fbpx Σιέρα Λεόνε: Η χολέρα εξαπλώνεται στις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Σιέρα Λεόνε: Η χολέρα εξαπλώνεται στις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας

Η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φρι Τάουν, δίνει αυτή τη στιγμή μάχη να περιορίσει μια επιδημία χολέρας, που έχει επηρεάσει περισσότερα από 1.500 άτομα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στην πόλη. 

Λειτουργούμε ήδη τρία κέντρα θεραπείας χολέρας στην πόλη, και έχουμε περιθάλψει πάνω από 500 ασθενείς
Οι συνθήκες διαβίωσης στις παραγκουπόλεις αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τις ασθένειες

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, λειτουργούμε ήδη τρία κέντρα θεραπείας χολέρας στην πόλη, και έχουμε περιθάλψει πάνω από 500 ασθενείς. Ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται καθημερινά αυξάνει, και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε θέσει στόχο τη λειτουργία άλλων δυο θεραπευτικών κέντρων μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. 

«Κινούμαστε γρήγορα ώστε να είμαστε σε θέση να χειριστούμε όλους τους νέους ασθενείς που θα καταφθάσουν», λέει η Κάρεν Βαν ντε Μπραντ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε. «Αυτή τη στιγμή όλα τα κέντρα θεραπείας χολέρας που έχουμε είναι ασφυκτικά γεμάτα. Οι ασθενείς που εξετάζουμε είναι κάθε ηλικίας, και γι’ αυτό το λόγο δεν κινδυνεύουν μόνο παιδιά ή όσοι είναι αδύναμοι».

Πολλοί από τους ασθενείς έρχονται από οικισμούς παραγκουπόλεων, όπου σχεδόν δεν υφίστανται κατάλληλα συστήματα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κινδυνεύουν από την εξάπλωση ασθενειών που σχετίζονται με το νερό, όπως η χολέρα. Η πόλη είναι πυκνοκατοικημένη και βρίσκεται μεταξύ βουνών και θάλασσας. Πολλές παραγκουπόλεις βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, όπου τα απόβλητα νερού διοχετεύονται στην ακτή. 

«Οι συνθήκες διαβίωσης στις παραγκουπόλεις αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τις ασθένειες. Βλέπεις παιδιά να παίζουν με τα σκουπίδια και να πλένονται σε μολυσμένα νερά. Το κεντρικό σύστημα ύδρευσης είναι δυσλειτουργικό και πολλά σημεία διάθεσης νερού έχουν μολυνθεί. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι πολύ μεγάλος σε τέτοιες περιοχές αν δεν ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα», επισημαίνει η Κάρεν Βαν ντε Μπραντ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, μεταδίδουν στο κοινό μηνύματα προαγωγής της υγείας στο πώς να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν άλλους από την εξάπλωση της ασθένειας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση βρασμένου μόνο νερού, καλό μαγείρεμα ή πλύσιμο των τροφίμων πριν την κατανάλωσή τους, καθώς και πληροφόρηση στο πως και που να αναζητήσουν βοήθεια, αν χρειαστούν. 

«Είναι σημαντικό να γνωρίζει το κοινό πώς να αναζητήσει βοήθεια αμέσως μόλις εμφανίσει συμπτώματα. Χωρίς βοήθεια, μπορεί κάποιος να πεθάνει μέσα σε 20 ώρες. Κάποιοι ασθενείς είναι τόσο αφυδατωμένοι που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση όταν φτάσουν σε εμάς», τονίζει η Κάρεν Βαν ντε Μπραντ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε επίσης ανταποκριθεί σε ξεσπάσματα επιδημίας χολέρας στη Φρι Τάουν το 2006-2007, και το 1995 και 1986. Το 2011, εισαγάγαμε πάνω από 130.000 ασθενείς στα κέντρα θεραπείας χολέρας που λειτουργούμε σε όλο τον κόσμο.

Με το άνοιγμα δυο επιπλέον κέντρων θεραπείας χολέρας στη Φρι Τάουν, ο συνολικός αριθμός των κλινών θα αυξηθεί από 90 σε 200 το ανώτερο. Σχεδιάζουμε επίσης να ανοίξουμε μια μονάδα θεραπείας χολέρας στην πόλη Μπο, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούμε ένα νοσοκομείο από το 2003.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ