fbpx Το ινδικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει τον Νόμο περί Ευρεσιτεχνίας των φαρμάκων | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Το ινδικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει τον Νόμο περί Ευρεσιτεχνίας των φαρμάκων

Καθώς το κοινοβούλιο της Ινδίας ετοιμάζεται να συζητήσει την υλοποίηση ή όχι τηςσυμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), που ρυθμίζει το καθεστώςπερί ευρεσιτεχνίας στην παραγωγή φαρμάκων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνοραζητούν από τους πολιτικούς της Ινδίας να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς στιςαναπτυσσόμενες χώρες θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε φθηνάφάρμακα. 

Οι ΓΧΣ πιστεύουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ινδικό Νόμοπερί Ευρεσιτεχνίας του 1970 περιορίζουν δραματικά, σχεδόν εμποδίζουν, τηνπαραγωγή και τον εφοδιασμό βασικών φαρμάκων από Ινδικές φαρμακευτικές εταιρίεςσε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ΓΧΣ έχουν αναλάβει τη θεραπεία 25.000 ανθρώπων μεHIV/AIDS παγκοσμίως και σχεδόν το 70% αυτών λαμβάνουν αντίγραφα φάρμακα από τηνΙνδία. Το χαμηλό κόστος και η ευκολία χρήσης αυτού του συνδυασμούφαρμάκων που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχειεπιτρέψει στους ΓΧΣ να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουνθεραπεία κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων. Υπάρχει όμως ο φόβος ότιόταν αυτοί οι ασθενείς, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ασθενείς σεαναπτυσσόμενες χώρες, θα χρειαστεί να λάβουν τη θεραπεία «δεύτερης επιλογής», ηέλλειψη ανταγωνισμού στα αντίγραφα φάρμακα, λόγω της πατέντας στα νέα φάρμακα σεχώρες όπως η Ινδία, θα στερήσει από τους ασθενείς την πρόσβαση στην αγωγή πουτόσο χρειάζονται για να θεραπευθούν.

Οι ΓΧΣ έχουν στείλει επιστολές στον Πρόεδρο της Ινδίας, Δρ.Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam, στον Πρωθυπουργό της χώρας, Δρ. ManmohanSingh, και στην κυρία Sonia Gandhi (μέλος συμβουλευτικής επιτροπής), ζητώνταςτους να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που βασίζονται στα Ινδικά αντίγραφαφάρμακα - όχι μόνο στην Ινδία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο- μπορούν νασυνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.