fbpx Καταστροφή στο Νταρφούρ: υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, και συνεχιζόμενη βία | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Καταστροφή στο Νταρφούρ: υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, και συνεχιζόμενη βία

Την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, συνέρχεται στο Ναϊρόμπι, Κένυα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. Ένα από τα θέματα της συνόδου θα είναι το Σουδάν. Με ανοικτή επιστολή τους προς τα μέλη του Σ.Α., οι ΓΧΣ δράττονται -για μία ακόμη φορά- της ευκαιρίας για να θέσουν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Νταρφούρ.

Επιστολή των ΓΧΣ προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μαζική δυστυχία και τους θανάτους που προκάλεσαν οι επιθέσεις πολιτοφυλακών σε χωριά και ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής Νταρφούρ του Σουδάν. Παρά τα αρκετά ψηφίσματα και τις υποσχέσεις από τότε, ούτε η κυβέρνηση του Σουδάν ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν παράσχει επαρκή βοήθεια και ασφάλεια στους ανθρώπους στο Νταρφούρ. Περισσότερους από 18 μήνες μετά από τη στιγμή που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πυρπολημένα χωριά τους και παρά τις πολυάριθμες υποσχέσεις από την κυβέρνηση του Σουδάν και τους ηγέτες του κόσμου, οι ζωές των ανθρώπων εξακολουθούν να απειλούνται καθημερινά.

Οι άνθρωποι στο Νταρφούρ έχουν υποστεί μια θηριώδη εκστρατεία βίας και τρομοκρατίας, η οποία οδήγησε σε μαζικούς θανάτους και ανάγκασε πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα να εγκαταλείψουν τα κατεστραμμένα χωριά τους αναζητώντας ασφάλεια. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι ΓΧΣ δημοσίευσαν μια έκθεση, η οποία δείχνει την έκταση της βίας και τις φρικιαστικές συνέπειες των θηριωδιών που διαπράχθηκαν εναντίον των ανθρώπων στο Νταρφούρ. (Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο www.msf.org.)

Σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις σε ολόκληρο το Νταρφούρ, εκτοπισμένοι λένε στους ΓΧΣ ότι ζουν υπό τη φύλαξη μερικών από τους ίδιους ενόπλους που έκαψαν τα χωριά τους και σκότωσαν τις οικογένειές τους. Πολύ φοβισμένοι ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ακόμη πιο φοβισμένοι για να παραμείνουν εκεί που είναι, συχνά μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για να βρουν λίγη ασφάλεια. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκφοβισμούς, εκβιασμούς και τρομοκρατία στις περιοχές όπου αναζήτησαν καταφύγιο από τη βία. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν επίσης περιστατικά αναγκαστικής και βίαιης μετεγκατάστασης εκτοπισμένων. Αυτό συνιστά παραβίαση της συμφωνίας οικειοθελούς μετεγκατάστασης, που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Οι κλινικές των ΓΧΣ δέχονται καθημερινά νέα περιστατικά βιασμού. Εκατοντάδες από αυτές τις γυναίκες υπήρξαν αρκετά γενναίες ώστε να εμφανιστούν και να μας πουν τι έγινε. Σε μια κλινική που εξυπηρετεί ένα μικρό καταυλισμό, 20 γυναίκες ήρθαν σε εμάς και μας είπαν ότι είχαν βιαστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Παρ' ότι η ποσότητα της βοήθειας αυξήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, η βοήθεια εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και συχνά κακής ποιότητας. Ο μαζικός εκτοπισμός, οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη τροφίμων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας του πληθυσμού. Εκτός από τη βία, οι κύριες αναφερόμενες αιτίες θανάτου είναι διαρροϊκές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ελονοσία. Η μεγάλη διάδοση αυτών των ασθενειών μπορεί να προληφθεί και οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων καταλυμάτων και τις φρικτές συνθήκες υδροδότησης και υγιεινής στους καταυλισμούς. Οι ΓΧΣ εργάζονται σε 26 τοποθεσίες και άλλες υπηρεσίες σε πολλές άλλες, ωστόσο υπάρχουν αμέτρητοι θύλακες εγκαταστάσεων εκτοπισμένων, που δεν έχουν λάβει ακόμη επισιτιστική βοήθεια ή αρωγή.

Η συνεχιζόμενη βία εναντίον των εκτοπισμένων συνοδεύτηκε επίσης από επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα. Αρκετά μέλη του προσωπικού οργανώσεων αρωγής έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τον SLA. Εκτός αυτού, σε αρκετές περιπτώσεις, ομάδες των ΓΧΣ δέχθηκαν επιθέσεις και ληστεύτηκαν. Αυτό έχει μείζονα αντίκτυπο στη μεταφορά της ήδη περιορισμένης βοήθειας στις αγροτικές περιοχές του Νταρφούρ. Απλές, σωτήριες για τη ζωή παρεμβάσεις, όπως οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς, συχνά δεν είναι δυνατές .

Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να βοηθήσει τα θύματα αυτής της κρίσης με υποστήριξη και προστασία. Η βοήθεια οφείλει να βελτιωθεί κι άλλο, ώστε οι άνθρωποι στο Νταρφούρ να έχουν κατάλληλη τροφή, καθαρό νερό και κατάλυμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι, για την αποτελεσματική παροχή βοήθειας και για την ευημερία του πληθυσμού, πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια. Καμία εμπλεκόμενη σε αυτήν την κρίση πλευρά δεν έχει λάβει κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει τον τερματισμό της βίας εναντίον των αμάχων, παρά τις πολλές διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί.

Με τιμή,
Δρ. Ρόουαν Τζίλις
Πρόεδρος
Διεθνές Συμβούλιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ