fbpx Οι ΓΧΣ παραδίδουν στην Novartis την έκκληση που έχουν υπογράψει 420.000 άνθρωποι | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Οι ΓΧΣ παραδίδουν στην Novartis την έκκληση που έχουν υπογράψει 420.000 άνθρωποι

Οι ΓΧΣ παραδίδουν στην Novartis την έκκληση που έχουν υπογράψει 420.000 άνθρωποιΔελτίο Τύπου -Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) παρέδωσε σήμερα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας τις υπογραφές 420.000 ατόμων που ζητούσαν από την εταιρία να σταματήσει τη δικαστική διαμάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Ινδίας. Τη Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2007, η Novartis έχασε την υπόθεση κατά την Ινδικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα του Ινδικού Νόμου περί Ευρεσιτεχνίας.

«Η δικαστική απόφαση της Δευτέρας στην Ινδία είναι πολύ σημαντική για εμάς τους γιατρούς, που τώρα νιώθουμε πολύ πιο σίγουροι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην Ινδία ως πηγή οικονομικών φαρμάκων για τους ασθενείς μας,» δήλωσε ο Δρ. Κριστόφ Φουρνιέ, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ. «Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η Novartis δεν προτίθεται να υποβάλει έφεση της απόφασης. Ωστόσο ζητούμε από την εταιρεία να μην ασκήσει πιέσεις για την εξέταση του Ινδικού Νόμου περί Ευρεσιτεχνίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.»

Η Novartis αντιτάχθηκε σε μία διάταξη του Ινδικού Νόμου περί Ευρεσιτεχνίας, η οποία καθιστά πιο δύσκολη για τις εταιρείες τη χορήγηση πατεντών σε αλλαγές υπάρχοντων φαρμάκων ή συνδυασμών φαρμάκων, ισχυριζόμενη ότι δεν συμπορευόταν με τους κανονισμούς του ΠΟΕ και το Ινδικό Σύνταγμα. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς της Novartis. Αν η εταιρεία κέρδιζε την υπόθεση, θα ήταν πολύ πιο ευρεία η χορήγηση πατεντών σε φάρμακα στην Ινδία, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η παραγωγή αντίγραφων φαρμάκων στη χώρα.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διεθνή κινητοποίηση κατά της δικαστικής διαμάχης της Novartis στην Ινδία,» τόνισε ο Δρ. Φουρνιέ. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην προσπάθειά μας και μας βοήθησαν να διατηρήσουμε το ρόλο της Ινδίας ως το φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου.»

Κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών και διεθνείς οργανώσεις όπως η UNICEF και το Ίδρυμα Κλίντον βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές οικονομικών φαρμάκων από την Ινδία, ενώ το 84% των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χορηγούν οι ΓΧΣ στους ασθενείς τους παγκοσμίως προέρχεται από Ινδικές εταιρείες που παράγουν αντίγραφα φάρμακα.

«Η Novartis εξέφρασε την ανησυχία της ότι αυτή η απόφαση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καινοτομία,» δήλωσε ο Περέ-Ζοάν Πονς, μέλος της εκστρατείας των ΓΧΣ στην Ελβετία. «Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι αυστηρότερα καθεστώτα ευρεσιτεχνίας δεν έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των φαρμάκων και των ιατρικών εργαλείων που είναι απαραίτητα στους ασθενείς που ζουν στις φτωχές χώρες.»

Μία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2006 συμπέρανε ότι η αυστηρή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν συνέβαλε σε υψηλότερα ποσοστά έρευνας και ανάπτυξης για ασθένειες που πλήττουν κυρίως τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει υποστήριξη σε διεθνές επίπεδο για νέους τρόπους προώθησης της έρευνας και της ανάπτυξης που να ανταποκρίνονται στις ιατρικές ανάγκες και παράλληλα να διασφαλίζουν ότι η ιατρική καινοτομία είναι οικονομικά προσιτή.

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή για τον Ινδικό Νόμο περί Ευρεσιτεχνίας θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και ότι και άλλες χώρες θα αποφασίσουν να θεσπίσουν νόμους που ενισχύουν την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα καθώς και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που είναι ιδιαίτερα απαραίτητα στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου,» τόνισε ο Πονς.