fbpx Λ. Δ. Κονγκό: η επιδημία Έμπολα τίθεται υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο οι ΓΧΣ παραμένουμε σε ετοιμότητα | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λ. Δ. Κονγκό: η επιδημία Έμπολα τίθεται υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο οι ΓΧΣ παραμένουμε σε ετοιμότητα

© Pascale Zintzen / MSFΔελτίο Τύπου - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) βλέπουμε μία μείωση στον αριθμό των ασθενών που εισάγονται στη μονάδα απομόνωσης που έχουμε δημιουργήσει στο Καμπούνγκου (Kampungu), ένα χωριό 9.000 κατοίκων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που έχει πληγεί από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα.

«Τρεις ασθενείς που βγήκαν θετικοί στον ιό Έμπολα, εισήχθησαν στη μονάδα μας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ο τελευταίος το Σάββατο», τονίζει ο Δρ Μίχελ Βαν Χερπ (Michel Van Herp), επιδημιολόγος των ΓΧΣ. «Είμαστε πολύ κοντά στον έλεγχο της επιδημίας Έμπολα. Ωστόσο παραμένουμε σε επιφυλακή, καθώς ο ιός ακόμα κυκλοφορεί σε κάποια από τα γειτονικά χωριά. Επίσης, καθώς η περίοδος επώασης του Έμπολα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις εβδομάδες, υπάρχει ακόμα πιθανότητα να έχουν μολυνθεί και άλλα άτομα τα οποία να μην έχουν ακόμα εμφανίσει τα συμπτώματα της ασθένειας».

Οι τρεις ασθενείς που αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται από την ιατρική μας ομάδα αποτελούν τους τελευταίους από τους 32 ασθενείς που εισήχθησαν στη μονάδα απομόνωσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τις αρχές Μαΐου έχουν αναφερθεί 384 ύποπτα περιστατικά συμπεριλαμβανομένων 176 θανάτων. Από τα 53 δείγματα αίματος που έχουν ληφθεί, τα 24 έχουν βγει θετικά στον ιό Έμπολα. Άλλες ασθένειες με συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται στα πρώτα στάδια του Έμπολα μαίνονται σε αυτή την περιοχή της κεντρικής επαρχίας του Δυτικού Κασάι (West Kasai): ελονοσία, σιγκέλα (shigella) και τυφοειδής πυρετός.

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα αποτελεί μία εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία. Ο τύπος Ζαίρ του ιού Έμπολα σκοτώνει το 70 με 90% όσων ασθενών έχουν μολυνθεί. Για αυτό το λόγο οι δραστηριότητες των ΓΧΣ επικεντρώνονται στην απομόνωση των ασθενών, στη χορήγηση υγρών και στην ανακούφιση του πόνου τους, κάτι που βοηθάει μερικούς από αυτούς να αναρρώσουν. Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας, είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσουμε και άλλα περιστατικά και να ανακαλύψουμε όλους όσοι ήρθαν σε επαφή με τα άτομα που έχουν μολυνθεί.

«Με αυτά τα μέτρα καθώς και με την πραγματοποίηση ασφαλών πρακτικών ταφής των νεκρών καταφέραμε να ελέγξουμε τη μετάδοση της ασθένειας», συμπληρώνει ο Δρ Βαν Χερπ. «Επίσης η συνεργασία μας με ένα εργαστήριο που βρίσκεται στο Λουέμπο (Luebo), 16 χιλιόμετρα βόρεια του Καμπούνγκου, και λειτουργεί από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών μάς δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης μέσα σε 24 ώρες».

Η πρώτη ομάδα των ΓΧΣ έφτασε στην περιοχή στις 2 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, 17 διεθνείς εθελοντές μαζί με περίπου 50 ντόπιους εργαζόμενους έχουν δημιουργήσει δύο μονάδες απομόνωσης στο Καμπούνγκου και το Λουέμπο. Οι ΓΧΣ συνεργαζόμαστε στενά με τις τοπικές αρχές, τον ΠΟΥ και άλλες οργανώσεις.

Η ομάδα μας επισκέπτεται κάθε μέρα τα κέντρα υγείας σε περίπου είκοσι χωριά που βρίσκονται σε μία ακτίνα τριάντα χιλιομέτρων γύρω από το Καμπούνγκου. Έχουμε εκπαιδεύσει το ιατρικό προσωπικό και έχουμε διανείμει φάρμακα και προστατευτικό υλικό. Καθώς ο ιός εξαπλώνεται πολύ εύκολα μέσα από την επαφή με τα σωματικά υγρά, όσοι φροντίζουν τους ασθενείς διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν. Επίσης, η ομάδα μας έχει εκπαιδεύσει 35 εργαζόμενους της κοινότητας για να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής για τους τρόπους πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας.

Ωστόσο, οι ομάδες μας δυσκολεύονται να φτάσουν σε κάποια πολύ απομονωμένα χωριά, όπως το Τσιτάλα (Tchitala) και το Καλομπάγι (Kalombayi), όπου έχουν αναφερθεί κάποια ύποπτα περιστατικά Έμπολα. Η τεχνική ομάδα μας με τη βοήθεια των κατοίκων προσπαθεί να φτιάξει τις γέφυρες και τους δρόμους προκειμένου να διευκολύνει τη μεταφορά των ασθενών στις μονάδες απομόνωσης.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ