fbpx Οι κυβερνήσεις αγνοούν τους ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Οι κυβερνήσεις αγνοούν τους ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση

© Susan Sandars/MSFΔελτίο Τύπου - Οι χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων πολυανθεκτικής φυματίωσης δεν συμβάλουν αρκετά στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στους ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια, σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). 


Στα πλαίσια της αυριανής διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ) στο Πεκίνο όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί των χωρών που έχουνπληγεί περισσότερο από την πολυανθεκτική φυματίωση, οι ΓΧΣ καλούν όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να δεσμευτούν ότι θα συμβάλουν στην περίθαλψη περισσότερων ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση και στη διεξαγωγή των απαραίτητων ερευνών για τη βελτίωση των υπαρχόντων επιλογών θεραπείας. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 500.000 νέα κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης, ωστόσο την περασμένη χρονιά λιγότεροι από 30.000 ασθενείς διαγνώστηκαν με την ασθένεια και ενημερώθηκαν για αυτήν, ενώ μόνο 3.681 από αυτούς ξεκίνησαν θεραπεία, ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα και λαμβάνοντας πιστοποιημένα ποιοτικά φάρμακα.  

«Η αργή πρόοδος στην περίθαλψη ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση είναι εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ασθένεια δεν συγκαταλέγονται στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο», τονίζει ο Δρ. Τίντο φον Σόεν-Άνγκερερ, Διευθυντής της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Έχουν τη δυνατότητα να δράσουν και θα πρέπει να θέσουν αυτό ως προτεραιότητα και να χορηγήσουν την απαραίτητη θεραπεία στους ασθενείς».

Οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί πολλές χώρες και ειδικότερα αυτές που έχουν καταγραφεί από τον ΠΟΥ ως οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την ασθένεια, (όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδία) δεν κάνουν αρκετές προσπάθειες ώστε να παρέχουν θεραπεία στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη. Επίσης, η μη παροχή της κατάλληλης αγωγής συμβάλει στην περαιτέρω εξάπλωση της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, έχει καταγραφεί το ένα τέταρτο των κρουσμάτων πολυανθεκτικής φυματίωσης παγκοσμίως. Έχοντας λάβει ένα αίτημα από το Εθνικό Πρόγραμμα της Κίνας για τη Φυματίωση, οι ΓΧΣ προσπάθησαν να ξεκινήσουν την παροχή περίθαλψης σε ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση στη περιοχή της Εσωτερικής  Μογγολίας, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν την απαιτούμενη άδεια παρά τα δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές. Έτσι τώρα οι ΓΧΣ έχουν πλέον εγκαταλείψει τις προσπάθειές τους να ξεκινήσουν αυτό το πρόγραμμα.

«Το να μην μπορείς να παρέμβεις όταν υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται άμεση περίθαλψη είναι εξαιρετικά απογοητευτικό», δηλώνει η Μέινι Νικολάι, Διευθύντρια Αποστολών του Βελγικού Τμήματος των ΓΧΣ. «Καθώς δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία, δεν μπορέσαμε να ξεκινήσουμε να χορηγούμε θεραπεία ούτε σε έναν ασθενή. Και καθώς δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη από πουθενά αλλού, πολλοί ασθενείς έχασαν τη ζωή τους καθώς εμείς τα τελευταία δύο χρόνια σπαταλούσαμε την ώρα μας και την ενέργειά μας σε συναντήσεις».

Η επένδυση στην έρευνα είναι επίσης απαραίτητη. Η περίθαλψη των ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και απαιτεί τη χορήγηση φαρμάκων, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Υπάρχει επομένως η ανάγκη για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων καλύτερων διαγνωστικών εργαλείων και φαρμάκων και για τη διεξαγωγή ερευνών που θα βοηθήσουν στη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

«Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυανθεκτική φυματίωση, έχουν την ικανότητα και κάποια από τα απαιτούμενα μέσα για να διεξαγάγουν έρευνες για τη βελτίωση της θεραπείας για την ασθένεια», τονίζει ο Δρ φον Σοέν-Άνγκερερ. «Η σύνοδος στο Πεκίνο αποτελεί μία ευκαιρία για τις χώρες αυτές να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους για την χορήγηση θεραπείας σε περισσότερους ασθενείς, συμφωνώντας στην εισαγωγή ποιοτικών φαρμάκων και προχωρώντας σε κοινές ερευνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση της υπάρχουσας θεραπείας».

  • Το 2007, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 574 ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση σε 12 προγράμματα σε διάφορες χώρες όπως στη Νότια Αφρική, την Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, τη Γεωργία και την Αρμενία.
  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πολυανθεκτική φυματίωση είναι η Ινδία (131.000 περιστατικά), η Κίνα (112.000 περιστατικά), η Ρωσία (43.000 περιστατικά), η Νότια Αφρική (16.000 περιστατικά) και το Μπανγκλαντές (15.000 περιστατικά).
  • Η λίστα με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυανθεκτική φυματίωση επίσης περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Εσθονία, Αιθιοπία, Γεωργία, Ινδονησία, Καζακστάν, Κιργιζία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Βιρμανία, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν και Βιετνάμ. 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ