fbpx Σομαλία: Η κατάσταση στο Αφγκούγιε χειροτερεύει μετά την άφιξη νέων εκτοπισμένων οικογενειών | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Σομαλία: Η κατάσταση στο Αφγκούγιε χειροτερεύει μετά την άφιξη νέων εκτοπισμένων οικογενειών

© MSFΑνακοίνωση- Χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν το Μογκαντίσου (Mogadishu) όπου η συνεχιζόμενη βία και οι βομβαρδισμοί, απειλούν την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) εκτιμούμε ότι περίπου 4.900 οικογένειες έχουν καταφύγει στην περιοχή μέσα στις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Τέσσερις μήνες υπό την παρούσα κρίση που πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα βίας στην πρωτεύουσα της χώρας, οι περισσότεροι από τους 400.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί (398.000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ) δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και παραμένουν εξαρτημένοι από τη βοήθεια που παράσχουν οι λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις που είναι παρούσες στη χώρα. Μια μεγάλη πλειοψηφία των εκτοπισμένων οικογενειών έχουν καταφύγει στο Αφγκούγιε (Afgooye) και το Χαουά Αμπντί (Hawa Abdi), περίπου 30 χλμ δυτικά του Μογκαντίσου, κάτω από πολύ επισφαλείς συνθήκες, βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από τα δέντρα και σε εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια. Τοπικές ομάδες κατοίκων έχουν βάλει τα δυνατά τους για να βοηθήσουν τις οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη και να τους παρέχουν στέγη. Οι ΓΧΣ έχουμε οργανώσει την παροχή επείγουσας ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού.

Χάρτης της Σομαλίας«Δεν υπάρχουν τακτικές διανομές τροφίμων στην περιοχή και είναι ελάχιστοι οι φορείς που είναι παρόντες για να παράσχουν βοήθεια στις εκτοπισμένες οικογένειες» λέει ο Φεϊζάλ Αμπντουλακαντίρ (Feisal Abdulkadir), συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ που εδρεύει στο Αφγκούγιε. «Οι υψηλές τιμές της αγοράς και η έλλειψη σταθερού εισοδήματος για τις εκτοπισμένες οικογένειες αποτελούν επιπλέον εμπόδια που τις καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτες», προσθέτει ο Φειζάλ.
 
Τον Ιούνιο του 2007 πραγματοποιήσαμε μια εκτίμηση των ιατρικών και ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή όπου είχαν καταλύσει οι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Πραγματοποιήσαμε γενικές ιατρικές εξετάσεις σε συνολικά 393 οικογένειες, στα πλαίσια των οποίων εξετάστηκαν 641 παιδιά για υποσιτισμό. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν για τον πληθυσμό που ζει στην περιοχή σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής σε ποσοστό 3% και γενικό υποσιτισμό σε ποσοστό 21%. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θέτει ως όριο το δείκτη του γενικού υποσιτισμού στο 15%, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επισιτιστική κρίση.

Ανάμεσα στις οικογένειες που εξετάστηκαν «6% ανέφεραν ότι δε μπόρεσαν να φάνε την προηγούμενη ημέρα» λέει η Δρ Μόνικα Ραλλ (Monica Rull), που διεξήγαγε τη συγκεκριμένη έρευνα. «Περισσότερες από το 60% των οικογενειών δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος και από αυτές, το 93% έχουν ήδη μείνει χωρίς τρόφιμα ή θα βρεθούν σύντομα χωρίς αποθέματα τροφίμων».

Κατά τους δύο τελευταίους μήνες, τα διεθνή ΜΜΕ σπάνια ασχολούνται με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα της Σομαλίας και τα περίχωρά της, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν απελπισμένα για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουμε έκκληση για άμεση κινητοποίηση των ανθρωπιστικών φορέων προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ταχεία επιδείνωση της κατάστασης και να εμποδίσουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή. 

  • Από τον Απρίλιο του 2007, οι ΓΧΣ παρέχουμε πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε περίπου 12.000 οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη του Αφγκούγιε και υποστηρίζουμε το νοσοκομείο της πόλης. Επίσης, υποστηρίζουμε τους εκτοπισμένους στο Χαουά Αμπντί πραγματοποιώντας δωρεές φαρμάκων στις τοπικές δομές υγείας, δημιουργώντας Κέντρα Θεραπείας Χολέρας, προμηθεύοντας νερό και διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης στους νεοαφιχθέντες. Οι ΓΧΣ λειτουργούμε προγράμματα στη Σομαλία από το 1991.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ