fbpx Πλημμύρες στο Πακιστάν: Η ανταπόκριση των ΓΧΣ εντείνεται καθώς οι ανάγκες παραμένουν | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Πλημμύρες στο Πακιστάν: Η ανταπόκριση των ΓΧΣ εντείνεται καθώς οι ανάγκες παραμένουν

© Ton KoeneΑνακοίνωση - Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά από την πρώτης τους ανταπόκριση στις πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) συνεχίζουν να εντείνουν τις δραστηριότητές τους στις πληγείσες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται να επεκτείνουν την παρέμβασή τους σε νέες περιοχές όπου οι πλημμύρες άφησαν χιλιάδες ανθρώπους αποκομμένους από την τόσο αναγκαία για αυτούς βοήθεια. 

Βελτιώνοντας την πρόσβαση σε καθαρό νερό και καλές συνθήκες υγιεινής


Για να αποφευχθεί η πιθανή εξάπλωση ασθενειών που σχετίζονται με το νερό, οι ΓΧΣ ενισχύουν τις δραστηριότητές τους για τη διανομή καθαρού νερού στις μεγάλες πόλεις και τα απομακρυσμένα χωριά του Κυμπέρ Πακττούνκουα, Χαρσάντα, Σουάτ, Νόουσερα, Λόουερ Ντιρ και Νταργκάι. Μέσα στις επόμενες μέρες οι ΓΧΣ θα αρχίσουν επίσης δραστηριότητες ύδρευσης και εξυγίανσης στις επαρχίες του Σινδ και Μπαλουχιστάν.  

Επίσης, οι ομάδες των ΓΧΣ σχεδιάζουν να εκτιμήσουν το σύστημα διανομής νερού της πόλης του Ντέρα Μουράντ Τζαμάλι στο Μπαλουχιστάν και στο Σουκούρ στην επαρχία Σινδ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μέσα από το δημόσιο σύστημα ύδρευσης γίνεται η απαραίτητη χλωρίωση του νερού πριν φτάσει στον ντόπιο πληθυσμό.

Στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή οι ΓΧΣ παρέχουν τουλάχιστον 540.000 λίτρα καθαρού νερού μέσα από διαφορετικά σταθερά και κινητά σημεία ύδρευσης, όπως για παράδειγμα φορτηγά, βυτία, αντλίες νερού και διανομές από σπίτι σε σπίτι. Επίσης διανέμουν δοχεία και κουβάδες στις οικογένειες που δεν έχουν αρκετά δοχεία για μεταφορά νερού και βοηθούν τους κατοίκους να καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν τα μολυσμένα πηγάδια.    

«Είναι ανησυχητικό που κάποιες οικογένειες που έχουν μικρές αντλίες στο σπίτι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ξανά τα δικά τους πηγάδια,» εξηγεί ο Μουχάμαντ Σακήλ, μέλος της ομάδας ύδρευσης και εξυγίανσης νερού των ΓΧΣ στη Νοουσέρα. «Αυτό δεν είναι καλό γιατί το νερό είναι ακόμα μολυσμένο και αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφαλές νερό μέχρι να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα που θα ελέγχει αν το νερό είναι αρκετά καλό για καθημερινή χρήση.»

Εργαζόμενοι υγείας: Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας

Οι εργαζόμενοι υγείας παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα υγείας. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των διανομών δείχνουν στους κατοίκους πώς να χρησιμοποιούν τις ταμπλέτες εξυγίανσης νερού για να έχουν ασφαλές πόσιμο νερό στο σπίτι. Τα πακέτα που διανέμονται συνήθως περιλαμβάνουν 20 ταμπλέτες εξυγίανσης νερού, οι οποίες αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να διασφαλίσουν σε μία επταμελή οικογένεια πόσιμο νερό για δύο εβδομάδες.

Στο Ντέρα Μουράντ Τζαμαλί, στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, οι ΓΧΣ ανησυχούν ότι σε συνδυασμό με τις άσχημες συνθήκες υγιεινής, η ήδη επιβαρυμένη επισιτιστική κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περισσότερο. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι υγείας ενημερώνουν τους κατοίκους για τον υποσιτισμό, καθώς και για άλλα θέματα υγείας και υγιεινής. Οι ΓΧΣ περιθάλπουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 300 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Ενίσχυση των κινητών ιατρικών μονάδων και των κέντρων υγείας

Από τις αρχές Αυγούστου, οι ΓΧΣ έχουν προσφέρει ιατρική βοήθεια σε 16.664 ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές του Πακιστάν. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς έλαβαν περίθαλψη από 14 κινητές ιατρικές μονάδες που επισκέπτονται τις απομακρυσμένες ή πολυπληθείς περιοχές του Ντέρα Μουράντ Τζαμάλι, Καμπούλα, Σομπχατπουρ, Μαλακαντ, Σουάτ, Λόουερ Ντιρ, Χαρσάντα, Σουκούρ και Πέσαβαρ.  

Λόγω της αύξησης του αριθμού των ασθενών που υποφέρουν από οξεία διάρροια οι ΓΧΣ δημιούργησαν έξι κέντρα θεραπείας της διάρροιας στο Σουάτ, Λόουερ Ντιρ, Μαλακαντ, Χανγκού, Κοτ Αντού και Ντέρα Μουράντ Τζαμάλι. Παράλληλα, οι ομάδες των ΓΧΣ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε επιδημίες ασθενειών όπως η χολέρα και να ανοίξουν άλλο ένα κέντρο θεραπείας της διάρροιας αν υπάρξει η ανάγκη.

Στο Σουάτ, στο Κυμπέρ Πακτούνκουα, έχει δημιουργηθεί μία μονάδα απομόνωσης 20 κλινών στο νοσοκομείο του Μινγκόρα, που περιλαμβάνει και μία σκηνή όπου δίνεται στους ασθενείς θεραπεία ενυδάτωσης από το στόμα και πραγματοποιούνται και δραστηριότητες ενημέρωσης. Στο Ντέρα Μουράντ Τζαμάλι, στο Μπαλουχιστάν, οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν δημιουργήσει ένα κέντρο θεραπείας της διάρροιας 20 κλινών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό ασθενών που έρχονται από τις γειτονικές περιοχές που είναι ακόμα πλημμυρισμένες. Στο Κοτ Αμπού, στο Πουντζάπ, οι ΓΧΣ πρόσθεσαν και άλλες 70 κλίνες στο κέντρο θεραπείας της διάρροιας χωρητικότητας 30 κλινών για να περιθάλψουν περισσότερους ασθενείς.

Μέχρι στιγμής, οι ομάδες έχουν περιθάλψει περίπου 1.600 ασθενείς με οξεία διάρροια.

Οι διανομές συνεχίζονται

Καθώς υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος νέων πλημμυρών, οι ΓΧΣ συνεχίζουν να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους για να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και για να προληφθεί η εξάπλωση ασθενειών. Στο Μπαλουχιστάν και το Κυμπέρ Πακτούνκουα διανεμήθηκαν πάνω από 14.675 πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης και 4.855 σκηνές. Ένα πακέτο αποτελείται συνήθως από κουβάδες, σαπούνι, απορρυπαντικό, οδοντόβουρτσα, μπιτόνι, είδη προσωπικής υγιεινής για γυναίκες, πετσέτα, πλαστικές κούπες, μαγειρικά σκεύη, πλαστικά καλύμματα, σκηνές, στρώματα και ταμπλέτες καθαρισμού νερού. Μέσα στις επόμενες μέρες, θα διανεμηθούν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και σκηνές σε όσους έχουν ανάγκη.   

Από το 1988, οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρική βοήθεια σε Πακιστανούς πολίτες και Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις ένοπλων συγκρούσεων, της δυσκολίας πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και φυσικών καταστροφών στο Κυμπέρ Πακτούνκουα, στο Μπαλουχιστάν και το Κασμίρ. Οι ΓΧΣ δε δέχονται χρηματοδότηση από οποιαδήποτε κυβέρνηση για τη δουλειά τους στο Πακιστάν και επιλέγουν να βασιστούν αποκλειστικά σε δωρεές ιδιωτών.  

Περισσότερες ανάγκες, νέες δραστηριότητες σε νέες περιοχές

Στο Μπαλουχιστάν και στο άνω Σινδ, τα πλημμυρισμένα νερά του  Ινδού ποταμού ανάγκασαν το 90 τις εκατό των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές Ούστα Μουχάμαντ, Ντέρα Αλλάρ Γιαρ και Γκανάκα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Νότια του Κασμόρ και του Σινδ οι πλημμύρες επίσης ανάγκασαν τις φτωχές οικογένειες να αναζητήσουν καταφύγιο σε ψηλότερα σημεία, στις όχθες κατά μήκος των μεγάλων καναλιών, δίπλα στις γραμμές των τραίνων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να βρουν ένα μέρος για να μείνουν δίπλα στους δρόμους.

Στο Σουκούρ, στην επαρχία του βόρειου Σινδ, οι ΓΧΣ άρχισαν να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και άρχισαν τη λειτουργία κινητών ιατρικών μονάδων για την παροχή δωρεάν ιατρικής βοήθειας. Οι κινητές ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ στο Σινδ συναντούν ομάδες ανθρώπων που μπορεί να φτάνουν και τα χίλια άτομα που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη για ιατρική βοήθεια, κυρίως πολλά παιδιά.

Στο νότιο Σινδ, οι ΓΧΣ άνοιξαν ένα νέο γραφείο στο Χυμπεραμπάντ για να συντονίσουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Ομάδες των ΓΧΣ συνεχίζουν να πραγματοποιούν διερευνητικές επισκέψεις για να εντοπίσουν αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες στο  Κυμπέρ Πακτούνκουα, το Πουνζτάμπ, στο Σινδ και το Μπαλουχιστάν. Σε αυτές τις νέες περιοχές οι ΓΧΣ ετοιμάζονται τώρα να ανταποκριθούν στις τεράστιες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη συνεχιζόμενη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και την παροχή πόσιμου νερού, τη λειτουργία κινητών ιατρικών μονάδων και κέντρων θεραπείας της διάρροιας.

Περισσότεροι από 110 διεθνείς εθελοντές εργάζονται αυτή τη στιγμή για τους ΓΧΣ στο Πακιστάν μαζί με 1.200 πακιστανούς εργαζόμενους.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ