fbpx Νίγηρας: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ΓΧΣ στο Μαραντί παρά το νέο μνημόνιο συνεργασίας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Νίγηρας: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ΓΧΣ στο Μαραντί παρά το νέο μνημόνιο συνεργασίας

© Laurent Chamussy/Sipa PressΔελτίο Τύπου - Δέκα εβδομάδες μετά την αναστολή της άδειας που είχε δοθεί στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) για να αντιμετωπίσουν τον υποσιτισμό στην περιοχή του Μαραντί, το Γαλλικό Τμήμα των ΓΧΣ έχει σταματήσει να παρέχει οποιαδήποτε ιατρική-επισιτιστική βοήθεια στην περιοχή. Ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας συντάχθηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας και τους ΓΧΣ, αλλά οι αρχές του Νίγηρα δεν το έχουν υπογράψει ακόμη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διάφορες συναντήσεις αναπτέρωσαν τις ελπίδες μας ότι η αναστολή θα αίρονταν σύντομα», δήλωσε ο Κριστόφ Φουρνιέ, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ. «Δυστυχώς, αυτές οι ευνοϊκές ενδείξεις υλοποιούνται με πολύ αργό ρυθμό. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζουμε ακόμη ότι είναι δυνατό ένα θετικό αποτέλεσμα».

Από τις 18 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία ανεστάλη η άδεια προς τους ΓΧΣ να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η οργάνωση προχώρησε σε διάφορες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι τις δραστηριότητές της. Στις 7 Αυγούστου, η Μαρί-Πιέρ Αλλιέ, Πρόεδρος του Γαλλικού Τμήματος των ΓΧΣ, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα Νιαμέυ για να συναντηθεί με τον Υπουργό Δημόσιας Υγείας. Κατόπιν, μια κοινή αντιπροσωπεία εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και των επιχειρησιακών διευθυντών των ΓΧΣ επισκέφτηκαν το Μαραντί για να συντάξουν ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην οργάνωση και τις αρχές υγείας του Νίγηρα. Το μνημόνιο υποβλήθηκε στον Υπουργό Δημόσιας Υγείας και ύστερα διαβιβάστηκε επισήμως στον Πρωθυπουργό στις 15 Αυγούστου. Επιπρόσθετα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ΓΧΣ υπέβαλαν αιτήσεις για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο του Νίγηρα και τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με απόφαση των αρχών του Νίγηρα, οι ΓΧΣ σταμάτησαν να δέχονται καινούργια παιδιά στο πρόγραμμά τους, όταν ανακοινώθηκε η αναστολή, και βαθμιαία έκλεισαν τα 13 θεραπευτικά κέντρα στο Μαραντί και τις γύρω περιοχές. Επιπρόσθετα, 2,5 μήνες μετά την αναστολή, με δεδομένο ότι δεν μπορούσαν πια να περιθάλψουν παιδιά στο Μαραντί, οι ΓΧΣ έπρεπε ν’ αρχίσουν τη διαδικασία τερματισμού των συμβολαίων εργασίας του προσωπικού τους στην περιοχή.

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε θέματα διατροφής τα τελευταία χρόνια. Το 2005, ο Νίγηρας ήταν η πρώτη χώρα της περιοχής που υιοθέτησε εθνικό πρωτόκολλο θεραπείας για το σοβαρό υποσιτισμό. Μέσα στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας δημιουργήθηκε εθνική υπηρεσία υποσιτισμού. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε το ίδιο το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Νίγηρα και η UNICEF, η επικράτηση του υποσιτισμού στην περιοχή του Μαραντί σημείωσε κάθετη πτώση μεταξύ του 2005 και του 2008.

«Από τις αρχές του 2008, στο πρόγραμμά μας έχουμε περιθάλψει πάνω από 14.000 υποσιτισμενα παιδιά στην περιοχή του Μαραντί», δήλωσε η Μαρί-Πιέρ Αλλιέ, Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γαλλία. «Την περίοδο όπου ανακοινώθηκε η αναστολή της άδειας λειτουργίας μας, στα κέντρα μας περιθάλπονταν σχεδόν 3.400 παιδιά, 180 από τα οποία νοσηλεύονταν. Είναι πολύ ανησυχητικό να μην μπορούμε να θεραπεύσουμε τον υποσιτισμό στη μέση της περιόδου της ξηρασίας, η οποία αποτελεί την πιο ευαίσθητη χρονική περίοδο του έτους». 

Η άρση της αναστολής το συντομότερο δυνατό είναι κάτι που επείγει, για να μπορέσουν οι ΓΧΣ να ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους στο Μαραντί και να συνεχίσουν να εργάζονται με τις αρχές προκειμένου να βελτιώσουν την περίθαλψη του υποσιτισμού στο Νίγηρα.

ΟΙ ΓΧΣ λειτουργούν προγράμματα θεραπείας του υποσιτισμού στο Νίγηρα από το 2001. Η οργάνωση εργάζεται σήμερα στις περιοχές Ζίντερ, Μαραντί και Ταχουά. Από τις αρχές του 2008 μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, συνολικά 61.051 παιδιά, που υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό, εισήχθησαν στα επισιτιστικά κέντρα των ΓΧΣ. Σε συνεργασία με τις αρχές υγείας, οι ΓΧΣ αντιμετωπίζουν στη χώρα επίσης και την εμφάνιση επιδημιών, θεραπεύοντας ασθενείς και πραγματοποιώντας εκστρατείες εμβολιασμού. Το 2008, περισσότερα από 700.000 παιδιά εμβολιάστηκαν ενάντια στην ιλαρά, και οι ΓΧΣ συμμετείχαν στην αντιμετώπιση των επιδημιών της μηνιγγίτιδας και της χολέρας. Οι ομάδες των ΓΧΣ στο Νίγηρα αριθμούν συνολικά 1.537 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και 1.468 ντόπιοι εργαζόμενοι.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ