fbpx Πακιστάν: «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα πλήρως τις ανάγκες των ανθρώπων» | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Πακιστάν: «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα πλήρως τις ανάγκες των ανθρώπων»

Πακιστάν - Οικογένεια στις πλημμύρες © Ton KoeneΣυνέντευξη - Ο γιατρός Αβάις Γιακούμπ είναι ένας Πακιστανός γιατρός και αναπληρωτής ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ στο Πακιστάν. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στην Χαρσάντα, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες.

 

 

Ποια είναι η κατάσταση μέχρι σήμερα στην περιοχή της Χαρσάντα?
Πολλά από τα σπίτια στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει, όπως άλλωστε και η μισή πόλη της Χαρσάντα. Πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο στις οροφές των σπιτιών περικυκλωμένοι από νερά. Αυτοί που ήταν αρκετά δυνατοί κολύμπησαν μέχρι να βρουν στεγνή γη, όπου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα εκτός από το να περιμένουν να σωθούν και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Ευτυχώς, τις δυο τελευταίες μέρες οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει σ’ αυτήν την περιοχή και σε άλλα μέρη η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Αυτό κάνει ευκολότερη την πρόσβαση των ομάδων?
Σαφώς, μας έχει επιτρέψει να φτάσουμε κοντά σε περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.  Αλλά οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες είναι τόσο αχανείς. Ο πληθυσμός της περιοχής εκτιμάται πάνω από ένα εκατομμύριο. Είμαστε πολύ μακριά ακόμα από το να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις ανάγκες των ανθρώπων.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες?
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας στην περιοχή, αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι είναι πόσιμο νερό, τροφή και ιατρική φροντίδα. Χιλιάδες είναι άστεγοι ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άδεια κτίρια ή σχολεία. Δεν έχουν καθαρό νερό. Δεν έχουν τίποτα να πιουν και υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για να φάνε. Υπάρχει λάσπη και βούρκος παντού, έτσι οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες των ομάδων των ΓΧΣ;
Το νερό είναι το πρώτο πράγμα πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Βελτιώνουμε την ποιότητα του νερού, όπου είναι δυνατό, φέρνουμε στους ανθρώπους πόσιμο νερό με οχήματα. Οι ομάδες εξυγίανσης νερού εργάζονται σκληρά για να χλωριώσουν τις πηγές του νερού που έχουν μολυνθεί. Επίσης, στην περιοχή Χαρσάντα χρησιμοποιούμε 21 πιο μικρά οχήματα, φορτωμένα με νερό, για να φτάσουμε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου συχνά δεν έχει φτάσει κανείς. Χτες διανείμαμε 30.000 λίτρα νερού στην περιοχή. Ακόμα, ετοιμάζουμε τη διανομή κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής (κουβάδες, σαπούνια, πετσέτες, οδοντόβουρτσες κλπ) και ορισμένα άλλα βασικά είδη, όπως κουβέρτες, στρώματα, πλαστικά δοχεία, πλαστικά καλύμματα, κουνουπιέρες και κουζινικά σκεύη. Η τρίτη προτεραιότητά μας είναι η ιατρική φροντίδα γι’ αυτό και έχουμε οργανώσει δύο ιατρικές ομάδες που επισκέπτονται δύο φορές την εβδομάδα έξι τοποθεσίες, όπου οι ιατρικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες.

Τι είδους ιατρικά προβλήματα διαπιστώνουν οι ομάδες?
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις δερματικών μολύνσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι περιπτώσεις διάρροιας επίσης αυξάνονται. Οι ομάδες παρέχουν ακόμη φροντίδα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που ίσως έχουν χάσει σημαντικά για την υγεία τους φάρμακα κατά τη διάρκεια της πλημμύρας. Στα ιατρικά κέντρα έχουμε δει και αρκετές περιπτώσεις τραυματισμών. Για παράδειγμα, άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα νερά της πλημμύρας ή πληγώθηκαν, όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους. Συνάντησα μια γυναίκα με πολλαπλά τραύματα στο χέρι της. Είχε ήδη επίδεσμο αλλά έλεγε ότι πονούσε τόσο που ζήτησε και από εμάς να το δούμε. Το εξετάσαμε και αλλάξαμε τον επίδεσμο.

Υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει επιδημία χολέρας?
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, όπου η χολέρα είναι ενδημική. Τώρα μεταξύ Ιουλίου  Νοεμβρίου, είναι η εποχή του κορυφώματος, οπότε ο κίνδυνος επιδημίας είναι πολύ υψηλός. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο ύπαιθρο δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό γιατί και τα πηγάδια μολύνθηκαν και οι συνθήκες υγιεινής είναι άσχημες. Ίσως σύντομα εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα υγείας.

Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι ή πανικόβλητοι?
Μπορείς πραγματικά να δεις την απογοήτευση. Η βοήθεια έρχεται αλλά η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που είναι ξεκάθαρο ότι η βοήθεια δεν είναι αρκετή, ειδικότερα όσον αφορά στην παροχή πόσιμου νερού. Εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια, αλλά είμαστε η μόνη οργάνωση που το κάνει αυτό στη Χαρσάντα  και το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε επίσης αποφασίσει να κάνουμε μια εκτίμηση της ψυχολογικής κατάστασης των ανθρώπων εδώ, καθώς πολλοί είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ, ενώ φοβούνται μήπως το νερό ξαναγυρίσει ή μήπως αιφνιδιαστούν από νέες πλημμύρες Φοβούνται ακόμα για τις ζωές τους.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ