fbpx Ουγκάντα: δύο χρόνια δωρεάν παροχής αντιρετροϊκών | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Ουγκάντα: δύο χρόνια δωρεάν παροχής αντιρετροϊκών

Εορτασμός για τα δύο χρόνια παροχής αντιρετροϊκής αγωγής στην Αρούα της Ουγκάντα, εν μέσω εκκλήσεων για επείγουσα επέκταση της δωρεάν περίθαλψης.

Αρούα, Ουγκάντα. Το Πρόγραμμα κατά του AIDS του Νοσοκομείου της Αρούα γιόρτασε στις 29 Ιουνίου δύο χρόνια παροχής δωρεάν πρόσβασης σε αντιρετροϊκή θεραπεία σε σχεδόν 1.100 ανθρώπους με HIV/AIDS στην Αρούα, μια αγροτική περιοχή στη βορειοδυτική Ουγκάντα. Ο εορτασμός που οργανώθηκε από την κοινότητα, περιλάμβανε θεατρικές παραστάσεις καθώς και την επίσκεψη μεταξύ άλλων του Τζιμ Μουχουέζι, υπουργού Υγείας της Ουγκάντα και του Στίβεν Λιούις, Ειδικού Απεσταλμένου των Η.Ε. για το HIV/AIDS στην Αφρική.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειακού Νοσοκομείου Παραπομπής της Αρούα και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το Πρόγραμμα κατά του AIDS του Νοσοκομείου της Αρούα με αφορμή τον εορτασμό έδωσε στη δημοσιότητα μια αναφορά κλινικής παρακολούθησης που δείχνει πόσο καλά ανταποκρίνονται οι ασθενείς στην αντιρετροϊκή θεραπεία, και τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης της πρόσβασης σε δωρεάν αντιρετροϊκή θεραπεία στην Ουγκάντα.

«Μετά από δύο χρόνια παροχής αντιρετροϊκής θεραπείας, θέλουμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας με άλλους που καταβάλλουν προσπάθεια να αυξήσουν την πρόσβαση στην αγωγή και φροντίδα κατά του HIV/AIDS στην Αρούα και πέρα από αυτήν», δήλωσε ο δρ. Ολάρο, Ιατρικός Επόπτης του Περιφερειακού Νοσοκομείου Παραπομπής της Αρούα και του Προγράμματος κατά του AIDS του Νοσοκομείου της Αρούα. «Παρ' όλο που το πρόγραμμά μας βελτίωσε τη ζωή πάνω από χιλίων ασθενών και των οικογενειών τους, πρέπει να είμαστε μετριοπαθείς όσον αφορά τα επιτεύγματά μας, να λαμβάνουμε υπ' όψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να θυμόμαστε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ουγκάντα από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η επιδημία».

Η παροχή δωρεάν θεραπείας, η υιοθέτηση απλουστευμένων πρωτοκόλλων και αγωγών, ιδιαίτερα η χρήση ενός οικονομικού, αντίγραφου συνδυασμού σταθερής δόσης «3 σε 1» σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, και η δουλειά σε στενή συνεργασία με το τοπικό Υπουργείο Υγείας, την κοινότητα και τους ανθρώπους με HIV/AIDS συνιστούν παράγοντες που έκαναν δυνατή την επέκταση του προγράμματος κατά του AIDS στην Αρούα.

Η εμπειρία στην Αρούα αποκάλυψε επίσης προκλήσεις παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουν και άλλα προγράμματα παροχής αντιρετροϊκών των ΓΧΣ, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για αποκεντρωμένες υπηρεσίες υγείας, αύξηση των ανθρώπινων πόρων και βελτιωμένα και οικονομικότερα διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα, και ιδιαίτερα την ανάγκη για αγωγή δεύτερης γραμμής και παιδιατρική αγωγή.

«Στην αρχή έχανα βάρος, είχα φτάσει τα 45 κιλά, αλλά τώρα είμαι 52 κιλά. Δεν μπορούσα να έρχομαι από το σπίτι μου στην πόλη και δεν μπορούσα να κάνω τις δουλειές μου στο σπίτι. Τώρα μπορώ και η οικογένειά μου είναι ευτυχισμένη», λέει η Νταϊάνα, που εδώ και εννέα μήνες λαμβάνει αντιρετροϊκά στο Πρόγραμμα της Αρούα. «Θέλω να πω στους ανθρώπους της Αρούα ότι αυτοί που έχουν αυτήν την αρρώστια πρέπει να έρθουν και να δουν το παράδειγμά μου - είμαι καλά».

Υπολογίζεται ότι περίπου 46.200 (5,5%) από τους 840.000 κατοίκους της Αρούα είναι οροθετικοί. Ωστόσο, η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι διαθέσιμη μόνο μέσω του υποστηριζόμενου από τους ΓΧΣ Προγράμματος κατά του AIDS του Νοσοκομείου της Αρούα. Σε ολόκληρη την Ουγκάντα, το UNAIDS εκτιμά ότι 150.000 άτομα έχουν κλινική ανάγκη αντιρετροϊκής αγωγής, αλλά μόνο 23.000 τη λαμβάνουν πραγματικά και σχεδόν το 80% πρέπει να πληρώσει κάποια χρήματα για την περίθαλψή του.

«Η περίθαλψη ανθρώπων με HIV/AIDS σε φτωχές, αγροτικές περιοχές όπως η Αρούα είναι δυνατή και μεταμορφώνει ζωές και κοινότητες», τονίζει ο Τζάνθι Πράις, συντονιστής αποστολής των ΓΧΣ. «Αλλά η επέκταση της αγωγής και φροντίδας κατά του HIV/AIDS σε όλους τους ανθρώπους που την χρειάζονται επειγόντως στην Ουγκάντα, είναι μια πρόκληση που μόνο η κυβέρνηση, με ισχυρή διεθνή υποστήριξη, μπορεί να αντιμετωπίσει. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια άμεση μετάβαση από τις λεκτικές δεσμεύσεις και το σχεδιασμό στην πραγματική υλοποίηση».