fbpx Η Novartis καταθέτει ένσταση κατά του Ινδικού νόμου περί ευρεσιτεχνίας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Η Novartis καταθέτει ένσταση κατά του Ινδικού νόμου περί ευρεσιτεχνίας

Δελτίο Τύπου - Οι ΓΧΣ προειδοποιούν ότι τίθεται σε κίνδυνο η πρόσβαση σταφάρμακα.
Μία ένσταση ενάντια στον Ινδικό νόμο περί ευρεσιτεχνίας πουέχει κατατεθεί από την Ελβετική φαρμακευτική εταιρία Novartis θα συζητηθείσήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τσενάι στην Ινδία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προειδοποιούν ότι αυτή η υπόθεση μπορεί ναέχει σοβαρές επιπτώσεις στη μελλοντική πρόσβαση στα βασικά φάρμακαπαγκοσμίως.

Η Novartis εκφράζει την αντίθεσή της σε ένα σημαντικό μέρος του Ινδικού νόμουπου προστατεύει τους ασθενείς από τις πατέντες σε απλές βελτιώσεις γνωστώνμορίων. Η Novartis επίσης προσπαθεί να επιτύχει την αναίρεση της απόφασης τουΙανουαρίου του 2006 που απορρίπτει τη χορήγηση πατέντας για το φάρμακό της κατάτου καρκίνου, Gleevec, και ζητά την επανεξέταση της υπόθεσης από το ΑνώτατοΔικαστήριο του Τσενάι.    

«Αν η ένσταση της Novartis κατά του Ινδικού νόμου περίευρεσιτεχνίας είναι επιτυχής, θα χαθεί μία σημαντική εγγύηση που μπορεί ναπροστατεύσει την παραγωγή οικονομικών φαρμάκων», τόνισε η Έλεν τ'Χόεν,Διευθύντρια Στρατηγικής της εκστρατείας των ΓΧΣ για την «Πρόσβαση στα ΒασικάΦάρμακα». «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που βασίζονται στην Ινδία ωςπαραγωγό χώρα των φαρμάκων τους μπορεί να βρεθούν σε δυσμενή θέση αν τακαταφέρει ηNovartis».   

Η Ινδία αποτελεί μία σημαντική πηγή οικονομικών αντίγραφων φαρμάκων.Το 84% των φαρμάκων κατά του AIDS που χρησιμοποιούν οι ΓΧΣ για να περιθάλψουνπάνω από 60.000 ασθενείς σε περισσότερες από 30 χώρες είναι αντίγραφα φάρμακααπό την Ινδία. 

Η Ινδία ξεκίνησε να επανεξετάζει τις αιτήσεις ευρεσιτεχνίας φαρμακευτικώνπροϊόντων το 2005, όταν ήταν απαραίτητο να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τουςνόμους περί ευρεσιτεχνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Ινδικόςνόμος περί ευρεσιτεχνίας έχει αυστηρά κριτήρια σε σχέση με ποιες εφευρέσειςτηρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση πατέντας και επιτρέπει σε οποιοδήποτε φορέανα αντιταχθεί στην πατέντα πριν αποφασιστεί η χορήγησή της. Το 2005, ομάδες γιατην καταπολέμηση του καρκίνου κατέθεσαν την πρώτη ένσταση κατά της χορήγησηςπατέντας για το φάρμακο Gleevec της Novartis. Οι ΓΧΣ υποστήριξανπαρόμοιες υποθέσεις ενστάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από ομάδες ασθενών στηνΙνδία ενάντια σε αιτήσεις χορήγησης πατεντών σε σημαντικά φάρμακα κατά τουAIDS.       
«Οι εγγυήσεις δημόσιας υγείας του Ινδικού Νόμουπερί ευρεσιτεχνίας έχουν δώσει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που εξαρτώνται απότην παραγωγή αντίγραφων φαρμάκων. Η αντιδικία τηςNovartis αποτελεί μία άμεση πρόκληση αυτών τωνεγγυήσεων», δήλωσε η Λίνα Μενγάνι, μέλος της εκστρατείας των ΓΧΣστην Ινδία.   

Η Novartis ισχυρίζεται ότι η Παράγραφος 3(d) του Ινδικού Νόμου περίευρεσιτεχνίας δε συμβαδίζει με τους κανόνες του ΠΟΕ που περιέχονται στη ΣυμφωνίαTRIPS (Trade-related Aspects of Intellectual Property). Η Παράγραφος 3(d)αποτέλεσε έναν από τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε αρχικά η χορήγησηπατέντας για το Gleevec. 

Πολλές ομάδες δημοσίου και ιατρικού ενδιαφέροντος θα παρακολουθούν από κοντάτην υπόθεση, καθώς η περίπτωση της πατέντας του Gleevec αποτέλεσε προηγούμενογια την εξέταση και άλλων αιτήσεων πατέντας.