fbpx Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Περιθάλπουμε ασθενείς με χολέρα | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Περιθάλπουμε ασθενείς με χολέρα

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/ MSF) στο Nότιο Kivu κινητοποιήθηκε αμέσως στις 2 Δεκεμβρίου μετά την έκκληση για βοήθεια από το Γενικό Νοσοκομείο της επαρχίας του Νότιου Kivu στο Bukavu.

690 άνθρωποι με χολέρα έλαβαν περίθαλψη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Kivu
Eίναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις με την κοινότητα ώστε να προλαμβάνεις και να περιορίζεις νέα ξεσπάσματα χολέρας

Την προηγούμενη ημέρα, 30 ασθενείς μεταφέρθηκαν στο κέντρο θεραπείας χολέρας (CTC), ένας εκ των οποίων είχε ήδη πεθάνει. Ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πήγε αμέσως στο κέντρο όπου διαπίστωσε ότι ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος και 90% των περιπτώσεων προερχόταν από μία περιοχή της πόλης που ονομάζεται Camp Mweze. Σύμφωνα με την κοινότητα της περιοχής, επιπλέον τέσσερις θάνατοι από χολέρα είχαν προκληθεί, πιθανότατα από μολυσμένο νερό. Με την παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που τώρα έχει ολοκληρωθεί, έλαβαν περίθαλψη 690 άτομα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρινόμενοι στην επείγουσα αυτή κατάσταση, αυξήσαμε την χωρητικότητα του κέντρου θεραπείας χολέρας (CTC), ενισχύσαμε τα μέσα διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών εξασφαλίζοντας όλο το απαραίτητο υλικό για την αντιμετώπιση της ασθένειας και αυξήσαμε τις ενέργειες ενημέρωσης της κοινότητας ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της.

Η χολέρα προκαλεί εμετούς, διάρροια και σοβαρή αφυδάτωση. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή. Ωστόσο, η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική και σχετικά απλή: περιλαμβάνει ενυδάτωση του ασθενή, και αναλόγως με την σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενή, η νοσηλεία του μπορεί να διαρκέσει από έξι ώρες έως τέσσερις μέρες. Στην αντιμετώπιση για την χολέρα είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να απομονώνεται ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

«Το Νότιο Kivu είναι ενδημική περιοχή για την χολέρα. Εντούτοις, στο Bukavu, μία πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων στις όχθες της λίμνης Kivu, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας: το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό λόγω έλλειψης υποδομής, η περίοδος των βροχών που κρατά εννιά μήνες και ευνοεί τη μετάδοση της ασθένειας, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής του πληθυσμού», εξηγεί ο Juan Matias, συντονιστής των ομάδων για επείγουσες καταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κονγκό. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις με την κοινότητα ώστε να προλαμβάνεις και να περιορίζεις νέα ξεσπάσματα χολέρας».

Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε χθες, μετά από τρεις εβδομάδες όπου τα κρούσματα χολέρας παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα. Κατά την διάρκεια των έξι εβδομάδων της παρέμβασης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαστήκαμε σε συνεργασία με το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας του Κονγκό.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Μέσα στο 2013, αυτή είναι η έκτη παρέμβαση της ομάδας για τις επείγουσες καταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Kivu. Οι άλλες περιπτώσεις ήταν δύο επιδημίες χολέρας (στην Kamanyola και στην Uvira), ένα ξέσπασμα ελονοσίας στο Lulingo και δύο επείγουσες καταστάσεις ιλαράς, στο Kitutu και στο Bunyakiri, όπου πραγματοποιήθηκε και εμβολιασμός 65,000 παιδιών.

ΕΚΔΟΣΗ
Πώς είναι ένα Κέντρο Θεραπείας Χολέρας;
Το κέντρο θεραπείας της χολέρας (CTC) είναι ζωτικής σημασίας στη διαχείριση και τη θεραπεία των...