fbpx Ιταλία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξαναρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Λαμπεντούζα | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Ιταλία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξαναρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Λαμπεντούζα

© Sebastian BoleschΑνακοίνωση - Μία ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αποτελούμενη από δύο γιατρούς, δύο νοσηλευτές και έναν διερμηνέα βρίσκεται πάλι στο νησί της Λαμπεντούζα, για να παράσχει ιατρική φροντίδα σε μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο, που καταφθάνουν στο ιταλικό νησί.


Η ομάδα των ΓΧΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, εφτά ημέρεςτην εβδομάδα, παρέχοντας βοήθεια σε μετανάστες που καταφθάνουν στολιμάνι και σε άλλα σημεία του νησιού. Η δραστηριότητες των ΓΧΣ είχαν σταματήσει τον Οκτώβριο του 2008, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας είχε αρνηθεί να ανανεώσει τη Συμφωνία Συνεργασίας με την οργάνωση, η οποία καθόριζε τις δραστηριότητες των ΓΧΣ στο νησί. Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων με τις αρχές, οι ΓΧΣ υπέγραψαν τον μήνα που πέρασε μία νέα Συμφωνία Συνεργασίας. Οι ΓΧΣ θα αναπτύξουν δραστηριότητες σε συνεργασία με το INMP, ένα ιταλικό ινστιτούτο που εργάζεται στον τομέα της υγείας των μεταναστών. Οι δραστηριότητες αυτές θα αναπτυχθούν ανεξάρτητα από την ιταλική Κυβέρνηση. Οι ΓΧΣ δεν λαμβάνουν καμία θεσμική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση της παρέμβασής τους στη Λαμπεντούζα. 

Οι ΓΧΣ άρχισαν να παρέχουν επείγουσα ιατρική φροντίδα σε μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο στη Λαμπεντούζα το 2002. Από το 2005, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 4.450 ανθρώπους, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 είδαν 1.420 ασθενείς. Κάθε χρόνο, χιλιάδες μετανάστες καταφθάνουν στη Λαμπεντούζα έχοντας διασχίσει τη Μεσόγειο θάλασσα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με προορισμό την Ευρώπη. Μόνο μέσα στο 2008, εκτιμάται ότι περίπου 30.000 άτομα ήρθαν στο νησί. Όσοι βγαίνουν ζωντανοί από το ταξίδι φτάνουν στο νησί εξουθενωμένοι και αφυδατωμένοι και υποφέρουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού και δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από την έκθεση στο νερό της θάλασσας και τον ήλιο, καθώς και από εγκαύματα προερχόμενα από τραυματισμούς με καύσιμα. Έχουν ανάγκη για ιατρική φροντίδα που παρέχεται από μία ειδικευμένη ομάδα, η οποία μπορεί να αξιολογήσει τις ιατρικές τους ανάγκες, να σταθεροποιήσει την κατάσταση των ασθενών με το που φτάνουν στο νησί και να συνοδεύσει τα πιο σοβαρά περιστατικά στα κέντρα κράτησης ή στο κέντρο υγείας.   

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ