fbpx Καιρός να πάψουμε να κοροϊδευόμαστε: η φυματίωση είναι εκτός ελέγχου! | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Καιρός να πάψουμε να κοροϊδευόμαστε: η φυματίωση είναι εκτός ελέγχου!

Ο συνδυασμός πολυανθεκτικής φυματίωσης και HIV/AIDS είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί στην Αφρική.

Παρίσι/Γενεύη. Την παραμονή ενός σημαντικού Συνεδρίου* για τη «Φυματίωση και την Υγεία των Πνευμόνων», οι ΓΧΣ προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να πεθαίνουν από αυτήν την ιάσιμη ασθένεια. Γι' αυτό απαιτείται ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η φυματίωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 «Μη μου λέτε ότι είναι
υπό έλεγχο!.»
«Τα φάρμακα που συνταγογραφώ, εφευρέθηκαν πριν γεννηθώ. Και το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει στη διάγνωση της φυματίωσης τα τελευταία 100 χρόνια είναι το επίπεδο της απόγνωσης του γιατρού.»

«Η φυματίωση είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές απόγνωσης για τους επαγγελματίες στον ιατρικό τομέα»,
δήλωσε ο δρ. Ζαν-Ερβέ Μπραντόλ, πρόεδρος του γαλλικού τμήματος των ΓΧΣ. «Σε χώρες όπου παρεμβαίνουν οι ΓΧΣ, η φυματίωση σκοτώνει ανθρώπους κατά χιλιάδες, χωρίς να μπορούμε να τους εντοπίσουμε και να τους περιθάλψουμε σωστά ή έγκαιρα».

«Είναι καιρός να παραδεχτούμε ανοιχτά ότι δε θα μπορέσουμε ποτέ να "ελέγξουμε τη φυματίωση" απλά συνταγογραφώντας περισσότερα από τα ίδια φάρμακα», προσθέτει η δρ. Φρανσίν Ματίς, σύμβουλος για τη φυματίωση της διεθνούς εκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Οι μαζικές επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων είναι αναγκαίες τώρα, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε αποτελεσματικά και να περιθάλπουμε όλους αυτούς που πάσχουν από φυματίωση στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Τα περισσότερα προγράμματα κατά της φυματίωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες εστιάζονται στον εντοπισμό της ασθένειας με την εξέταση πτυέλων στο μικροσκόπιο. Ανεπτυγμένη το 1882, αυτή η μέθοδος εντοπίζει τους βακίλους μόνο στο 50% περίπου των ανθρώπων με φυματίωση και η αποτελεσματικότητά της είναι ακόμη πιο μειωμένη σε παιδιά και οροθετικούς. Η αγωγή για τη φυματίωση είναι μακρόχρονη και στηρίζεται σε φάρμακα που εφευρέθηκαν 40 έως 60 χρόνια πριν.

«Στη Γουινέα και πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουμε συστηματικά ανθρώπους που έχουν ήδη πάρει αγωγή κατά της φυματίωσης αλλά ένα ή δύο χρόνια αργότερα επιστρέφουν με νέα συμπτώματα που θυμίζουν φυματίωση», υπογράμμισε η δρ. Ίλζε Ράμποερ, γιατρός στο πρόγραμμα των ΓΧΣ κατά της φυματίωσης στο Κόνακρι της Γουινέας.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί για δεύτερη φορά. Θα μπορούσαν, όμως, να είναι και στη διαδικασία ανάπτυξης πολυανθεκτικής φυματίωσης - δεν υπάρχει τρόπος να πούμε τι από τα δύο συμβαίνει, καθώς οι πληθυσμοί στις φτωχές χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις ευαισθησίας στα φάρμακα».

Ο συνδυασμός πολυανθεκτικής φυματίωσης και HIV/AIDS είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί στην Αφρική.

Οι ΓΧΣ εκτιμούν το γεγονός ότι νέα φάρμακα κατά της φυματίωσης και νέες διαγνωστικές εξετάσεις αναπτύσσονται από πρωτοβουλίες όπως η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Φυματίωσης και το FIND (Ίδρυμα για τις Καινοτόμες, Νέες, Διαγνωστικές Μεθόδους), ωστόσο χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και αναθεώρηση των στρατηγικών για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της φυματίωσης σήμερα. Όλοι αυτοί που παρέχουν φροντίδα κατά της φυματίωσης σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει επίσης να αυξήσουν τις έρευνες για ανανέωση της αγωγής κατά της φυματίωσης και τη χορήγηση αυτής της αγωγής καθώς και, να βελτιώσουν τα μέσα που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι με φυματίωση θα έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε φροντίδα.


Οι ΓΧΣ περιθάλπουν περίπου 20.000 ασθενείς με φυματίωση κάθε χρόνο, σε περισσότερα από 30 προγράμματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ομάδες της οργάνωσης δραστηριοποιούνται σε ποικίλα περιβάλλοντα, από περιοχές χρόνιων συγκρούσεων και φυλακές έως χώρες με ποσοστό εξάπλωσης του HIV/AIDS πάνω από 20% (π.χ. υποσαχάρια Αφρική) και χώρες με αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με πολυανθεκτική φυματίωση (π.χ. Αμπχαζία, Ουζμπεκιστάν και Ακτή Ελεφαντοστού). Σε πολλές χώρες, οι ΓΧΣ υποστηρίζουν τα εθνικά προγράμματα κατά της φυματίωσης σε επίπεδο Κέντρων Υγείας και περιφερειακών νοσοκομείων.


* 35ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης για την Υγεία των Πνευμόνων, Παρίσι, 28 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2004

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ