fbpx Μήπως τα οικονομικά αντίγραφα φάρμακα γίνονται είδος προς εξαφάνιση; | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Μήπως τα οικονομικά αντίγραφα φάρμακα γίνονται είδος προς εξαφάνιση;

Η Ινδία οφείλει να διασφαλίσει την παγκόσμια πρόσβαση στα φάρμακα με την εφαρμογή του νόμου περί ευρεσιτεχνίας

Γενεύη - Καθώς το Ινδικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να συζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που καθορίζει το καθεστώς ευρεσιτεχνίας στα φάρμακα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τους Ινδούς πολιτικούς να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς στις αναπτυσσόμενες χώρες θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά φάρμακα.

«Οι ΓΧΣ εξέτασαν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ινδικού Νόμου περί Ευρεσιτεχνίας του 1970. Πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν δραστικά, ίσως ακόμα και να εμποδίσουν, την παραγωγή και την παροχή ζωτικών φαρμάκων από τις Ινδικές φαρμακευτικές εταιρίες σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε η Έλλεν'τ Χόεν, διευθύντρια Στρατηγικής Μαρτυρίας και Έρευνας της εκστρατείας των ΓΧΣ «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα».

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην προμήθεια οικονομικών αντίγραφων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Πρωτοστάτησε επίσης, στο διάλογο με τον ΠΟΕ για τα εμπόδια των ευρεσιτεχνιών στην πρόσβαση στα φάρμακα, αγωνιζόμενη για την υιοθέτηση μέτρων στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων ευρεσιτεχνίας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως, η υποχρέωση της χώρας να ακολουθήσει τη νομοθεσία του ΠΟΕ και να εκχωρήσει καθεστώς ευρεσιτεχνίας διάρκειας 20 χρόνων στα φαρμακευτικά προϊόντα, ενδέχεται να αλλάξει αυτήν την εικόνα της χώρας, εκτός και αν οι Ινδοί πολιτικοί χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους με σύνεση.

Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν φτηνά ινδικά φάρμακα παγκοσμίως, εξαρτώνται από την πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον η Ινδία σχετικά με το καθεστώς ευρεσιτεχνίας στα φάρμακα. Κάτι που γίνεται περισσότερο ορατό στην περίπτωση θεραπείας του HIV/AIDS.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50% από τους 700.000 ανθρώπους που λαμβάνουν σήμερα αντιρετροϊκή αγωγή στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξαρτώνται από την Ινδική παραγωγή αντίγραφων φαρμάκων. Οι ΓΧΣ έχουν αναλάβει τη χορήγηση αντιρετροϊκών σε 25.000 ασθενείς σε 27 χώρες σε όλο τον κόσμο και περίπου 70% των ασθενών που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν φάρμακα που προέρχονται από την Ινδία.

Πριν την ευρεία χρήση των αντίγραφων φαρμάκων το 2001, παρόμοιες φαρμακευτικές αγωγές κόστιζαν περισσότερο από 10.000 δολάρια το χρόνο ανά ασθενή - 40 φορές περισσότερο από τη μέση τιμή της αντιρετροϊκής αγωγής που προσφέρουν σήμερα τα προγράμματα των ΓΧΣ (250 δολάρια). Η διαθεσιμότητα της οικονομικής θεραπείας συνδυασμού σταθερών δόσεων, ή των δισκίων τρία-σε-ένα που κατασκευάζονται στην Ινδία, άλλαξαν ριζικά τον τρόπο θεραπείας του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, η παροχή αυτής της εύχρηστης θεραπείας είναι εφικτή γιατί στην Ινδία δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο καθεστώς ευρεσιτεχνίας των φαρμάκων αλλά και, γιατί υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού φαρμάκων σε ένα χάπι. Όταν η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων, αρχίσουν να παραχωρούν δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, οι παραγωγοί αντίγραφων φαρμάκων δε θα μπορούν να διαθέσουν αντίγραφες εκδόσεις φαρμάκων που είναι ήδη πατενταρισμένα.

Είναι πολύ πιθανό ότι τα περισσότερα καινούρια φάρμακα θα τελούν υπό καθεστώς ευρεσιτεχνίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι πηγές των καινούργιων, οικονομικών φαρμάκων. Είναι ζωτικής σημασίας η Ινδία να επιτρέψει στο μέλλον την παραγωγή και εξαγωγή αντίγραφων εκδοχών νέων φαρμάκων.

Οι ΓΧΣ ζητούν από τους Ινδούς πολιτικούς να διασφαλίσουν ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Νόμου περί Ευρεσιτεχνίας του 1970 θα συμπεριλάβουν τις εγγυήσεις της συμφωνίας TRIPS (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights), και θα ακολουθούν τις αποφάσεις της Διακήρυξης της Ντόχα για τη συμφωνία TRIPS και τη Δημόσια Υγεία, οι οποίες ορίζουν ότι «η συμφωνία TRIPS μπορεί και πρέπει να ερμηνευθεί και να εφαρμοστεί με γνώμονα τα δικαιώματα των μελών του ΠΟΕ να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και κυρίως, να προωθήσουν την πρόσβαση όλων στα φάρμακα».

«Οι ΓΧΣ ελπίζουν ότι η Ινδία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον ηγετικό ρόλο που κατείχε ως τώρα μέσα από τη Διακήρυξη της Ντόχα για τη συμφωνία TRIPS και τη Δημόσια Υγεία», δήλωσε η ‘τ Χόεν. «Οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στο νέο νόμο περί ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να προστατεύσουν όχι μόνο τους πολίτες της Ινδίας, αλλά και τα εκατομμύρια των παιδιών, γυναικών και αντρών του αναπτυσσόμενου κόσμου, των οποίων οι ζωές εξαρτώνται από την πρόσβαση σε οικονομικά αντίγραφα φάρμακα».