fbpx Σομαλία- Επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στο Κέρας της Αφρικής | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Σομαλία- Επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στο Κέρας της Αφρικής

Σομαλία- Επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στο Κέρας της Αφρικής © MSF Δελτίο Τύπου«Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται αδιαλείπτως στη Σομαλία για πάνω από δυο δεκαετίες λειτουργώντας ιατρικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Joe Belliveau, διευθυντής επιχειρήσεων των ΓΧΣ. «Έχουμε καταφέρει να υποστηρίξουμε τα προγράμματά μας υπό την επίβλεψη της Αλ Σαμπάμπ, αλλά περιορισμοί σε προμήθειες και διεθνές υποστηρικτικό προσωπικό έχουν εμποδίσει την κλιμάκωση της βοήθειάς μας. Ελπίζουμε ότι η δήλωση της Αλ Σαμπάμπ θα οδηγήσει σε άρση αυτών των περιορισμών».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

Ομάδες των ΓΧΣ βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Σομαλίας, ενώ παρέχουν βοήθεια σε εξουθενωμένους πρόσφυγες που διασχίζουν τα σύνορα της Σομαλίας σε Αιθιοπία και Κένυα.

«Τα περισσότερα από τα θεραπευτικά επισιτιστικά προγράμματά μας στη Σομαλία υπερλειτουργούν δεδομένου ότι έχουμε εντάξει στα επισιτιστικά μας προγράμματα πάνω από 3.400 παιδιά. Λειτουργούμε επείγοντα επισιτιστικά προγράμματα σε διάφορες περιοχές, όπως στην περιοχή της κοιλάδας της κάτω Τζούμπα (Lower Juba), στη Γκαλγκαντού (Galgaduud), στη Μαντάγκ (Mudug), Κάτω Σαμπέλ (Lower Shabelle) και στις περιοχές του Κόλπου. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει μια ραγδαία αύξηση των περιστατικών με κάποιους ανθρώπους να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να λάβουν υγειονομική περίθαλψη και θεραπεία για τα υποσιτισμένα παιδιά τους», πρόσθεσε ο κύριος Belliveau.

 

Οι ΓΧΣ ελπίζουν σε περαιτέρω επέκταση της βοήθειας στην περιοχή Αλ-Σαμπάμπ © MSF

 

ΞΗΡΑΣΙΑ 

Τον τελευταίο χρόνο, το ανατολικό Κέρας της Αφρικής έχει βιώσει δυο συνεχόμενες περιόδους λειψυδρίας, με αποτέλεσμα να ζει μία από τις ξηρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών σε πολλές αγροτικές ζώνες. Τις επιπτώσεις της ξηρασίας έχουν  επιδεινώσει η αύξηση των τοπικών τιμών των δημητριακών, η αυξημένη θνησιμότητα των ζώων, οι συγκρούσεις και η περιορισμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε κάποιες περιοχές. Μεγάλα τμήματα της Σομαλίας έχουν καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται για πάνω από 20 χρόνια, και οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης στις λίγες περιοχές όπου παρατείνεται η επισιτιστική βοήθεια και η υγειονομική περίθαλψη. 

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΩΝ ΓΧΣ

Η Ader Mohammud, μια 19χρονη, μητέρα ενός παιδιού, ταξίδεψε περίπου 250 χιλ. για να φέρει το αδύναμο παιδί της στο κέντρο θεραπείας των ΓΧΣ στο Γκαλκάγιο (Galcaayo). Για την 11μηνη κόρη της Najmo, το μακρινό ταξίδι είχε ήδη γίνει πολύ αργά και αποδείχτηκε πολύ μεγάλο. «Δεν μπορούσα να αντέξω το κόστος μεταφοράς (200.000SOS-8 δολάρια ΗΠΑ), δεν είχα καμία βοήθεια στο Γκαλκάγιο, επιβιώνω μόνο με όσα μου δίνουν άλλοι γονείς ή επιστάτες.» Η Άντερ δεν ξέρει πως θα επιστρέψει σπίτι της, πιστεύει ότι το να πουλήσει τη μερίδα φαγητού που της αντιστοιχεί  για να καλύψει τα μεταφορικά της έξοδα θα είναι η μόνη δυνατή λύση.

ΣΟΜΑΛΙΑ, ΚΕΝΥΑ ΚΑΙ ΑΙΘΙΟΠΙΑ 

Η κατάσταση είναι εξίσου δραματική και σε άλλες περιοχές της Σομαλίας. «Στην πόλη Μαρέρε (Marere) στη νότια Σομαλία, σημειώθηκε πολύ μεγάλη αύξηση περιστατικών σοβαρού υποσιτισμού σε άτομα που έρχονταν από την κοιλάδα της Τζούμπα», συμπλήρωσε ο κ. Belliveau. Τα περισσότερα κρεβάτια στο νοσοκομείο της περιοχής Μαρέρε είναι γεμάτα με υποσιτισμένα παιδιά που χρειάζονται εντατική θεραπεία, για τη φροντίδα των οποίων έχει επιστρατευτεί επιπλέον προσωπικό.

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΝΤΑΑΜΠ

Εντωμεταξύ,  δεκάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν καταφύγει στην Κένυα και την Αιθιοπία ζητώντας βοήθεια. Στον εκτεταμένο καταυλισμό προσφύγων Νταντάμπ στην ανατολική Κένυα έχει αυξηθεί ταχέως ο αριθμός των νέων αφίξεων. Αξιολογώντας την κατάσταση στα περίχωρα ενός από τους καταυλισμούς της Νταντάμπ, ομάδες των ΓΧΣ εντόπισαν εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των νεοαφιχθέντων.  (ένα 37,7% του παγκόσμιου ποσοστού οξέος υποσιτισμού, με ένα 17,5% σοβαρού οξέος υποσιτισμού.) Κατά συνέπεια, οι ΓΧΣ έχουν εισάγει, μόνο μέσα στον Ιούνιο, 320 παιδιά στα θεραπευτικά επισιτιστικά κέντρα-αριθμός τριπλάσιος από εκείνον του ίδιου μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 43,3% των παιδιών ηλικίας 5 έως 10 ετών είναι υποσιτισμένα.

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Επιπλέον, οι ΓΧΣ ανησυχούν ιδιαίτερα για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες. Από τις 30 Ιουνίου, οι πρόσφυγες λαμβάνουν τρόφιμα για 15 μέρες από τη στιγμή της άφιξής τους, αλλά ενημερώνονται ότι θα χρειαστεί να περιμένουν για ένα διάστημα 40 ημερών για τη δεύτερη δόση. «Οι οικογένειες που φθάνουν στη Νταντάμπ ζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Είναι  απαράδεκτο να πρέπει να περιμένουν τόσο πολύ για να λάβουν ακόμη και την πιο βασική βοήθεια, δηλαδή φαγητό και νερό», επεσήμανε ο Emilie Castaigner, Επικεφαλής Αποστολής των ΓΧΣ στην Κένυα.

Στην περιοχή Ντόλο Άντο (Dolo Ado), στη νοτιοανατολική Αιθιοπία, (ζώνη Λίμπεν, επικράτεια της Σομαλικής Περιοχής), διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά περίπου 1400 πρόσφυγες, ενώ μόνο στις 28 Ιουνίου πέρασαν τα σύνορα 2.700 πρόσφυγες. Το Ντόλο Άντο φιλοξενεί ήδη 100.000 σχεδόν πρόσφυγες σε καταυλισμούς χωρητικότητας 45.000 ανθρώπων.

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ 

Κατά την άφιξή τους στην Αιθιοπία στον καταυλισμό διέλευσης, πριν φτάσουν στους καταυλισμούς όπου ανακατανέμονται, το 37% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών που εξετάζουν οι ΓΧΣ είναι υποσιτισμένο. Οι ΓΧΣ περιθάλπουν αυτή τη στιγμή πάνω από 6.800 παιδιά σε αυτά τα επισιτιστικά προγράμματα.
 

«Οι ΓΧΣ αυξάνουν τη δυνατότητα ανταπόκρισής τους (σε αυτούς τους καταυλισμούς) αλλά έχουν σχεδόν αγγίξει τα όρια τους», εξηγεί ο Alfonso Verdú, επικεφαλής επιχειρήσεων των ΓΧΣ στην Αιθιοπία. «Η δέσμευση όλων των οργανώσεων στην αντιμετώπιση αυτής της επισιτιστικής κρίσης είναι ουσιαστική, ενώ όσες οργανώσεις βρίσκονται ήδη στην περιοχή πρέπει να τηρήσουν την ευθύνη τους αποτρέποντας το θάνατο πολλών ευάλωτων ανθρώπων»

Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται αδιαλείπτως στη Σομαλία από το 1991 και αυτή τη στιγμή προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε οκτώ περιοχές της νότιας Σομαλίας. Πάνω από 1.300 μέλη ντόπιο προσωπικό που υποστηρίζονται από περίπου 100μελες προσωπικό στο Ναϊρόμπι, παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, επισιτιστική θεραπεία, υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη σε εκτοπισμένους, χειρουργική φροντίδα, και κάνουν διανομή νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.  

Στηρίξτε την επείγουσα παρέμβαση των ΓΧΣ στη Σομαλία με μία δωρεά.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ