fbpx Μαυριτανία: Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην έρημο χωρίς καμία ελπίδα | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Μαυριτανία: Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην έρημο χωρίς καμία ελπίδα

Είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς καμία ελπίδα επιστροφής. Προσπαθώντας να αποδράσουν από ένα πεδίο ισχυρών συγκρούσεων στο Μάλι, από το φόβο, την ανασφάλεια, το θάνατο, βρέθηκαν παγιδευμένοι στη μέση της ερήμου της Μαυριτανίας χωρίς νερό, τροφή, στέγη. Δεν κινδυνεύουν πια από τη βία αλλά από την παντελή έλλειψη βοήθειας. Προσπάθησαν να γλιτώσουν από το θάνατο δίνοντας καθημερινά μια άνιση αναμέτρηση με τη ζωή. Μια αναμέτρηση στην οποία χρειάζονται επειγόντως τη βοήθειά μας. Μέσα από πρωτοβουλίες, όπως η εκστρατεία «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας και να απλώσουμε το χέρι μας σε ανθρώπους, όπως οι 70.000 πρόσφυγες από το Μάλι, ανάμεσά στους οποίους πολλές μητέρες και μικρά παιδιά, που χρειάζονται επειγόντως τη βοήθειά μας για να κρατηθούν στη ζωή.

Είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψουν την τα σπίτια τους χωρίς καμία ελπίδα επιστροφή
Αυτή τη στιγμή στο νότιο Μάλι εκτοπίζονται ολόκληρες κοινότητες στο εσωτερικό της χώρας τους ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ως πρόσφυγες»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για βοήθεια σε 70.000 κατοίκους του Μάλι
Νουακτσοτ. Περίπου 70.000 πρόσφυγες από το Μάλι ζουν σε δύσκολες συνθήκες στη μέση της ερήμου της Μαυριτανίας, με τις εθνοτικές εντάσεις που μαίνονται στο βόρειο Μάλι να ακυρώνουν κάθε ελπίδα επιστροφής στην πατρίδα τους. Σε αναφορά που δημοσίευσαν πρόσφατα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με τίτλο «Εγκλωβισμένοι στην έρημο» καλούν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταβάλουν επειγόντως εκ νέου προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι βασικές ανάγκες των προσφύγων.

Η αναφορά, βασισμένη στις μαρτυρίες που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 100 πρόσφυγες στον προσφυγικό καταυλισμό Μπέρα, εξετάζει τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες τρέπονται σε φυγή και αποκαλύπτει τη σύνθετη κρίση στο γειτονικό Μάλι. Κι ενώ η κρίση θα διαρκούσε μήνες ή ακόμη και χρόνια, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ένα μέλλον απομόνωσης στη μέση της ερήμου, ανεξάρτητα από κάθε εξωτερική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αυτή τη στιγμή στο νότιο Μάλι εκτοπίζονται ολόκληρες κοινότητες στο εσωτερικό της χώρας τους ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ως πρόσφυγες», λέει ο Χένρι Γκρέι, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των MSF. «Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από τις κοινότητες Τουαρέγκ και από αραβικές κοινότητες. Έφυγαν προληπτικά, συχνά από το φόβο της βίας λόγω της υποτιθέμενης σχέσης με ισλαμιστικές ή αυτονομιστικές ομάδες. Τα σπίτια τους στο βόρειο Μάλι εξακολουθούν να είναι στο έλεος του φόβου και της δυσπιστίας».

Οι MSF εργάζονται στη Μαυριτανία από τις αρχές του 2012 που σημειώθηκαν οι πρώτες αφίξεις προσφύγων, και έχουν απευθύνει συχνά προειδοποιήσεις για τις ανησυχητικές συνέπειες στην υγεία των προσφύγων ως αποτέλεσμα των κακών συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό Μπέρα. Το Νοέμβριο του 2012, οι MSF πραγματοποίησαν μια αναδρομική επισιτιστική έρευνα για τη θνησιμότητα που αποκάλυψε μια κρίσιμη επισιτιστική κατάσταση, με τα ποσοστά θνησιμότητας να βρίσκονται πάνω από τα όρια του επείγοντος για παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Η ιατρική κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την εισροή 15.000 νέων προσφύγων στον απόηχο της κοινής στρατιωτικής επέμβασης των δυνάμεων της Γαλλίας και του Μάλι τον Ιανουάριο του 2013. Ο αριθμός των ιατρικών εξετάσεων στις κλινικές των MSF στον προσφυγικό καταυλισμό Μπέρα έχει αυξηθεί από 1.500 σε 2.500 την εβδομάδα. Ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται κάθε εβδομάδα για σοβαρό υποσιτισμό έχει υπερδιπλασιαστεί από 42 σε 106. Το 85% των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία έφτασαν στον καταυλισμό κατά τους μήνες Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Εντούτοις η επισιτιστική κατάσταση των νεοαφιχθέντων προσφύγων που εκτιμάται κατά την άφιξή τους χαρακτηρίζεται καλή σε γενικές γραμμές.

«Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πρόσφυγες έχουν αποδυναμωθεί όσο βρίσκονται στον καταυλισμό, το μέρος όπου θα έπρεπε να λαμβάνουν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της διανομής ειδικά διαμορφωμένων μερίδων τροφής από ανθρωπιστικές οργανώσεις», λέει ο Γκρέι. «Είναι εμφανές ότι δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία γι’ αυτή τη νέα εισροή προσφύγων. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες αλλά παραμένει ακόμα εξαιρετικά επισφαλής και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όσο υπάρχουν ανάγκες. Πρέπει να εξασφαλιστεί σε όσους έχουν ανάγκη στέγη, καθαρό νερό, πρόσβαση σε τουαλέτες, συνθήκες υγιεινής και τρόφιμα, και να τηρηθούν στο ελάχιστο τα ανθρωπιστικά πρότυπα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι MSF λειτουργούν ιατρικά και ανθρωπιστικά προγράμματα στις περιοχές Μόπτι, Γκάο, Σικάσο και Τιμπουκτού του Μάλι, και προγράμματα παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες από το Μάλι στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία και το Νίγηρα. Στη Μαυριτανία, οι MSF υποστηρίζουν τέσσερα κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον καταυλισμό Μπέρα και στο σημείο συνοριακής διέλευσης Φασάλα, ενώ λειτουργούν μια χειρουργική μονάδα στην πόλη Μπασικούνου. Από το Φεβρουάριο του 2012 που άρχισαν να εργάζονται στη Μαυριτανία, οι ομάδες των MSF έχουν πραγματοποιήσει 85.000 ιατρικές εξετάσεις, έχουν υποστηρίξει τη διεξαγωγή 200 τοκετών και έχουν περιθάλψει περίπου 1.000 παιδιά που υπέφεραν από σοβαρό υποσιτισμό.

ΕΚΔΟΣΗ
Μαυριτανία: Εγκλωβισμένοι στην έρημο
Είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψουν την τα σπίτια τους χωρίς...