fbpx ΛΔ Κονγκό: Χιλιάδες εκτοπισμένοι παγιδευμένοι στις συγκρούσεις και χωρίς πρόσβαση στα νοσοκομεία | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

ΛΔ Κονγκό: Χιλιάδες εκτοπισμένοι παγιδευμένοι στις συγκρούσεις και χωρίς πρόσβαση στα νοσοκομεία

© Francesco Zizola / NoorΔελτίο τύπου -Οι ΓΧΣ καλούμε όλες τις ένοπλες ομάδες να σεβαστούν την ασφάλεια των αμάχων και να τους επιτρέψουν την πρόσβαση στις δομές υγείας
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στην απομονωμένη περιοχή του Ο Πλατό (Hauts Plateaux) στην επαρχία Ουβίρα, στο Νότιο Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στις συγκρούσεις που μαίνονται στην περιοχή από τις αρχές Φεβρουαρίου ανάμεσα στον Κονγκολέζικο στρατό (FARDC), τους αντάρτες του FDLR (Δημοκρατικές Δυνάμεις για την απελευθέρωση της Ρουάντα) και διάφορες άλλες ένοπλες ομάδες. Η βία κατά των αμάχων είναι πολύ συχνή και ο συνεχής φόβος για τη ζωή τους εμποδίζει τους τραυματίες να φτάσουν στο τοπικό νοσοκομείο, όπου εργάζεται μία χειρουργική ομάδα των ΓΧΣ. Αυτή τη στιγμή, οι ΓΧΣ είμαστε η μόνη ιατρική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα στην περιοχή.

Οι σφοδρές συγκρούσεις στο Ο Πλατό ανάγκασαν στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2010 περισσότερους από 10.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους (Κιτόνγκα, Μουγκούτου, Μπιρούνγκα, Κανγκόβα) και να αναζητήσουν καταφύγιο στην περιοχή του Μουκούμπα. Στις 10 Φεβρουαρίου, μία ιατρική ομάδα των ΓΧΣ άρχισε να παρέχει επείγουσα ιατρική βοήθεια στις εκτοπισμένες οικογένειας του Ο Πλατό. Από τότε, οι ΓΧΣ παρείχαν ιατρική περίθαλψη στο χωριό Κιχούχα σε περισσότερους από 750 ασθενείς, που υπέφεραν κυρίως από οξεία διάρροια και μολύνσεις του αναπνευστικού. Η ομάδα των ΓΧΣ δέχτηκε επίσης δεκάδες τραυματίες, ακόμα και παιδιά, που είχαν ανάγκη επείγουσας χειρουργικής βοήθειας. Μία δεύτερη ομάδα, ειδικευμένη στην επείγουσα χειρουργική έφτασε λίγες μέρες αργότερα στο νοσοκομείο του χωριού Κατάνγκα, που είναι εξοπλισμένο με χειρουργική αίθουσα, για να προσφέρει χειρουργική φροντίδα σε όσους τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις. Ωστόσο, η ομάδα αυτή μπόρεσε να πραγματοποιήσει πολύ λίγες χειρουργικές επεμβάσεις, γιατί οι άμαχοι φοβούνται να φτάσουν στο νοσοκομείο και να ζητήσουν βοήθεια. 

«Οι άνθρωποι που κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο μας είπαν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι άμαχοι που φοβούνται να έρθουν στο νοσοκομείο. Ζουν συνεχώς με το φόβο ότι θα τους επιτεθούν οι ένοπλες ομάδες. Δεν υπάρχει για αυτούς πουθενά ένα ασφαλές μέρος για να κρυφτούν,» τόνισε ο Φιλίπ Χαβέ, Επικεφαλής της Αποστολής των ΓΧΣ στο Κονγκό. «Το Ο Πλατό είναι μία πολύ απομακρυσμένη περιοχή, χωρίς καθόλου δρόμους και με βουνά που φτάνουν σε υψόμετρο τα 3.000 μέτρα. Οι συγκρούσεις είναι πολύ βίαιες και οι άμαχοι είναι αυτοί που υπόκεινται τις επιπτώσεις της βίας. Φοβόμαστε ότι πολλοί άμαχοι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους, καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν την επείγουσα ιατρική βοήθεια που χρειάζονται για να κρατηθούν στη ζωή».

Αυτή τη στιγμή οι ΓΧΣ αποτελούμε τη μόνη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική βοήθεια στο Ο Πλατό (Hauts Plateaux). Οι ομάδες των ΓΧΣ αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στις εκτοπισμένες οικογένειες. «Χρειαζόμαστε περίπου πέντε με έξι ώρες για να φτάσουμε με τα πόδια στην ιατρική μας βάση στο Κιχούχα και άλλες δύο ώρες από εκεί για να φτάσουμε στο νοσοκομείο της Κατάνγκα (Katanga), όπου έχουμε τη χειρουργική μας ομάδα,» είπε ο Στηβ Αβότσι, χειρουργός των ΓΧΣ στην Κατάνγκα. «Είμαστε πολύ απομονωμένοι εδώ και οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Πριν από μερικές μέρες, έφτασε στο νοσοκομείο ένας ασθενής που χρειαζόταν να χειρουργηθεί αμέσως. Ήταν μία περίπλοκη χειρουργική επέμβαση και ήταν αδύνατο να τον μεταφέρουμε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, οπότε ένας χειρούργος των ΓΧΣ που βρίσκεται στο Μπουκάβου, με βοήθησε από το τηλέφωνο να χειρουργήσω τον ασθενή». 

Καθώς η κατάσταση στο Ο Πλατό επιδεινώνεται συνεχώς, οι ΓΧΣ εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την τύχη των χιλιάδων αμάχων που βρίσκονται παγιδευμένοι στις συγκρούσεις. Οι ΓΧΣ καλούμε όλες τις ένοπλες ομάδες να σεβαστούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και την ασφάλεια των αμάχων και να επιτρέψουν άμεση πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική βοήθεια σε όσους έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις. «Οι τραυματισμένοι άμαχοι έχουν ανάγκη προστασίας και επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Δικαιούνται να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές ομάδες μας,» τόνισε ο Φιλίπ Χαβέ.

Οι ΓΧΣ εργάζονται στο Καλόνγκε (Kalonge) και στο Κιτούτου (Kitutu) στο Νότιο Κίβου υποστηρίζοντας κέντρα υγείας και λειτουργώντας κινητές ιατρικές μονάδες για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και επείγουσας βοήθειας σε εκτοπισμένους ανθρώπους. Οι ΓΧΣ υποστηρίζουμε επίσης κέντρα υγείας, ένα νοσοκομείο στο Μπαράκα και ένα κέντρο θεραπείας της χολέρας στο Φίτζι. Στο Βόρειο Κίβου, παρά την συνεχιζόμενη ανασφάλεια και βία οι ΓΧΣ λειτουργούν ιατρικά προγράμματα στο Ρουτσούρου (Rutshuru), Νυαντζάλε (Nyanzale), Μασίσι (Masisi), Μουέσο (Mweso) και Κιτσάνγκα (Kitchanga). 76 διεθνείς εθελοντές εργάζονται μαζί με 1.144 Κονγκολέζους συναδέλφους στα προγράμματα των ΓΧΣ στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ