κυβερνήσεις τόσο της Αγκόλα όσο και της Λ.Δ. του Κονγκό να εγγυηθούν την προστασία αυτών των ανθρώπων από τη βία και να φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών ανθρώπινων αναγκών τους. Οι ΓΧΣ καλούν επίσης άλλους διεθνείς παράγοντες να παρέμβουν το συντομότερο δυνατόν για να τεθεί τέρμα σε αυτήν την κατάσταση.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ