fbpx Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι συγκρούσεις φτάνουν πρωτόγνωρα επίπεδα βίας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι συγκρούσεις φτάνουν πρωτόγνωρα επίπεδα βίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά από ένα νέο κύμα επιθέσεων και αδίστακτων δολοφονιών από ένοπλες ομάδες και Κυβερνητικές δυνάμεις στη βορειοδυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), βάσει σημερινών αναφορών της διεθνούς ιατρικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF).

©MSF
Επείγουσα ανάγκη για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Οι MSF είμαστε μια από τις λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από τις συγκρούσεις, παρέχοντας ιατρική φροντίδα όπως χειρουργικές επεμβάσεις, διανομή νερού, υπηρεσίες βελτίωσης της υγιεινής και διατροφική υποστήριξη. Όμως, υπάρχει άμεση ανάγκη για πολλά περισσότερα

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη Bossangoa, όπως και χιλιάδες ακόμα στις γύρω περιοχές. Όλοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες με περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση σε κατάλυμα, πόσιμο νερό, τροφή και υγιεινή. Οι MSF καλούμε όλες τις ένοπλες ομάδες να σεβαστούν την ασφάλεια των αμάχων, του ιατρικού προσωπικού, και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές δράσεις - επίσης απευθύνουμε έκκληση για επείγουσα αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τον τελευταίο μήνα, έχουμε περιθάλψει περισσότερους από 60 ανθρώπους στη Bossangoa, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, για τραύματα που προκλήθηκαν από τη βία, κυρίως από πυροβολισμό ή μασέτα», λέει η Erna Rijinierse, χειρουργός των MSF. «Πάνω από το 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αφορούσαν τραύματα που σχετίζονταν με συγκρούσεις. Οι MSF είμαστε σοκαρισμένοι από αυτά που βλέπουμε, όπως καμένα χωριά και αποκρουστικές σκηνές δολοφονιών. Αυτοί που αναγκάζονται να φύγουν έχουν απόλυτη ανάγκη για βοήθεια, αλλά και την αίσθηση προστασίας που παρέχει η παρουσία των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Οι MSF έχουμε λάβει μεγάλο αριθμό μαρτυριών για επιθέσεις με θρησκευτικά κίνητρα. Αυτές περιλαμβάνουν την εκτέλεση από ενόπλους οκτώ ανθρώπων που χωρίστηκαν από μια μεγαλύτερη ομάδα καθώς έφευγαν μέσω φορτηγού, και τη στοχευμένη δολοφονία δύο ανθρώπων σε ένα χωριό, η οποία ανάγκασε πολλούς ακόμη πιστούς της ίδιας θρησκείας να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου και βίας, οι άνθρωποι διαφεύγουν στη ζούγκλα για να σώσουν τη ζωή τους ή συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες αναζητώντας ασφάλεια. Στη Bossangoa, περίπου 28.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στην Καθολική Αποστολή, ξεπερνώντας κατά πολύ τη χωρητικότητά της. 1200 άνθρωποι βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο, μετατρέποντας ουσιαστικά το μισό κτίριο σε αυτοσχέδιο καταυλισμό. Ακόμη 1000 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο δίπλα σε έναν αεροδιάδρομο, ενώ περίπου 400 άλλοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σχολείο. Καθώς η περίοδος βροχοπτώσεων συνεχίζεται, αυτοί που βρίσκονται στη ζούγκλα διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να προσβληθούν από ελονοσία - την κορυφαία αιτία θνησιμότητας στο CAR.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν κατάλυμα και κοιμούνται όπου μπορούν, μέσα στην εκκλησία, το σχολείο ή κάτω από τα δέντρα. Υπάρχει συνωστισμός και οι άνθρωποι μαγειρεύουν, κοιμούνται, πλένονται και αφοδεύουν στην ίδια περιοχή. Υπό από αυτές τις καταστροφικές συνθήκες υγιεινής, ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών είναι μεγάλος», λέει η Ellen Van der Velden, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο CAR, μετά από επίσκεψη σε αυτές τις τοποθεσίες. «Οι MSF είμαστε μια από τις λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από τις συγκρούσεις, παρέχοντας ιατρική φροντίδα όπως χειρουργικές επεμβάσεις, διανομή νερού, υπηρεσίες βελτίωσης της υγιεινής και διατροφική υποστήριξη. Όμως, υπάρχει άμεση ανάγκη για πολλά περισσότερα». Σε όλες τις εγκαταστάσεις μας, οι MSF αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με βάση τις ιατρικές τους ανάγκες, ανεξάρτητα από πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους δεσμούς.

Από τον Οκτώβριο, υπάρχουν αναφορές για βία και θανατηφόρες συγκρούσεις στη Bouca και τη Garga στο βορειοδυτικό CAR και το Mbaiki στα νοτιοδυτικά. Σε όλο αυτό το διάστημα οι άμαχοι, το ιατρικό προσωπικό, και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές δράσεις υφίστανται σωματική βία. Οι MSF έχουμε υπάρξει άμεσοι μάρτυρες της εκτέλεσης ενός εργαζομένου σε ανθρωπιστική δράση, καθώς και πολλών βίαιων επιθέσεων κατά του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στη Bouca, η οργάνωσή μας συνεχίζει να στηρίζει 400 οικογένειες που ζουν σε ένα συγκρότημα μετά τον πυρπολισμό των σπιτιών τους τον Σεπτέμβριο. Αν αυτή η αστάθεια συνεχιστεί, η πρόσβαση των ανθρώπων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε ιατρική φροντίδα - η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί σοβαρά - θα επηρεαστεί επικίνδυνα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε στην Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία από το 1996. Αυτή την περίοδο η οργάνωση έχει 6 «σταθερά» προγράμματα (σε Paoua, Carnot, Zemio, Boguila, Batangafo και Kabo Ndélé), ενώ πρόσφατα ξεκινήσαμε επείγουσες δράσεις σε Bossangoa, Bria Bouca and Gadzi. Στο τέλος του 2012, οι MSF είχαν 1,300 άτομα προσωπικό στη χώρα.