fbpx Νταρφούρ: μειώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα για τους εκτοπισμένους | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Νταρφούρ: μειώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα για τους εκτοπισμένους

{mosimage} 

© Bastien Vigneau/MSF
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για να προλάβει μία επισιτιστική καταστροφή
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση στη διανομή τροφίμων του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων στους εκτοπισμένους πληθυσμούς που ζουν στο Νταρφούρ του Σουδάν. Στις 28 Απριλίου 2006, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων ανακοίνωσε ότι λόγω έλλειψης πόρων, θα διανείμει μόνο τη μισή ποσότητα τροφίμων - 1.050 χιλιοθερμίδες ανά άτομο την ημέρα αντί για 2.100 - στα 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια στο Νταρφούρ. 

Οι διανομές του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων αποτελούν κυριολεκτικά τη μόνη πηγή τροφίμων για τους εκτοπισμένους του Νταρφούρ. Συνωστισμένοι μέσα σε άθλιους καταυλισμούς, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας που επικρατεί στις γύρω περιοχές. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι προσωρινές διακοπές στη διανομή τροφίμων συνέβαλαν σε σημαντική αύξηση του αριθμού των περιστατικών σοβαρού υποσιτισμού που αντιμετώπισαν οι ΓΧΣ στα Κέντρα Υγείας όπου παρεμβαίνουν.  

Το 2005, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων κατάφερε να αποτρέψει μία επισιτιστική κρίση διανέμοντας πάνω από 40.000 τόνους τροφίμων σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε περίπου 400 τοποθεσίες. Η επιχειρησιακή αυτή επιτυχία αντιμετωπίζει τώρα μία σημαντική απειλή καθώς η διεθνής κοινότητα αρνείται να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων για χρηματοδότηση. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο οργανισμός έχει δεχτεί μόνο το 4% των χρημάτων που απαιτούνται για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στο Σουδάν. Οι κυβερνήσεις του Σουδάν και των ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα έδιναν επιπλέον βοήθεια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στις 5 Μαΐου. (Το 46% των πόρων που ζητήθηκαν από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων αναμένονταν να δοθούν στις 16 Μαΐου.) Ωστόσο, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων δηλώνει ότι δε θα μπορέσει να ξαναρχίσει τις διανομές τροφίμων πριν από το Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη και το χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των τροφίμων.       

Μία σοβαρή επισιτιστική κρίση απειλεί συνεπώς τους εκτοπισμένους ανθρώπους στο Νταρφούρ. Η απειλή αυτή μεγαλώνει καθώς άλλες σημαντικές υπηρεσίες, όπως η παροχή πόσιμου νερού και η ιατρική περίθαλψη, επηρεάζονται επίσης από τις οικονομικές περικοπές. «Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς το μειωμένο ενδιαφέρον των δωρητών καθώς η κατάσταση των εκτοπισμένων έχει επιδεινωθεί αισθητά από τον προηγούμενο χρόνο», δήλωσε ο Φαμπρίς Βάισμαν, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στο Νταρφούρ. «Στην ουσία, η διεθνής κοινότητα συμπεριφέρεται σα να έχει αποφασίσει ότι η παροχή σημαντικής βοήθειας στους πληθυσμούς του Νταρφούρ εξαρτάται από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές», συμπλήρωσε.      

Καθώς πλησιάζει η εποχή των βροχών και η ισχνή περίοδος -που και οι δύο δημιουργούν επιπλέον επισιτιστικούς κινδύνους- η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέχει άμεση χρηματοδότηση και άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και να αποδεσμεύσει ειδικούς πόρους έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά τροφίμων σε επείγουσες περιπτώσεις (αεροπορικώς, αν είναι απαραίτητο) στις περιοχές διανομής. Για την αποφυγή μίας κρίσης, οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί στο Νταρφούρ πρέπει να λάβουν όλη την ποσότητα τροφίμων που τους αναλογεί όσο πιο σύντομα γίνεται.   

* Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στο Νταρφούρ από το Νοέμβριο του 2003. Αυτή τη στιγμή εργάζονται με τους ΓΧΣ 170 διεθνείς εθελοντές και πάνω από 2.600 ντόπιοι εργαζόμενοι σε 18 περιοχές στο βόρειο, νότιο και δυτικό Νταρφούρ.