fbpx Λαμπεντούζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητάμε να κλείσει το κέντρο για μετανάστες | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λαμπεντούζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητάμε να κλείσει το κέντρο για μετανάστες

20/12/2013- Το κέντρο υποδοχής για μετανάστες και αιτούντες άσυλο στο νησί της Λαμπεντούζα πρέπει άμεσα να κλείσει, δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με στόχο τη ριζική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης έτσι ώστε να τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές υποδοχής και να γίνεται σεβαστή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ομάδα μας έτοιμη να προσφέρει επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες πράξεις κι από συμπεριφορά ανθρώπινη. Η αγανάκτηση των πολιτικών αρχών, της Ιταλίας ή διεθνών δεν τους αρκεί

Πρόσφατες εικόνες βίντεο  από το εσωτερικό του Κέντρου, δείχνουν μετανάστες και αιτούντες άσυλο να έχουν υποχρεωθεί να γδυθούν πριν υποβληθούν σε ψεκασμό  κατά δερματικών νόσων. Οι εικόνες προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης μεταξύ των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών και κατέδειξαν άλλη μια φορά τις αξιοθρήνητες συνθήκες υποδοχής και την παντελή έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Οι ομάδες μας επισκέπτονταν τακτικά το Κέντρο κατά τον τελευταίο μήνα», εξηγεί ο Loris De Filippi, Πρόεδρος του Ιταλικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Κάθε φορά, γινόμασταν μάρτυρες συνθηκών συνωστισμού που υποχρέωνε πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται στο ύπαιθρο. Επίσης, διαπιστώσαμε μη τήρηση του ιατρικού απορρήτου, ανεπαρκή αριθμό αποχωρητηρίων και ντους, ακατάλληλη συμπεριφορά εκ μέρους μελών του προσωπικού και παρατεταμένες περιόδους διαμονής μέσα σε ένα χώρο ακατάλληλο να πληροί αυτή τη λειτουργία. Συστηματικά αναφέραμε την κατάσταση στις Αρχές, ωστόσο, επρόκειτο καθώς φαίνεται για φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οι επικρίσεις και οι παρατηρήσεις μας δεν οδήγησαν σε καμία απολύτως δράση ή αλλαγή.
Το κέντρο της Λαμπεντούζα είχε προβλεφθεί για  240 άτομα. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων σ’ αυτό υπερβαίνει συχνά τη χωρητικότητα του. Αρχικά, είχε προβλεφθεί ως χώρος διαμετακόμισης και σ’ αυτό το πλαίσιο θα εξασφάλιζε την υποδοχή μεταναστών και αιτούντων άσυλο μέσα στις πρώτες 48 ώρες μετά την άφιξη, θα πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και προσωρινό κατάλυμα στους νεοαφιχθέντες. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι το κλειστό και εξοπλισμένο με συστήματα υψηλής ασφαλείας αυτό Κέντρο δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε καν τις ελάχιστες προδιαγραφές υποδοχής τις οποίες δικαιούνται οι νεοαφιχθέντες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που φτάνουν στη Λαμπεντούζα υποβάλλονται σε κράτηση, που συχνά διαρκεί αρκετούς μήνες, πριν σταλούν σε άλλα κέντρα υποδοχής.
Η  ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων αυτών ανατέθηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία, ενώ τη ευθύνη αυτή κανονικά θα έπρεπε να την αναλάβει το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν άμεσα να εκκενωθούν από το Κέντρο αυτό οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα, με προορισμό άλλους χώρους υποδοχής πλέον  κατάλληλους, ξενοδοχεία του νησιού για προσωρινή διαμονή ή άλλα κέντρα που υπάρχουν στο ηπειρωτικό μέρος της χώρας. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι έτοιμες να προσφέρουν άμεσα επείγουσα ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια ή μετά την επανεγκατάστασή τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εξίσου διατεθειμένοι να αναλάβουν εκ νέου τη δράση τους μέσα στο Κέντρο υπό τον όρο να τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες και να γίνει πράγματι ένα κέντρο διαμετακόμισης, όπου οι άνθρωποι δεν θα μένουν για παραπάνω από 48 ώρες.
«Η μόνη ανταπόκριση εκ μέρους των ιταλικών αρχών στο τελευταίο σκάνδαλο στη Λαμπεντούζα, ήταν η αγανάκτηση και η επανατοποθέτηση της ομάδας διαχείρισης του κέντρου», εξηγεί ο Loris De Filippi. «Είναι σαν να βάζεις γάζα πάνω σε ανοιχτή πληγή. Η απάνθρωπη πραγματικότητα όμως που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μέσα σ’ αυτό το Κέντρο συνεχίζει να υπάρχει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες πράξεις κι από συμπεριφορά ανθρώπινη. Η αγανάκτηση των πολιτικών αρχών, της Ιταλίας ή διεθνών  δεν τους αρκεί».

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η πιο μεγάλη ανεξάρτητη ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Στην Ιταλία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν τεχνική υποστήριξη στον έλεγχο για μολυσματικές ασθένειες σε διάφορα κέντρα στην Ρώμη και τη Σικελία. Παρέχοντας υποστήριξη στις ιταλικές υγειονομικές αρχές, μια ομάδα των MSF βρίσκεται σε εφημερία 24 ώρες την ημέρα για να παρέχει επείγουσα βοήθεια στους μετανάστες που φθάνουν στο λιμάνι και το κέντρο υποδοχής στο Pozzallo (Σικελία). Η ομάδα παρέχει επίσης δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες σε κέντρο υγείας στη Ραγκούσα.
Στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ευάλωτους πληθυσμούς στην Αθήνα και στους μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται στην περιοχή του Έβρου. Από το 2008 η οργάνωση παρέχει ιατρική περίθαλψη όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο σε μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στη Λέσβο.