fbpx Όχι πια λέξεις, μόνο έργο για τη Συρία! | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Όχι πια λέξεις, μόνο έργο για τη Συρία!

Με αφορμή τη σύσκεψη του ΟΗΕ  σήμερα στη Γενεύη  για τη Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση προς όλους τους φορείς διεθνώς με μια ανοιχτή επιστολή που για την Ελλάδα υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της οργάνωσης, Βίλεμ Ντε Γιονγκ.

Επείγουσα έκκληση προς όλους τους φορείς διεθνώς
Είναι η ώρα που όλα τα κράτη και οι φορείς πρέπει να διασφαλίσουν την παροχή κατάλληλης ανθρωπιστικής βοήθειας

Έπειτα από δύο χρόνια οδυνηρών συγκρούσεων στη Συρία, η ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας και στις γειτονικές περιοχές που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες παραμένει σε επίπεδα που μακράν απέχουν από το να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες. Καθώς τα Ηνωμένα Έθνη συνέρχονται σήμερα, Παρασκευή, 7 Ιουνίου στη Γενεύη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουμε επείγουσα έκκληση παγκοσμίως τόσο στον ΟΗΕ όσο και σε όλα τα αρμόδια κράτη να αυξήσουν το επίπεδο βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Συρίας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους προς τα εκατομμύρια θύματα της βίας.

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να διαφεύγουν από έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκώς επιδεινώνεται και που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περίπου 100.000 ανθρώπους. Οι τραυματίες και οι άρρωστοι όμως, αντιμετωπίζουν σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια, εξαιτίας των αδιάκοπων βομβαρδισμών που θέτουν μάλιστα στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα υγείας της χώρας. Μέτρα ασφαλείας και σοβαροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση της Συρίας εμποδίζουν την παροχή βοήθειας μέσα από τις γραμμές του μετώπου. Αν και ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι η παροχή βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας είναι ανεπαρκής, η προφανής αποτυχία του έκτοτε να παράσχει ανεξάρτητη ανθρωπιστική βοήθεια έχει συμβάλει κι αυτή στο θλιβερό απολογισμό των θυμάτων.

Έξω από τη Συρία, το 1.5 εκατομμύριο των προσφύγων έχουν κι εκεί να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα. Πολλοί απ’ όσους  διέφυγαν στις όμορες χώρες, δεν βρήκαν κι εκεί παρά δυστυχία, στερήσεις και ελάχιστη έως μηδαμινή πρόσβαση σε βασικές για την επιβίωσή τους υπηρεσίες. Εξάλλου, ελάχιστες οργανώσεις βοήθειας βρίσκονται εκεί για να ανταποκριθούν στις σοβαρές κι επιτακτικές ανάγκες τους.

Στην Ιορδανία, το σύστημα υγείας στον καταυλισμό προσφύγων Ζaatari, όπου έχουν καταφύγει 100.000 Σύροι, παραμένει εύθραυστο. Η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί εξίσου την ικανότητα της Ιορδανίας να παράσχει κατάλληλη περίθαλψη στους επιπλέον 350.000 πρόσφυγες που διαμένουν εκτός του καταυλισμού.

Στον καταυλισμό Ντομέεζ στο βόρειο Ιράκ, περισσότεροι από 35.000 πρόσφυγες διαμένουν σε συνθήκες συνωστισμού, με πολλούς από αυτούς να λαμβάνουν πολύ λιγότερη ποσότητα νερού την ημέρα από αυτή που ορίζεται ως ελάχιστη επιτρεπτή διεθνώς ανά άτομο (15-20 λίτρα).

Στο Λίβανο, όπου περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Σύροι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, πληθυσμοί ολόκληροι διαμένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, σε  χαλάσματα, γιαπιά και σε άθλιες παράγκες μέσα σε χωράφια.

Σε όλες τις γειτονικές χώρες της Συρίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν έως σήμερα διενεργήσει περίπου 150.000 ιατρικές εξετάσεις από την αρχή των συγκρούσεων. Οι δείκτες υγείας που έχουμε καταγράψει ανάμεσα στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες έχουν φτάσει σε επίπεδα συναγερμού: Τα παιδιά στερούνται τα εμβόλιά τους, η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην καλύτερη περίπτωση είναι περιορισμένη, οι έγκυες γυναίκες έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε προγεννητικό και μεταγεννητικό έλεγχο αλλά και σε ασφαλή τοκετό. Επίσης, οι ασθενείς χρόνιων παθήσεων έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία τους και στην παρακολούθηση της κατάστασής  τους.

Παρά τις αδιαμφισβήτητες προσπάθειες των γειτονικών χωρών να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες αυτής της κρίσης, οι δυνατότητες και οι πόροι τους έχουν φτάσει στα όρια τους και εντάσεις έχουν αρχίσει να ξεσπάνε. Όμως, παρότι οι χώρες φιλοξενίας απαιτούν επείγουσα υποστήριξη για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων -συμπεριλαμβανομένης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, της στέγασης, της ύδρευσης και της αποχέτευσης- οφείλουν να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοικτά ώστε να εγγυηθούν το δικαίωμα των Σύρων σ’ ένα ασφαλές καταφύγιο.

Έχει φτάσει η στιγμή που οι δωρήτριες χώρες οφείλουν να καταβάλουν χρηματοδοτήσεις για να προστατεύσουν την υγεία και να ανακουφίσουν τις ανάγκες των προσφύγων. Είναι η ώρα που όλα τα κράτη και οι φορείς πρέπει να διασφαλίσουν την παροχή κατάλληλης ανθρωπιστικής βοήθειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και πέρα από τα σύνορα της Συρίας.

Οι λέξεις πρέπει τώρα να γίνουν πράξη. 

Βίλεμ Ντε Γιονγκ, Γενικός Διευθυντής
Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα