fbpx Μάλι: Ζητούμε πρόσβαση στην πόλη Κόνα | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Μάλι: Ζητούμε πρόσβαση στην πόλη Κόνα

Καθώς οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές στο Μάλι, απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις την είσοδο στην περιοχή της Κόνα (Konna) και να επιτρέψουν την παροχή βοήθειας σε όλες τις πληγείσες από τις συγκρούσεις περιοχές.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις την είσοδο στην περιοχή
Ολόκληρες περιοχές είναι πλέον αποκομμένες από κάθε εξωτερική βοήθεια.

Από τη Δευτέρα, οι MSF έχουμε έρθει σε επαφή με επίσημους πολιτικούς παράγοντες και στρατιωτικές αρχές, όπως και με το γαλλικό στρατό και την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να λάβουμε έγκριση για την αποστολή ιατρικών ομάδων στην Κόνα. Μέχρι σήμερα, ο στρατός του Μάλι κρατά κλειστούς τους δρόμους προς την πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτή.

«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, οι αρχές εξακολουθούν να μας αρνούνται την άδεια εισόδου στην περιοχή της Κόνα», λέει ο Μαλίκ Αλαούνα, επικεφαλής της παρέμβασης των MSF. «Είναι ζωτικής σημασίας η άδεια παροχής ουδέτερης, αμερόληπτης ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις. Καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τους αμάχους και το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Αυτή τη στιγμή οι MSF προσπαθούμε να στείλουμε μια ιατρική ομάδα στην περιοχή για να κάνει εκτίμηση των αναγκών και να παράσχει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι MSF εργαζόμαστε στο Μάλι εδώ και αρκετούς μήνες, τόσο σε περιοχές που ελέγχονται από το στρατό όσο και σε περιοχές που ελέγχονται από διάφορες ένοπλες ομάδες στο βόρειο τμήμα της χώρας», εξηγεί ο Αλαούνα. «Αλλά από τη στιγμή που οι δυνάμεις του Μάλι και της Γαλλίας ξεκίνησαν τις επιθέσεις, δεν έχει καταστεί δυνατό να περάσουμε τα μέτωπα παρά την ουδετερότητα της δράσης μας. Ολόκληρες περιοχές είναι πλέον αποκομμένες από κάθε εξωτερική βοήθεια.»

Παρόλα αυτά, οι MSF εργαζόμαστε στις περιοχές Μόπτι (Mopti), Τιμπουκτού (Timbuktu) και Γκάο (Gao). Στην Ντουέντζα, όπου η ομάδα των MSF είναι αποκλεισμένη για πολλές μέρες, χωρίς καμία δυνατότητα ανεφοδιασμού, οι ασθενείς έχουν αρχίσει να πηγαίνουν και πάλι το κέντρο υγείας, όπου οι MSF πραγματοποιούμε ιατρικές εξετάσεις.

Οι ομάδες των MSF στο Μάλι αποτελούνται αυτή τη στιγμή από 450 μέλη ντόπιο και 50 μέλη διεθνές προσωπικό. Επίσης, οι MSF εργαζόμαστε στα νότια της χώρας, λειτουργώντας επισιτιστικά προγράμματα στην περιοχή Κουτιάλα (Koutiala) και παρέχοντας βοήθεια σε πρόσφυγες από το Μάλι στις γειτονικές χώρες Μαυριτανία, Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο.