fbpx Οι ΓΧΣ απευθύνουν παγκόσμια έκκληση για νέες θεραπευτικές μεθόδους για τις Ξεχασμένες Ασθένειες | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Οι ΓΧΣ απευθύνουν παγκόσμια έκκληση για νέες θεραπευτικές μεθόδους για τις Ξεχασμένες Ασθένειες

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, άλλες μη-κυβερνητικές οργανώσεις, επιστήμονες και προσωπικότητες που έχουν βραβευθεί με Νόμπελ, ένωσαντις δυνάμεις τους σήμερα ανά τον κόσμο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας γιατα «Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες» απευθύνοντας παγκόσμιαέκκληση ώστε να εστιαστεί το ενδιαφέρον της έρευνας στη δημιουργία νέωνφαρμάκων, διαγνωστικών τεστ και εμβολίων για τις Ξεχασμένες Ασθένειες. Οιυπογράφοντες απαιτούν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα καθορίσουν τιςερευνητικές προτεραιότητες, θα διασφαλίσουν σταθερή οικονομικήυποστήριξη και θα περιορίσουν τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τανομοθετικά εμπόδια στην παραγωγή φαρμάκων, προκειμένου να προωθήσουντις ενέργειες για έρευνα και ανάπτυξη.   

 
Οι ΓΧΣ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη θέση στην οποία βρίσκονται καθώς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αναποτελεσματικές ιατρικές τεχνικέςγια να θεραπεύσουν ασθενείς με την ασθένεια του Ύπνου, λεϊσμανίαση καιάλλες θανατηφόρες ή επικίνδυνες ασθένειες, που πρωτίστως προσβάλλουνκατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Για να καθορίσεις ανένας ασθενής έχει προσβληθεί από φυματίωση χρησιμοποιώντας τα υπάρχονταδιαγνωστικά τεστ, έχεις αποτελέσματα μόνο στις μισές από τιςπεριπτώσεις. Για τα παιδιά, ή τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από AIDS καιφυματίωση, αυτά τα τεστ είναι ακόμα πιο αναξιόπιστα. Δεν υπάρχει ένααπλό, αποτελεσματικό τεστ για τη διάγνωση της ασθένειας και τηνπαρακολούθηση των ασθενών σήμερα», δηλώνει ο Δρ Τίντο Φον Σόεν-Άνγκερερ, συντονιστής Έρευνας & Ανάπτυξης της εκστρατείας των ΓΧΣγια την «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει να ασκήσουμε κατώτερη ιατρική μόνο και μόνο γιατί οι ασθενείς μας ζουν σε φτωχές χώρες. Χρειαζόμαστε μία κουλτούρα ιατρικής καινοτομίας που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ξεχασμένων ασθενών. Μόνο η ύπαρξη μιας δυνατής διεθνούς πολιτικής ηγεσίας θα καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτό το στόχο».  

Τατελευταία χρόνια έχει γίνει συνείδηση ότι υπάρχει μία ανισορροπία όσοναφορά στην ιατρική έρευνα και ανάπτυξη. Νέες δημόσιες και ιδιωτικέςσυμμαχίες και άλλες πρωτοβουλίες έχουν δημιουργηθεί προκειμένου ναδημοσιοποιήσουν κάποιες από τις προκλήσεις που ενέχονται στηνπροσπάθεια πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των ξεχασμένων ασθενειών.Ενώ όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο σεαυτήν την προσπάθεια, δεν αποτελούν τη λύση. Η παγκόσμια προσπάθειααντιμετώπισης των ξεχασμένων ασθενειών παραμένει ανομοιόμορφη καιελλιπώς χρηματοδοτούμενη, βασιζόμενη σημαντικά στις φιλανθρωπικέςδωρεές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να δώσει στο θέμα αυτό μεγαλύτερη προτεραιότητα.    

Χρειάζονταιπολύ περισσότεροι πόροι για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο και χρονοβόροέργο που απαιτείται για την πραγματοποίηση ιατρικής έρευνας καιανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει μία μαζική επένδυση σε βασικέςεπιστημονικές μεθόδους για πολλά χρόνια. «Το πρόβλημα δενπρόκειται να λυθεί χωρίς να μιλήσουμε για την αποτυχία τους υπάρχοντοςσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης που βασίζεται στο κέρδος και τηνευρεσιτεχνία», τόνισε ο Δρ Φον Σόεν-Άνγκερερ.

Κάθεχρόνο διατίθενται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τηνιατρική έρευνα παγκοσμίως, ενώ μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάριααπαιτούνται για τις Ξεχασμένες Ασθένειες. Αυτό αποδεικνύει έμπρακταπόσο λανθασμένες είναι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Μέχριςστιγμής, το κόστος για την έρευνα και ανάπτυξη καλύπτεται κυρίως απότις πωλήσεις φαρμάκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμέςτων φαρμάκων και των διαγνωστικών τεστ και να υπάρχει έλλειψηκαινοτομίας για τις ξεχασμένες ασθένειες.

«Οι κυβερνήσεις πρέπεινα δημιουργήσουν ριζικά διαφορετικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης μεσκοπό να αντιμετωπίσουν αυτήν την ανισότητα», δήλωσε ο Δρ ΦονΣόεν-Άνγκερερ. 

Υπογράψτε και εσείς την έκκληση μέσα από το site: http://www.researchappeal.org 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ