fbpx Λιβύη: ακόμη μικρότερη πρόσβαση στους παγιδευμένους των μαχών. | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λιβύη: ακόμη μικρότερη πρόσβαση στους παγιδευμένους των μαχών.

Λιβύη: ακόμη μικρότερη πρόσβαση στους παγιδευμένους των μαχών.Ανακοίνωση - Κι ενώ οι συγκρούσεις στην ανατολική Λιβύη κλιμακώνονται εκ νέου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αναγκάζονται να αποσύρουν το προσωπικό από τη Βεγγάζη. Οι ομάδες της οργάνωσης έχουν ήδη μεταφερθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ή βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις Λιβυκές ιατρικές εγκαταστάσεις προσφέροντας κυρίως φάρμακα και ιατρικές προμήθειες. Μέχρι σήμερα οι ΓΧΣ έχουν διαθέσει 33 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Οι συνθήκες ασφαλείας κάνουν αδύνατη την ασφαλή μετακίνηση των ιατρικών ομάδων σε περιοχές όπου οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες ανάγκες. Την περασμένη εβδομάδα σε δύο περιπτώσεις μια ομάδα των ΓΧΣ που κατευθυνόταν προς την περιοχή Ρας Λανούφ (Ras Lanuf), μια από τις πιο σοβαρά πληγείσες περιοχές,  αναγκάστηκε να επιστρέψει για λόγους ασφάλειας. Το ίδιο συνέβη και με μια ομάδα που κατευθυνόταν στην Μπρέγκα (Brega) για  να στήσει μια μικρή χειρουργική μονάδα η οποία αναγκάστηκε να αναβάλει τις δραστηριότητές της επειδή το μέτωπο μετακινήθηκε ανατολικά. Και η χειρουργική ομάδα είναι τώρα σε αναμονή στην Αλεξάνδρεια.

Οι ΓΧΣ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να περάσουμε στη Λιβύη από δυτικά για να καταφέρουμε να προσφέρουμε ιατρική-ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό που είναι παγιδευμένος από τις συγκρούσεις και ειδικά στους τραυματισμένους. Παρόλα αυτά, οι Λιβυκές αρχές συνεχίζουν να απαγορεύουν την είσοδο της ομάδας στη χώρα από την Τυνησία, όπως συνέβη από την πρώτη στιγμή άφιξης της ομάδας.

Η 25μελής ομάδα των ΓΧΣ εργάζεται στα δυο συνοριακά σημεία με τη Λιβύη Ρας Ατζίρ (Ras Ajdir) και Ντεχίμπα (Dehiba).  Παρόλο που στα νότια σύνορα που διασχίζουν την Ντεχίμπα υπάρχει μικρότερος αριθμός μεταναστών που περνούν τα σύνορα με την Τυνησία, μια μικρή ομάδα γιατρών και ψυχολόγων κάνουν εκτίμηση της κατάστασης όσων φτάνουν εκεί. Στο πιο πολυπληθές σημείο εισόδου στη Ρας Ατζίρ, οι ΓΧΣ έχουμε στήσει δυο σκηνές, μία στα σύνορα και την άλλη στον καταυλισμό μεταφοράς των διερχομένων. Εδώ περίπου 18.000 άνθρωποι ζητούν καταφύγιο περιμένοντας τον επαναπατρισμό ή την επανεγκατάσταση, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Με τη βοήθεια πολλών διεθνών οργανώσεων, οι Τυνήσιοι καλύπτουν τις άμεσες ιατρικές-ανθρωπιστικές ανάγκες στη θαλάσσια συνοριακή περιοχή. Ωστόσο, οι ΓΧΣ εντοπίσαμε την ανάγκη να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που λειτουργεί από τις 4 Μαρτίου. Πολλοί από τους μετανάστες που περνούν στην Τυνησία ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες ή υπέστησαν οι ίδιοι διάφορες μορφές βίας όσο ήταν στη Λιβύη και στο ταξίδι τους προς Τυνησία αντιμετωπίζοντας την ίδια στιγμή την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά τους μετανάστες να αντιμετωπίζουν τις τραυματικές αυτές εμπειρίες και να απαλύνουν τις δοκιμασίες περνώντας στην Τυνησία. Οι ψυχολόγοι της οργάνωσης κάνουν ομαδικές και ατομικές θεραπείες.

Η ομάδα των ΓΧΣ στην Τυνησία είναι εξοπλισμένη με περίπου 16 τόνους ιατρικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ενώ επιπλέον προμήθειες βρίσκονται καθ’ οδόν.

Οι ΓΧΣ διαθέτουν επιπλέον μια 3μελή ομάδα στη Μάλτα και δύο ακόμη ομάδες στο νησί Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Προσφέρουν ιατρική βοήθεια κυρίως μέσω κινητών κλινικών σε μετανάστες που διέσχισαν τη Μεσόγειο.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ