fbpx Νίγηρας: περισσότερα από 2.200 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά περιθάλπονται στην περιοχή Τανούτ | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Νίγηρας: περισσότερα από 2.200 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά περιθάλπονται στην περιοχή Τανούτ

{mosimage}
© Johannes Arlt
Μέσα στη σκηνή δύο γιατροί πηγαίνουν από κρεβάτι σε κρεβάτι εξετάζοντας τα παιδιά και μιλώντας με τις μητέρες τους. Δίπλα από κάθε κρεβάτι, οι μητέρες, ανήσυχες, αλλά γεμάτες με ελπίδα, φροντίζουν τα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά τους. Βρισκόμαστε στο θάλαμο εντατικής θεραπείας τους Θεραπευτικού Επισιτιστικού Κέντρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Τανούτ, μία από τις περιοχές του Νίγηρα που επλήγησαν σοβαρά από την επισιτιστική κρίση το καλοκαίρι που πέρασε.

Το Τανούτ βρίσκεται νότια της ερήμου Σαχάρα, στην περιοχή Ζίντερ, περίπου μιάμιση ώρα δρόμο από τη Νιαμέυ, την πρωτεύουσα του Νίγηρα.   

«Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά θα είχαν πεθάνει, αν δεν είχαν έρθει εδώ για θεραπεία», λέει η Ρόζα Κρεστάνι, συντονίστρια του επείγοντος επισιτιστικού προγράμματος των ΓΧΣ στο Τανούτ. «Ωστόσο, όταν έρχονται εδώ με τις μητέρες τους, καταφέρνουμε να σώσουμε πάνω από των 90% των παιδιών αυτών. Από το ξεκίνημα της δράσης μας σε αυτήν την περιοχή, στα τέλη του Αυγούστου 2005, έχουμε περιθάλψει περισσότερα από 2.200 παιδιά».  

Παρόλο που η κρίση έχει πλέον καταλαγιάσει, αρκετά σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία δεν ξεπερνούν την ηλικία των τριών ετών, εξακολουθούν να καταφθάνουν στο Επισιτιστικό Κέντρο, συνοδευόμενα από τις μητέρες τους. «Πάντα έχουμε ανάμεσα στα 20 με 40 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στους θαλάμους νοσηλείας», λέει η Ρόζα. Τα περισσότερα από αυτά έρχονται από τα κινητά Θεραπευτικά Επισιτιστικά Κέντρα που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή του Τανούτ. Οι ΓΧΣ τα εγκατέστησαν σε συγκεκριμένα σημεία έτσι ώστε καμία μητέρα να μην αναγκάζεται να περπατήσει περισσότερο από 20 χιλιόμετρα για να πάει το σοβαρά υποσιτισμένο παιδί της στο πλησιέστερο κινητό Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο.  

«Προσπαθούμε να περιθάλψουμε όσα περισσότερα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά μπορούμε στις κινητές μας μονάδες», λέει η Ρόζα. «Είναι πολύ πιο εύκολο για τις μητέρες, που συνήθως έχουν και άλλα παιδιά να φροντίσουν». Τα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά επισκέπτονται με τις μητέρες τους τα κινητά Επισιτιστικά Κέντρα μια φορά την εβδομάδα. Αφού τα ζυγίσουν, τα εξετάζει μια νοσηλεύτρια. Ύστερα λαμβάνουν θεραπευτική τροφή για μια εβδομάδα (το plumpy-nut, μία κρέμα που μπορεί να καταναλωθεί απευθείας από τα παιδιά, χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα ή νερό), τα απαραίτητα φάρμακα (τις περισσότερες φορές για την καταπολέμηση της διάρροιας ή της ελονοσίας), τρόφιμα για την οικογένεια, κουνουπιέρες, κουβέρτες και σαπούνι. Τα παιδιά επιστρέφουν κάθε εβδομάδα, μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.

Ωστόσο κάποια παιδιά που έρχονται στα κινητά Επισιτιστικά Κέντρα είναι τόσο σοβαρά υποσιτισμένα, που χρειάζονται άμεση νοσηλεία. Χάρη στην υπηρεσία μεταφοράς των υποσιτισμένων παιδιών, που έχει στηθεί από τους ΓΧΣ, αυτά τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στη Μονάδα εντατικής θεραπείας του Θεραπευτικού Επισιτιστικού Κέντρου στο Τανούτ.

«Όταν εισάγονται στο Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο, η κατάστασή τους είναι συνήθως πολύ σοβαρή», εξηγεί η Ρόζα. «Οπότε, νοσηλεύονται στο κέντρο, όπου μένουν μαζί με τις μητέρες τους και παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο από τους γιατρούς. Λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και τη θεραπευτική τροφή, όταν είναι ακόμα πολύ αδύναμα, και ύστερα τους χορηγείται plumpy-nut». 

Συνήθως, μετά από δύο εβδομάδες η κατάσταση των παιδιών είναι τόσο καλή, που μπορούν να γυρίσουν στα χωριά τους. Εκεί, οι μητέρες τους θα τα πηγαίνουν κάθε εβδομάδα στο πλησιέστερο κινητό Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο, μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.

Έξω από τη σκηνή η Ρόζα μάς δείχνει μία ομάδα από μητέρες που κρατούν χαμογελαστές τα παιδιά τους. Αυτά τα παιδιά μοιάζουν πολύ πιο υγιή από αυτά που είναι μέσα στη σκηνή και όμως μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ακριβώς στην ίδια κατάσταση με αυτά. «Κοιτάξτε αυτές τις μητέρες, πώς χαμογελούν!» μας λέει η Ρόζα. «Τα παιδιά τους επέζησαν και ξέρουν ότι πολύ σύντομα θα είναι πάλι πίσω στα σπίτια τους».  

  • Από την αρχή του έτους, οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει περισσότερα από 60.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στο Νίγηρα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ