fbpx Ιράκ: «Σεβαστείτε τις ιατρικές εγκαταστάσεις», λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Ιράκ: «Σεβαστείτε τις ιατρικές εγκαταστάσεις», λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

 

Γενεύη /Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014 – Έπειτα από τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η κλινική τους στο Τικρίτ (ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της πόλης στις 13 Ιουνίου), αφήνοντας  χωρίς περίθαλψη περίπου 40.000 εκτοπισμένους από το πρόσφατο ξέσπασμα συγκρούσεων στο Ιράκ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/ MSF) καλούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν το ιατρικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις, και να αφήσουν απ’ έξω τις ζωές των αμάχων.40.000

40.000 εκτοπισμένοι έμειναν χωρίς ιατρική περίθαλψη στο Ιράκ
Οι επιθέσεις εμποδίζουν την πρόσβαση μας στους ασθενείς και θέτουν το προσωπικό και τους ασθενείς μας σε σοβαρό κίνδυνο

"Οι άμεσες ή έμμεσες επιθέσεις κατά του προσωπικού και των δομών υγείας παρεμποδίζουν σοβαρά την παροχή βασικής ιατρικής βοήθειας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Ιράκ, Fabio Forgione. «Αυτές οι επιθέσεις εμποδίζουν την πρόσβαση μας στους ασθενείς και θέτουν το προσωπικό και τους ασθενείς μας σε σοβαρό κίνδυνο».
Με το πρόσφατο κύμα βίας που εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα, η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ιδίως στη Μοσούλη, στα βορειοανατολικά, και στο κυβερνείο του Ανμπάρ στα δυτικά της χώρας.

«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη και το κυβερνείο του Ανμπάρ και βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες συνθήκες. Μένουν σε σχολεία, τζαμιά, ημιτελή κτίρια ή στους συγγενείς τους και χρειάζονται άμεσα νερό, στέγη, τροφή και επείγουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, η παροχή βοήθειας και ιατρικής περίθαλψης σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου ακόμη και οι ιατρικές δραστηριότητες γίνονται στόχος, είναι μια πρόκληση».

Παρά την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση ασφαλείας, την Κυριακή οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διένειμαν βοήθεια σε 250 οικογένειες στην πόλη Μπασίκα, που βρίσκεται στην περιοχή της Μοσούλης. Ομάδες μας στην Μπασίκα και την Τες-Καράμπ (μεταξύ Ερμπίλ και Μοσούλης) λειτουργούν επίσης κινητές κλινικές παρέχοντας ιατρική βοήθεια στους εκτοπισμένους.

Τις επόμενες ημέρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα κλιμακώσουν τη δράση τους στο Ιράκ μέσα από κινητές κλινικές στην περιοχή μεταξύ Ντοχούκ και Μοσούλης, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επίσης σχεδιάζουν να ανοίξουν γενική κλινική στο Κιρκούκ και θα ενισχύσουν τις χειρουργικές ομάδες τους στο Τικρίτ και στη Χαβιγιά. Εάν υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν να διανέμουν αγαθά ανακούφισης στους πλέον ευάλωτους εκτοπισμένους σε περιοχές όπου η οργάνωση εργάζεται.

Από τον Απρίλιο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν βοήθεια σε εκτοπισμένους στο Τικρίτ οι οποίοι έχουν διαφύγει από τη Φαλούτζα τους τελευταίους μήνες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρόσφατα προσέφεραν αγαθά ανακούφισης όπως κιτ ειδών υγιεινής και κουβέρτες σε 3000 οικογένειες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, οι οποίες έχουν δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν με κάθε μέσο να παρέχουν ιατρική περίθαλψη στον πληθυσμό του Ιράκ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται αδιαλείπτως στο Ιράκ από το 2006. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία δράσης τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν δέχονται χρηματοδοτήσεις από καμία κυβέρνηση, θρησκευτική επιτροπή ή διεθνή παράγοντα για τα προγράμματά τους στο Ιράκ, και βασίζονται μόνο σε δωρεές ιδιωτών απ’ όλο τον κόσμο για να συνεχίζουν το έργο τους. Στο Ιράκ, αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαθέτουν 300 άτομα προσωπικό.