fbpx Σεισμός-Ιαπωνία: Συνωστισμός και μεγάλες ελλείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Σεισμός-Ιαπωνία: Συνωστισμός και μεγάλες ελλείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής

Σεισμός-Ιαπωνία: Συνωστισμός και μεγάλες ελλείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής © Takanori Kyogoku/MSF Ανακοίνωση - Την τελευταία εβδομάδα οι ΓΧΣ εξετάζουν κόσμο που βρίσκεται στα κέντρα εκκένωσης στην πόλη Μινάμι Σανρίκου (Minami Sanriku), όπου κατοικούν 10.000 άτομα σε 20 περιοχές.
Ο Δρ. Γιοσιτάκα Νακαγκάουα επέστρεψε το Σάββατο το βράδυ έπειτα από μία εβδομάδα στα βορειοανατολικά της χώρας με ομάδες πεζοπορίας σε απομακρυσμένες κοινότητες που επλήγησαν σοβαρά από το σεισμό και το τσουνάμι. Ένας 70χρονος ασθενής που συνάντησε, υπέφερε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η κατάστασή σου χειροτέρευε λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε κλινική με μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

«Ευτυχώς η οικογένειά του τον φροντίζει από την ημέρα του σεισμού κάνοντας ό,τι είναι δυνατό για να τον βοηθήσουν ελέγχοντας το βάρος του, τα επίπεδα σακχάρου και διασφαλίζοντας ότι η όρεξη και όλα τα όργανά του λειτουργούν», αναφέρει ο Δρ. Νακαγκάουα.

Μαζί με τις δυο κινητές ομάδες των ΓΧΣ που εργάζονται στην πόλη Μινάμι Σανρίκου άλλη μια ομάδα έχει κάνει εκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού ανάμεσα στην πόλη Κεσενούμα (Kesennuma) και μέχρι την περιοχή Μιγιάκο (Miyako) στη βορειοανατολική ακτή. Οι ΓΧΣ εξετάζουν το ενδεχόμενο  να αναλάβουν την παροχή περίθαλψης ηλικιωμένων στην περιοχή Μιγιάκο και τώρα θα αρχίσουν την εκτίμηση της κατάστασης στη Ρικουζεντακάντα (Rikuzentakada).


Η κατάσταση στις περιοχές που εξετάζουν οι ομάδες των ΓΧΣ βόρεια της επαρχίας Μιγιάγκι εξελίσσεται γρήγορα, καθώς η μαζική κρατική προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων εξασφαλίζει πρόσβαση στις περιοχές, ενώ συνεχίζουν να καταφθάνουν στη χώρα μεγάλες ποσότητες προμηθειών για την ανακούφιση των πληγέντων.

Τα κύρια προβλήματα που καταγράφουν οι γιατροί των ΓΧΣ είναι οι χρόνιες ασθένειες κυρίως σε ομάδες ηλικιωμένων.

Καθώς τα  μέλη της 12μελούς κινητής ομάδας των ΓΧΣ συνεχίζουν να παρέχουν ιατρική βοήθεια στα κέντρα εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν, οι ΓΧΣ καταγράφουν και ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες των εκτοπισμένων, όπως προμήθειες σε είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και πετσέτες)

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακόμη δύσκολες. Πολλά από τα κέντρα εκκένωσης είναι συνωστισμένα και, σε πολλούς δεν έχουν φτάσει ακόμα τα είδη προσωπικής υγιεινής μία εβδομάδα μετά την καταστροφή», επισημαίνει ο Εμμανουέλ Γκούε, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι μέσα στις επόμενες μέρες οι ομάδες σχεδιάζουν να δώσουν προτεραιότητα στη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στα κέντρα εκκένωσης σε περίπου 10.000 άτομα στην περιοχή ΜΙνάμι Σανρίκου.

Το Σάββατο, προστέθηκε στην ομάδα που βρίσκεται βορειοανατολικά ένα ψυχολόγος για να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παροχής βοήθειας καθώς και την κατάσταση των προμηθειών στο πεδίο. 

 «Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχει έντονο τραύμα σε όσους έχουν βιώσει σεισμό και τσουνάμι», αναφέρει η ψυχολόγος των ΓΧΣ Ριτσούκο Νισιμάε προσθέτοντας ότι παρουσιάζεται μεσοπρόθεσμο τραύμα σε ηλικιωμένους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  «Οι περισσότεροι έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες διαβίωσης, αλλά για τους ηλικιωμένους είναι πιο δύσκολο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο».

Πριν από το σεισμό της περασμένης εβδομάδας, οι ΓΧΣ διέθεταν  40 περίπου άτομα προσωπικό στα γραφεία του Τόκιο. Σήμερα υπάρχουν άλλα πέντε άτομα στην πρωτεύουσα, στο τμήμα διαχείρισης κρίσεων και 12 βορειοανατολικά της χώρας.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ