fbpx Οι άνθρωποι πάνω από τις πατέντες: εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Οι άνθρωποι πάνω από τις πατέντες: εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο

Δελτίο Τύπου - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την εταιρία  Novartis να σταματήσει τη δικαστική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Ινδίας. Η προσφυγή της εταιρίας παρεμποδίζει την πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων σε φθηνά φάρμακα.
Υπογράψτε την έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα!

Η δικαστική διαμάχη της Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis εναντίον της κυβέρνησης της Ινδίας μπορεί να οδηγήσει στη δραστική μείωση των φθηνών φαρμάκων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Η οργάνωση καλεί τη Novartis να αποσύρει άμεσα την αγωγή, καθώς θα οδηγήσει στην αδυναμία πρόσβασης εκατομμυρίων ασθενών με AIDS σε βασικά για την επιβίωσή τους φάρμακα.

© Mariella FurrerΗ Ινδία αποτελεί σημαντική πηγή φθηνών βασικών φαρμάκων για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, μια και οι τιμές τους δεν επιβαρύνονται από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας. Η χώρα ξεκίνησε να επανεξετάζει τις αιτήσεις ευρεσιτεχνίας φαρμακευτικών προϊόντων το 2005, όταν ήταν απαραίτητο να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τους νόμους περί ευρεσιτεχνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο ινδικός νόμος περί ευρεσιτεχνίας επιτρέπει σε οποιονδήποτε φορέα να αντιταχθεί στην πατέντα πριν αποφασιστεί η χορήγησή της, κάτι που είχε εφαρμοστεί σε περιπτώσεις φαρμάκων κατά του καρκίνου και του AIDS. Πάνω από τα μισά φάρμακα που χρησιμοποιούνται αυτή την εποχή για την αντιμετώπιση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες προέρχονται από την Ινδία και χορηγούνται στο 80% των 80.000 ασθενών με AIDS που περιθάλπονται στα προγράμματα των ΓΧΣ σε τριάντα (30) χώρες.

“Στηριζόμαστε στα φθηνά φάρμακα καλής ποιότητας που παράγονται στην Ινδία για να προσφέρουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους περισσότερους ασθενείς με AIDS είναι δυνατόν” τόνισε ο Δρ. Κριστόφ Φουρνιέ, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ.  Η  σημαντική αυτή πηγή φαρμάκων δεν πρέπει να κλείσει.”

Η Novartis είναι μια από τις 39 εταιρίες που προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής πριν από πέντε (5) χρόνια, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη χώρα από το να εισάγει φθηνά φάρμακα για την αντιμετώπιση του AIDS.

“Είναι σα να είμαστε πάλι πίσω στη Νότια Αφρική του 2001”, δήλωσε ο Δρ. Τίντο φον Σόεν – Άνγκερερ, επικεφαλής της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. “Όπως ακριβώς πέντε (5) χρόνια πριν, η Novartis χρησιμοποιεί δικαστικά μέσα για να εμποδίσει την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζονται για την επιβίωσή τους.”

Ο νόμος που εφαρμόζει μέχρι στιγμής η Ινδία περιέχει ρήτρες που τοποθετούν τις ανθρώπινες ζωές πάνω από τις πατέντες, κρατώντας τις τιμές των αντιγράφων φαρμάκων χαμηλές, αλλά η Novartis φιλοδοξεί να ανατρέψει την κατάσταση αυτή, μέσω της αγωγής κατά της κυβέρνησης της χώρας. Αν η εταιρία κερδίσει το δικαστικό της αγώνα, θα μειωθεί η παραγωγή αντίγραφων φαρμάκων παγκοσμίως και θα κρατηθούν υψηλές τιμές για όλα τα νέα φάρμακα.

Η συνεχής ροή φθηνών νέων φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του AIDS, μια και οι ασθενείς αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα που τους χορηγούνται και χρειάζονται νέους συνδυασμούς φαρμάκων για να επιβιώσουν. Όμως, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης, οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για τα νέα αυτά φάρμακα είναι σε αναμονή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

“Για ανθρώπους σαν εμένα, που ζούμε με τον ιό του HIV/AIDS, μια ενδεχόμενη νίκη της Novartis θα μας πάει πίσω στην εποχή που δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε τα φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε την ασθένειά μας” δηλώνει ο Λούν Γκάνγκτε από το Νέο Δελχί. Η απουσία πατέντων και ο ανταγωνισμός στα κύρια αντίγραφα φάρμακα για την αντιμετώπιση του AIDS κάνει τα φάρμακα αυτά προσβάσιμα για ανθρώπους και κυβερνήσεις. Η Novartis πρέπει να σταματήσει να στέκεται εμπόδιο στο δικαίωμά μας να έχουμε πρόσβαση στα φάρμακα που μας κρατούν ζωντανούς.”

  • Οι ΓΧΣ ξεκινούν σε διεθνές επίπεδο εκστρατεία και συλλογή υπογραφών για να πιέσουν την εταιρία να αποσύρει την αγωγή κατά της Ινδίας και να προστατεύσει την υγεία εκατομμυρίων ασθενών με AIDS παγκοσμίως. Μπορείτε να συμμετάσχετε στη εκστρατεία κατά της Novartis και να υπογράψετε την έκκληση στο http://www.msf.org/petition_india/greece.html