fbpx Λαμπεντούζα: Άλλη μία τραγωδία στη θάλασσα της Ιταλίας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λαμπεντούζα: Άλλη μία τραγωδία στη θάλασσα της Ιταλίας

Λαμπεντούζα: Άλλη μία τραγωδία στη θάλασσα της Ιταλίας © Halimatou Amadou/MSFΑνακοίνωση - Το βράδυ της Πέμπτης 4 Αυγούστου, περίπου 360 άτομα που επέβαιναν στο μικρό πλοίο που ναυάγησε κοντά στις ακτές του ιταλικού νησιού της Λαμπεντούζα χρειάστηκαν άμεση ιατρική βοήθεια από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και άλλες οργανώσεις. Οι αρχές εκτιμούν ότι αυτό το ταξίδι από τη Λιβύη κόστισε τη ζωή σε περίπου 12 ανθρώπους. 

Η ιατρική ομάδα των ΓΧΣ παρείχε άμεση ιατρική βοήθεια σε όσους επέζησαν της τραγωδίας. Πάνω από 12 άτομα είχαν ανάγκη για επείγουσα ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκαν στην κλινική του νησιού. «Οι περισσότεροι ασθενείς υπέφεραν από αφυδάτωση και υποθερμία και βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση σοκ. Κάποιοι από αυτούς υπέφεραν επίσης από σοβαρούς κοιλιακούς πόνους και διάφορους τραυματισμούς,» είπε ο Δρ. Μαρκ Τέστα, γιατρός των ΓΧΣ στη Λαμπεντούζα. Χαμένοι στη θάλασσα για σχεδόν έξι μέρες, χωρίς τρόφιμα και νερό, οι επιζήσαντες ανέφεραν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να βλέπουν τους άλλους να πεθαίνουν από την πείνα μέσα στο πλοίο. Συνεχώς επαναλάμβαναν ότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είχαν επιζήσει ενώ άλλοι είχαν χάσει τη ζωή τους.  
 
«Κάθε νέο πλοίο, κάθε τραγικός θάνατος πρόσφυγα αποτελούν υπενθύμιση του πολέμου που μαίνεται πέρα από τη θάλασσα. Αυτοί οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην ευρωπαϊκή ακτή» τονίζει η Φραντσέσκα Τσούκαρο, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Ιταλία.

Οι ΓΧΣ καλούν όλες τις εμπόλεμες πλευρές και τις γειτονικές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κρατώντας ανοιχτά τα σύνορά τους και προσφέροντας προστασία σε όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

Στην Λαμπεντούζα, οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν με μία ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και διερμηνέων. Βοηθούν στην πρώτη ιατρική εξέταση των ασθενών στο λιμάνι και παρακολουθούν ιατρικά τους πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης στο νησί. Από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο, οι ΓΧΣ παρείχαν ιατρική βοήθεια σε περίπου 19.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Λιβύη. Οι δραστηριότητες των ΓΧΣ χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές δωρεές και η οργάνωση δεν δέχεται θεσμικές χρηματοδοτήσεις από την Ιταλική κυβέρνηση.