fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα ιατρική φροντίδα σε οικογένειες Σύριων που καταφεύγουν στο Ιράκ | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα ιατρική φροντίδα σε οικογένειες Σύριων που καταφεύγουν στο Ιράκ

Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Συρία λόγω της βίας. Από την αρχή των συγκρούσεων, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Σύριοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) εργάζονται στο βόρειο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση από τον Μάιο του 2012.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα ιατρική φροντίδα σε οικογένειες Σύριων που καταφεύγουν στο Ιράκ
Πολλοί υποφέρουν από μέτρια αφυδάτωση λόγω της μεγάλης απόστασης που έπρεπε να περπατήσουν και το μεγάλο χρόνο αναμονής πριν τη διέλευση των συνόρων. Βλέπουμε επίσης περιπτώσεις με χρόνιες ασθένειες, όπως υπέρταση, άσθμα και επιληψία. Αρκετοί δεν ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους στη Συρία, καθώς το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Μερικοί από τους ασθενείς που βλέπουμε είναι σε κατάσταση σοκ: έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές στο εσωτερικό της Συρίας λόγω των συγκρούσεων που ξέσπασαν και αποφάσισαν να διασχίσουν τα σύνορα διότι αντιμετώπισαν απειλητικές καταστάσεις για την ίδια τους τη ζωή

«Ήρθαμε από το Tel Brak στη βορειοανατολική Συρία. Εγκαταλείψαμε το σπίτι μας πριν από επτά μήνες μιας και η περιοχή μετατρεπόταν σε εμπόλεμη ζώνη. Όλο το χωριό έφυγε», λέει η Zeina, η οποία μόλις πέρασε τα σύνορα με το Ιράκ μαζί με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους.

«Ζήσαμε για επτά μήνες στα βουνά, χωρίς κατάλυμα, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και κάποιες φορές χωρίς φαγητό», λέει η Zeina. Μετά από επτά μήνες, αποφασίσαμε να μετακινηθούμε στο Al Qamishli και από εκεί να περάσουμε τα σύνορα προς το Ιράκ. Τα σύνορα ήταν κλειστά, οπότε έπρεπε να μείνουμε σε ένα κοντινό σχολείο. Όταν μάθαμε ότι τα σύνορα ήταν και πάλι ανοικτά, φύγαμε νωρίς το πρωί. Περπατήσαμε για δύο ώρες για να περάσουμε τα σύνορα. Νιώθουμε τόσο ανακουφισμένοι που είμαστε εδώ».

Περίπου 60.000 πρόσφυγες από τη Συρία πέρασαν τα σύνορα προς την κουρδική περιοχή του Ιράκ από τις 15 Αυγούστου, όταν άνοιξαν ξανά μετά από μια περίοδο τριών μηνών που παρέμεναν κλειστά. Εκείνη την ημέρα, 7.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα, ενώ περίπου 800 Σύριοι περνούσαν καθημερινά κατά τη διάρκεια του μήνα.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα σύνορα έχουν κλείσει και πάλι για δύο εβδομάδες. Οι MSF προετοιμάζουμε τις ομάδες μας στα σύνορα και τους γύρω καταυλισμούς για να ανταποκριθούμε σε πιθανή μαζική εισροή ανθρώπων, όταν τα σύνορα ανοίξουν ξανά.

Ο μακρύς δρόμος για την επιβίωση
Οι περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες φτάνουν στα σύνορα με τα πόδια, μετά από μακρύ ταξίδι στην έρημο και μέσα σε έντονη ζέστη, έχοντας αφήσει τα πάντα πίσω: οικογένειες, σπίτια και υπάρχοντα. Αν και η πλειοψηφία προέρχεται από τη Δαμασκό και το Χαλέπι, υπάρχει αύξηση στους πρόσφυγες από το κυβερνείο Al Hassaka, στη βορειοανατολική Συρία, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν στήσει κέντρα φροντίδας και στις δύο πλευρές των συνόρων όπου παρέχουν εξετάσεις και μοιράζουν νερό στους πρόσφυγες που περιμένουν να μεταφερθούν σε διάφορους καταυλισμούς που στήνονται στα κυβερνεία Dohuk, Erbil και Sulaymaniya.

Θεραπεία κυρίως σε γυναίκες και παιδιά
"Η πλειοψηφία των ασθενών μας είναι παιδιά, έγκυες γυναίκες ή μητέρες που έχουν γεννήσει πρόσφατα", λέει ο Paul Yon, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Dohuk. «Πολλοί υποφέρουν από μέτρια αφυδάτωση λόγω της μεγάλης απόστασης που έπρεπε να περπατήσουν και το μεγάλο χρόνο αναμονής πριν τη διέλευση των συνόρων. Βλέπουμε επίσης περιπτώσεις με χρόνιες ασθένειες, όπως υπέρταση, άσθμα και επιληψία. Αρκετοί δεν ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους στη Συρία, καθώς το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Μερικοί από τους ασθενείς που βλέπουμε είναι σε κατάσταση σοκ: έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές στο εσωτερικό της Συρίας λόγω των συγκρούσεων που ξέσπασαν και αποφάσισαν να διασχίσουν τα σύνορα διότι αντιμετώπισαν απειλητικές καταστάσεις για την ίδια τους τη ζωή", λέει ο Paul Yon.

Στην Ιρακινή πλευρά των συνόρων, από τα μέσα Αυγούστου οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1040 ιατρικές εξετάσεις για τους πρόσφυγες που περιμένουν να μεταφερθούν στην Dohuk, το Erbil και τη Sulaymaniya. Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να φέρουν προμήθειες μαζί τους, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διένειμαν επίσης μη διατροφικά είδη όπως μπιτόνια και πλαστικά καλύμματα σε 290 οικογένειες στους προσφυγικούς καταυλισμούς διαμετακόμισης. Μέσα στις επόμενες μέρες, οι MSF θα αρχίσουν επίσης να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πρόσφυγες στους καταυλισμούς της περιφέρειας του Ερμπίλ.

Από την Συριακή πλευρά των συνόρων, οι ομάδες των MSF έχουν πραγματοποιήσει 982 ιατρικές συνεδρίες, ενώ έχουν διανείμει νερό σε 33.000 άτομα που περίμεναν να περάσουν στο Ιράκ.

Μια νέα ζωή ως πρόσφυγας
Οι Σύριοι που εισέρχονται στο Ιράκ καταγράφονται στα σύνορα από τις Κουρδικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μετά την καταχώρηση των στοιχείων, μεταφέρονται σε έναν από τους πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς που ξεφυτρώνουν σε όλο το βόρειο Ιράκ. Αυτό μπορεί να είναι το τέλος του δρόμου για ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί αρκετές φορές στο εσωτερικό της Συρίας από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις εδώ και δυόμισι χρόνια, και οι οποίοι αρχίζουν πλέον μια νέα ζωή ως πρόσφυγες.

Από τον Μάιο του 2012, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επίσης εργάζονται στον καταυλισμό προσφύγων Domeez στην επαρχία του Dohuk, όπου ζουν περισσότεροι από 42.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Οι ομάδες παρέχουν γενική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι MSF συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στα σύνορα και παραμένουν έτοιμοι να ανταποκριθούν σε επείγουσες ανάγκες υγείας. Παράλληλα, οι MSF αξιολογούν τις ανάγκες περίπου 70.000 προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Dohuk.