fbpx Νότιο Σουδάν: Πλημμυρίζει ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμάμ | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Νότιο Σουδάν: Πλημμυρίζει ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμάμ

Ποσοστά θνησιμότητας σχεδόν δυο φορές πάνω από το όριο του επείγοντος αποκαλύπτουν προκαταρκτικές μελέτες σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην επαρχία του Άνω Νείλου (Upper Nile State) στο Νότιο Σουδάν, που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή το ένα τέταρτο από τους σχεδόν 120.000 πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη σουδανική επαρχία του Μπλε Νείλου (Blue Nile State) από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για επιδείνωση της κρίσης
Η κλινική μας είναι ήδη γεμάτη με παιδιά που υποφέρουν από πνευμονία, διάρροια και υποσιτισμό.Αν παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση, οι συνέπειες θα είναι πολύ θλιβερές

Τα ποσοστά θνησιμότητας προέκυψαν από σύντομες επιδημιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζατζάμ (Jamam) στην επαρχία Μαμπάν (Maban County) πριν την έναρξη των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν πλημμυρίσει τον καταυλισμό εντείνοντας σοβαρά τον κίνδυνο ασθενειών για τους ήδη εξασθενημένους πρόσφυγες. Όλες οι οργανώσεις που εμπλέκονται στην προσπάθεια παροχής βοήθειας, με επικεφαλής την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πρέπει να βρουν καλύτερες λύσεις για τους του κατοίκους του καταυλισμού Τζαμάμ. Αν δεν γίνει αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη δυστυχία και περισσότεροι θάνατοι.

 

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη βία στο Σουδάν και έχασαν μέλη της οικογένειάς τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς αναζήτηση ασφάλειας, και τώρα κάθονται σε έναν προσφυγικό καταυλισμό που πλημμυρίζει και πεθαίνουν λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν», δήλωσε η Tara Newell, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Τζαμάμ.

Οι πρόσφυγες στην επαρχία του Μπλε Νείλου στο Νότιο Σουδάν, άρρωστοι σε πολλές περιπτώσεις, κουβαλώντας ιστορίες βίας και έχοντας ζήσει σε άθλιες συνθήκες στην επαρχία του Μπλε Νείλου, καταφθάνουν σε μια περιοχή που είναι εντελώς ακατάλληλη να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σε μια ξερή και λασπώδη περιοχή την εποχή της ξηρασίας και μια ως επί το πλείστον βαλτώδη περιοχή την περίοδο των βροχοπτώσεων, υπάρχουν λίγα μόνο νησιά όπου το έδαφος είναι ξερό, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν περιοχές για γεωτρήσεις. Οι πρόσφυγες δεν έχουν στέγη και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σε επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού σύμφωνα με το προβλεπόμενο κατώτατο όριο, και τώρα η άνοδος της στάθμης επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κρίση.

Μετά από έντονες βροχοπτώσεις το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού Τζαμάμ-που είναι ένας από τους τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στην περιοχή-πλημμύρισε την Πέμπτη το βράδυ. Οι τουαλέτες ξεχείλισαν, μολύνοντας τα λιμνάζοντα νερά που δεν μπορούν να καταναλωθούν, ενώ υπάρχει γενική έλλειψη πόσιμου νερού. Πολλοί κάτοικοι του καταυλισμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, κοιμούνται με υγρά ρούχα, κάτω από βρεγμένες κουβέρτες, κινδυνεύοντας από υποθερμία.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχουν περιθάλψει στον καταυλισμό Τζαμάμ τουλάχιστον 2.500 άτομα για διαρροϊκές ασθένειες, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ελονοσία και υποσιτισμό. Κι ενώ αυξάνουν οι βροχοπτώσεις, όλο και περισσότεροι αρρωσταίνουν, ειδικά από ελονοσία και υποθερμία με τα μικρά παιδιά να είναι τα πλέον ευάλωτα.

«Η κλινική μας είναι ήδη γεμάτη με παιδιά που υποφέρουν από πνευμονία, διάρροια και υποσιτισμό», δήλωσε η Δρ. Erna Rijnierse, που εργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στον Τζαμάμ. «Αν παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση, οι συνέπειες θα είναι πολύ θλιβερές».

Τα αρχικά ιατρικά δεδομένα που συνέλλεξαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό Τζαμάμ την εβδομάδα της 18ης Ιουνίου πριν την έναρξη των συνεχόμενων έντονων βροχοπτώσεων, αποκάλυψαν ένα ποσοστό παιδικής θνησιμότητας 2.8 θανάτους ανά 10.000 παιδιά την ημέρα, που ξεπερνούσε το όριο του επείγοντος των 2 θανάτων ανά 10.000 παιδιά την ημέρα. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας ήταν 1.8 θάνατοι ανά 100.000 παιδιά. Το όριο του επείγοντος κυμαίνεται στον ένα θάνατο ανά 100.000 άτομα την ημέρα, ορίζοντας την κατάσταση ως σοβαρή. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στον καταυλισμό Τζαμάμ πεθαίνουν κάθε μέρα περίπου δύο έως τρία παιδιά. Το 65% των θανάτων που αναφέρθηκαν οφειλόταν σε διάρροια.

Οι βροχές θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας. Το βρεγμένο έδαφος κάνει ήδη εξαιρετικά δύσκολη τη μετακίνηση σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην περιοχή. Για να καλυφθούν οι άμεσες επείγουσες ανάγκες των προσφύγων, θα πρέπει να βελτιωθεί η  κατάσταση των δρόμων και των αεροδιαδρόμων ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά του προσωπικού και του βαρέος εξοπλισμού προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής βοήθεια σε αυτούς τους εξαιρετικά ευάλωτους, εξασθενημένουςανθρώπους.

«Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό Τζαμάμ είναι απλώς απαράδεκτες», σημείωσε η Newell. «Αυτό που πρέπει να κάνουν όλες οι εμπλεκόμενες οργανώσεις με επικεφαλής την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρεθεί μια λύση ώστε οι πρόσφυγες να μην κινδυνεύουν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Πρέπει να προχωρήσουμε έχοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν βοήθεια σε πρόσφυγες στην επαρχία του Άνω Νείλου από το Νοέμβριο του 2011, λειτουργώντας νοσοκομεία, κινητές κλινικές, κέντρα επείγουσας επισιτιστικής θεραπείας, και πραγματοποιώντας εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς. Οι ομάδες της οργάνωσης παρέχουν κάθε εβδομάδα περίθαλψη σε περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες στην επαρχία του Άνω Νείλου. Η οργάνωση διανέμει επίσης είδη πρώτης ανάγκης (πλαστικά καλύμματα, κουβέρτες και πλαστικά δοχεία) πόσιμο νερό και κιτ ενυδάτωσης παρακολουθώντας τους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας μεταξύ των νεοαφιχθέντων προσφύγων και έχει παράσχει επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες που κινούνταν από τα σύνορα προς και μεταξύ των καταυλισμών.
 

ΕΚΔΟΣΗ
Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2009, με τίτλο «Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα:...