fbpx Λιβύη: Επισφαλής παραμένει η κατάσταση για τους ευάλωτους πληθυσμούς | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λιβύη: Επισφαλής παραμένει η κατάσταση για τους ευάλωτους πληθυσμούς

Λιβύη: Επισφαλής παραμένει η κατάσταση για τους ευάλωτους πληθυσμούς © François Dumont

  

Ανακοίνωση  - Καθώς η Λιβύη αγωνίζεται να εδραιώσει το κύρος του κράτους και να αποκαταστήσει την ομαλότητα μετά την επανάσταση, ομάδες μεταναστών, προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια ευάλωτη και επισφαλή κατάσταση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουμε να παρέχουμε βασική ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε αυτές τις ομάδες στην Τρίπολη. Παράλληλα, τερματίζουμε τις δραστηριότητές μας στη Μισουράτα στις αρχές Απριλίου με στόχο να επικεντρώσουμε τη δράση μας σε άλλες περιοχές.

Ανησυχία για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους

Υπάρχει ανησυχία επειδή οι αρχές κλείνουν τους καταυλισμούς στην Τρίπολη χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική για τη μετέπειτα φροντίδα των ανθρώπων που ζουν σε αυτούς, αφήνοντας τους σε ακόμα πιο ευάλωτη κατάσταση. Ήδη στις 14 Φεβρουαρίου έκλεισε και εκκενώθηκε ένας καταυλισμός όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες μετανάστες από την υπο-σαχάρια Αφρική. Στις 20 Μαρτίου ένας άλλος καταυλισμός που φιλοξενούσε 300 περίπου Σομαλούς πρόσφυγες εκκενώθηκε με τους κατοίκους του να έχουν διασκορπιστεί σε όλη την Τρίπολη. Καθώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούσαμε κινητές κλινικές σε αυτούς τους δυο καταυλισμούς, προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους ασθενείς για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια, αν χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούμε δυο κινητές κλινικές σε δυο καταυλισμούς για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην πόλη, προσφέροντας βασική υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη. Όταν κρίνεται αναγκαίο, υποστηρίζουμε επίσης την παραπομπή των κατοίκων σε δομές δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Οι καταυλισμοί, φιλοξενούν περίπου 4.000 άτομα συνολικά, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την πόλη Ταουάργκα. Μέλη αυτής της κοινότητας εκτοπίστηκαν βίαια στο τέλος των συγκρούσεων και είναι αδύνατο να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξετάζουν 50 κατά μέσο όρο άτομα σε αυτούς τους δυο καταυλισμούς.

Επιπλέον το Μάρτιο, προσφέραμε δυο δεξαμενές νερού και μια ράμπα διανομής νερού σε ένα κέντρο κράτησης στην πόλη Γκάριαν, νότια της Τρίπολης, όπου κρατούνταν κυρίως μετανάστες από τη δυτική υπο-Σαχάρια Αφρική. Δωρίσαμε επίσης ιατρικά εφόδια σε δυο κέντρα υγείας μέσα και γύρω από την Μπάνι Γουάλιντ-μια πόλη που ήταν αποκομμένη από κάθε εξωτερική βοήθεια ως φρούριο του Καντάφι.

Σταματούν οι δραστηριότητες στη Μισουράτα μετά από ένα χρόνο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φτάσαμε στη Μισουράτα πέρυσι τον Απρίλιο, όταν η πόλη είχε πολιορκηθεί και οι μάχες κορυφώνονταν, υποστηρίζοντας τις δομές υγείας που κατακλύζονταν από τραυματίες. 

Τον Ιανουάριο, αναστείλαμε όλες τις δραστηριότητές μας στα κέντρα κράτησης στη Μισουράτα όπου αντιμετωπίζαμε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών από βασανισμούς που υφίσταντο κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, παρά το αίτημα να σταματήσει άμεσα κάθε μορφή κακομεταχείρισης. Από τότε, συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε συζητήσεις, να ασκούμε πιέσεις και να μιλούμε δημόσια για όσα βλέπουμε γύρω από αυτό το θέμα στη Μισουράτα. Από τον Ιούλιο παρέχουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Μισουράτα μέσω ψυχοεκπαιδευτικών συνεδριών σε πάνω από 3.000 μέλη της κοινότητας, μεταξύ άλλων σε σχολεία, εργοστάσια, κοινοτικά κέντρα, θρησκευτικούς χώρους και στο πανεπιστήμιο. Ολοκληρώνουμε, ωστόσο, τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας τον Απρίλιο, ενώ κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτίμηση των αναγκών και αναζητούμε πρόσθετους τρόπους παροχής ιατρικών γνώσεων και προμηθειών σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη στη Λιβύη. 

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ