fbpx Λιβύη: Χιλιάδες παγιδευμένοι μετανάστες στην Τρίπολη χρειάζονται βοήθεια και προστασία | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λιβύη: Χιλιάδες παγιδευμένοι μετανάστες στην Τρίπολη χρειάζονται βοήθεια και προστασία

Λιβύη: Χιλιάδες παγιδευμένοι μετανάστες στην Τρίπολη χρειάζονται βοήθεια και προστασία© Eddy McCall/MSFΔελτίο Τύπου - Τρίπολη, 30 Αυγούστου 2011-Χιλιάδες ευάλωτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Τρίπολη ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη ή ασφάλεια, σύμφωνα με τη διεθνή, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Οι ΓΧΣ, που έχουμε ξεκινήσει να παρέχουμε βασική ιατρική περίθαλψη σε δυο κοινότητες εκτοπισμένων αλλοδαπών, ανακοινώνουμε ότι χρειάζονται επειγόντως προστασία και βοήθεια.

Μια κοινότητα 1000 περίπου προσφύγων και μεταναστών ζει μέσα και γύρω από πλοία σε μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση στην Τρίπολη, ενώ άλλα 200 άτομα έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε ένα αγρόκτημα από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στις νότιες περιοχές της Τρίπολης.

«Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται σε αυτές, όπως στη Σομαλία, το Σουδάν ή άλλες αφρικανικές χώρες», αναφέρει ο Simon Burroughs, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης στην Τρίπολη. «Κάποιοι ήρθαν σε αυτούς τους πρόχειρους καταυλισμούς αναζητώντας έναν τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης-ενώ άλλοι έφτασαν εδώ αναζητώντας καταφύγιο από τις μάχες στην Τρίπολη. Όλοι αυτοί παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς να έχουν να πάνε πουθενά».

 

Οι ΓΧΣ έχουμε εξετάσει άτομα και στις δυο περιοχές και σχεδιάζουμε να διανείμουμε καθαρό, πόσιμο νερό και είδη προσωπικής υγιεινής. © Lahoucine Boufoullous/MSF

 

Οι ΓΧΣ έχουμε εξετάσει άτομα και στις δυο περιοχές και σχεδιάζουμε να διανείμουμε καθαρό, πόσιμο νερό και είδη προσωπικής υγιεινής.

«Πολλοί υποφέρουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, δερματικές παθήσεις και γαστρεντερικές διαταραχές», περιγράφει ο ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ, Δρ. Paulo Reis. «Αυτά τα ιατρικά προβλήματα συνδέονται με τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης. Τα περισσότερα από τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει συνδέονται επίσης με το άγχος όπως η δυσκολία στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας του πολύ έντονου και διαρκή φόβου».

Οι ασθενείς των ΓΧΣ είπαν ότι δεν είναι σε θέση να φύγουν από τους πρόχειρους καταυλισμούς επειδή φοβούνται πιθανή παρενόχληση, κακοποίηση ή σύλληψη μέσα στην πόλη.

Οι εθνικές αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία και τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών που είναι παγιδευμένοι μέσα και γύρω από την Τρίπολη.

Παρέχοντας βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Τυνησία και τη νότια Ιταλία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουμε ότι τα διεθνή σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Τόσο τα γειτονικά κράτη όσο και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής.

Στην Τρίπολη οι ΓΧΣ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ασφυκτικά γεμάτες ιατρικές εγκαταστάσεις με ιατρικές προμήθειες και προσωπικό, όταν χρειάζεται. Οι ιατρικές και χειρουργικές ομάδες των ΓΧΣ υποστηρίζουμε το λιβυκό ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο της Τρίπολης και στην κλινική Ben Ashour ενώ χθες, 30 Αυγούστου, έφτασε στην Τρίπολη πλοίο με πάνω από 10 τόνους ιατρικό και τεχνικό εξοπλισμό.
Η διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι παρούσα στη Λιβύη από τις 25 Φεβρουαρίου προσφέροντας αυτή τη στιγμή αμερόληπτη ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη (Benghazi), τη Μιζουράτα (Misrata), τη Γιεφρέν (Yefren), τη Ζαουίγια (Zawiyah), τη Ζιντάν (Zintan) και τη Ζλιτάν (Zlitan). Για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της ιατρικής τους δράσης οι ΓΧΣ στηρίζονται μόνο σε ιδιωτικούς οικονομικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους στη Λιβύη και δε δέχονται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις ή από συνδεόμενο με αυτές οικονομικό φορέα, ή από άλλες ομάδες με στρατιωτικά ή πολιτικά συμφέροντα. 


 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ