fbpx Οι ΓΧΣ καταδικάζουν κάθε κίνηση επαναπροώθησης στη Λιβύη εκτοπισμένων που διέφυγαν δια θαλάσσης | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Οι ΓΧΣ καταδικάζουν κάθε κίνηση επαναπροώθησης στη Λιβύη εκτοπισμένων που διέφυγαν δια θαλάσσης

© Mattia InsoleraΔελτίο τύπου - Ρώμη/Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2011- Καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή για να συζητήσει μεταναστευτικά θέματα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καταδικάζουν τους όρους της διμερούς συμφωνίας (μνημόνιο) που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου ανάμεσα στην Ιταλία και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Η συμφωνία έχει στόχο  να προσφέρει αμοιβαία βοήθεια και συνεργασία στοναγώνα κατά της άτυπης μετανάστευσης, ειδικά μέσω του επαναπατρισμούμεταναστών.

Οι ΓΧΣ θεωρούν σοκαριστική τη λήψη μέτρων αυτού του είδους από κράτος εμπόλεμο που έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Λιβύης ενώ μαίνονται ακόμη οι συγκρούσεις. Επιπλέον, όσοι καταφθάνουν με πλοία από τη Λιβύη έχουν διαφύγει από συνθήκες βίας και χρειάζονται διεθνή προστασία. Ο επαναπατρισμός αυτών των ανθρώπων ή η επαναπροώθησή τους στη Λιβύη δια θαλάσσης θα συνιστούσε παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης μη επαναπροώθησης.

Οι ΓΧΣ επιθυμούν να υπογραμμίσουν την ασυνέπεια μιας συμφωνίας αυτού του είδους καθώς και την πολιτική διγλωσσία των ευρωπαϊκών χωρών  που εμπλέκονται σ’ αυτό τον πόλεμο. Είναι απαράδεκτο μια χώρα που ενώ βομβαρδίζει στο όνομα της προστασίας των αμάχων, την ίδια στιγμή να στέλνει πίσω στον πόλεμο τα θύματα αυτού του πολέμου. «Αυτή η συμφωνία συνιστά θανατική ποινή για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν να παγιδευτούν και πάλι σε αυτή τη σύγκρουση», δηλώνει ο Christopher Stokes, Γενικός Διευθυντής των ΓΧΣ.

Το 2009, οι ΓΧΣ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υπογραφή της «Συνθήκης Φιλίας» μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας διότι προέβλεπε αναγκαστικό επαναπατρισμό των μεταναστών. Σήμερα οι ΓΧΣ μπορούν να δουν τις τρομερές συνέπειες μιας τέτοιας συμφωνίας για τα άτομα που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να φτάσουν στην Ιταλία πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

Μέρος των δραστηριοτήτων των ΓΧΣ είναι η περίθαλψη ατόμων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο κέντρο της πόλης Μινέο (Σικελία) και στον καταυλισμό Τσούτσα (Τυνησία). Οι μαρτυρίες αποκαλύπτουν τη σκληρότητα, την εξευτελιστική, απάνθρωπη μεταχείριση και την επακόλουθη τραυματική εμπειρία που βιώνουν οι μετανάστες που επαναπροωθούνται σε κέντρα κράτησης της Λιβύης. «Κοντά στη Λαμπεντούζα, μας έπιασαν Ιταλοί, έδεσαν ένα σχοινί στη βάρκα μας, και μας έσυραν πίσω στη Λιβύη όπου μας είχαν πάλι υπό κράτηση, μας βασάνισαν και μας εξανάγκασαν να καλέσουμε τις οικογένειές μας για λύτρα», δήλωσε Σομαλός άνδρας στον καταυλισμό Τσούτσα, ο οποίος στάλθηκε πίσω πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. «Δραπέτευσα όταν άρχισε ο πόλεμος στη Λιβύη»

Οι ΓΧΣ ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τους κινδύνους μιας τέτοιας συμφωνίας στις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα. Επίσης, υπενθυμίζουν σε όλα τα κράτη την υποχρέωση να τιμήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων  που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους, ανεξαρτήτου εθνικότητας. Τα Ευρωπαϊκά Κράτη πρέπει ανά πάσα στιγμή να εγγυώνται τη μη επαναπροώθηση μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο από ξηράς και θαλάσσης και να διασφαλίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν αξιοπρεπή μεταχείριση κατά την άφιξή τους, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτελεσματικής και δίκαιης διαδικασίας ασύλου.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ