fbpx Η απόφαση του Ινδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Novartis προστατεύει την Ινδία | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Η απόφαση του Ινδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Novartis προστατεύει την Ινδία

 Δελτίο Τύπου - Η απόφαση-σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Τσεννάι (Chennai) να υποστηρίξει το Νόμο περί Ευρεσιτεχνίας της Ινδίας (India’s Patents Act) στην υπόθεση προσφυγής της Ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, συνιστά μια σημαντική νίκη για την πρόσβαση των ασθενών των αναπτυσσόμενων χωρών σε οικονομικά φάρμακα, δήλωσε σήμερα η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). 

«Είναι μια τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ασθενείς στις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στα οικονομικά φάρμακα που παράγονται στην Ινδία», τόνισε ο Δρ. Τίντο φον Σόεν-Άνγκερερ (Tido von Schoen-Angerer), Διευθυντής της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα». «Η απόφαση του Δικαστηρίου καθιστά τώρα λιγότερο πιθανό να τεθούν υπό καθεστώς ευρεσιτεχνίας στην Ινδία τα νέα φάρμακα για το AIDS που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Απαιτούμε από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες και τις πλούσιες χώρες να σταματήσουν να ασχολούνται με τον Ινδικό Νόμο περί Ευρεσιτεχνίας και να μην πιέζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για όλο και αυστηρότερο καθεστώς ευρεσιτεχνιών.»

Η Novartis προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της Ινδικής κυβέρνησης για το Νόμο περί Ευρεσιτεχνίας του 2005, γιατί επιθυμούσε πιο διευρυμένη προστασία των ευρεσιτεχνιών για τα προϊόντα της από ό,τι προέβλεπε ο νόμος. Η Novartis ισχυρίστηκε ότι ο Ινδικός Νόμος περί Ευρεσιτεχνίας δεν συμμορφωνόταν με τους κανονισμούς που έχουν καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ότι ερχόταν σε αντίθεση με το Ινδικό Σύνταγμα. Προφανώς, σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς της Novartis.

Η Ινδία ξεκίνησε να χορηγεί πατέντες σε φάρμακα μόνο προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά διαμόρφωσε με τέτοιο τρόπο το νομικό της καθεστώς έτσι ώστε να διασφαλίζει ότι οι πατέντες θα αποδίδονται μόνο σε περιπτώσεις ουσιαστικών καινοτομιών. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που επιθυμούν τη χορήγηση πατέντας για τροποποιήσεις σε μόρια φαρμάκων που έχουν ήδη εφευρεθεί, με στόχο να παρατείνουν ακόμα περισσότερο το μονοπώλιό τους σε υπάρχοντα φάρμακα, δε θα μπορέσουν να το πετύχουν στην Ινδία. Αυτή τη διάσταση του νόμου προσπάθησε να εξαλείψει η Novartis. Μια απόφαση υπέρ της εταιρείας θα περιόριζε δραστικά στην Ινδία την παραγωγή οικονομικών φαρμάκων, τα οποία είναι κρίσιμα για τη θεραπεία ασθενειών σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών και διεθνείς οργανώσεις όπως η UNICEF και το Ίδρυμα Κλίντον βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές οικονομικών φαρμάκων από την Ινδία, ενώ το 84% των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χορηγούν οι ΓΧΣ στους ασθενείς τους παγκοσμίως προέρχεται από ινδικές εταιρείες που παράγουν αντίγραφα φάρμακα. Πρέπει να επιτρέψουμε στην Ινδία να παραμείνει «το φαρμακείο των αναπτυσσόμενων χωρών».

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ,ανάμεσα στους οποίους και χιλιάδες Έλληνες πολίτες, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ενέργειές της Novartis στην πρόσβαση στα βασικά φάρμακα. Μεταξύ αυτών είναι ο Υπουργός Υγείας της Ινδίας, Ανμπουμάνι Ράμαντος (Anbumani Ramadoss), ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου (Desmond Tutu), ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου, Μισέλ Καζάτσκινε (Michel Kazatchkine), μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Αμερικάνικου Κογκρέσου, η πρώην Πρόεδρος της Ελβετίας, Ρουθ Ντρέιφους (Ruth Dreifuss), ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS στην Αφρική, Στήβεν Λιούις (Stephen Lewis), η Γερμανίδα Υπουργός Ανάπτυξης Χαϊντεμαρί Βιτζόρεκ-Τσόιλ (Heidemarie Wieczorek-Zeul), ο Υπουργός Ανάπτυξης της Νορβηγίας Έρικ Σόλεϊμ (Erik Solheim), καθώς και οι συγγραφείς Τζον λε Καρέ (John le Carré) και Ναόμι Κλάιν (Naomi Klein). Μία των ΓΧΣ που καλούσε τη Novartis να αποσύρει τη μήνυσή της μάζεψε περισσότερες από 420.000 υπογραφές.