fbpx Γάζα: Κίνδυνος μολύνσεων για τους ασθενείς που εγχειρίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Γάζα: Κίνδυνος μολύνσεων για τους ασθενείς που εγχειρίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων

Ο εντοπισμός των τραυματιών που δεν έχουν λάβει ακόμη την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, και η θεραπεία τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, παραμένουν προτεραιότητες για τις ομάδες μας. Δύο ομάδες των ΓΧΣ που επισκέφτηκαν τις περισσότερο κατεστραμμένες περιοχές, ανακάλυψαν ότι ανάμεσα στους σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους που είδαν, το 20% έχουν μολυσμένες πληγές. Στο προσωρινό νοσοκομείο που έχουν δημιουργήσει οι ΓΧΣ στην Πόλη της Γάζας διεξάγονται κάθε μέρα πέντε με οκτώ χειρουργικές επεμβάσεις.

Κίνδυνος μόλυνσης πληγών που δεν καθαρίστηκαν επαρκώς


Ο χρόνος αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα, καθώς οι κίνδυνοι των μολύνσεων παραμένουν υψηλοί.

«Μια από τις κύριες δραστηριότητές μας, συνίσταται στο να καθαρίζουμε πληγές. Αυτή η χειρουργική διαδικασία, που ονομάζεται ‘χειρουργική αφαίρεση ιστού’, είναι απαραίτητη στα χειρουργεία εν καιρώ πολέμου», εξηγεί ο Ζαν Ριζ, χειρουργός των ΓΧΣ.

«Το πρώτο μας καθήκον, είναι να απομακρύνουμε τις πηγές της μόλυνσης: όπως εξωτερικά σώματα που εντοπίζονται πάνω στην πληγή – είτε είναι μια σφαίρα, είτε ένα κομμάτι οβίδας, είτε χώμα – οτιδήποτε μπορεί να προσεγγιστεί χωρίς κίνδυνο, κομμάτια οστών τα οποία έχουν αποσπαστεί από το κυρίως οστό κι έχουν διασκορπιστεί πάνω στην πληγή, καθώς και μυς, και νεκρά ή μολυσμένα κύτταρα. Σε περιπτώσεις όπου η πρώτη χειρουργική επέμβαση δεν ολοκληρώνεται, απαιτείται και δεύτερη, ή και πολλές επιπρόσθετες, προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση. Όσο πιο αργά γίνεται η επέμβαση, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος της μόλυνσης από τα οστά και τους ιστούς. Ο τέτανος ή η γάγγραινα αποτελούν δύο πιθανές θανατηφόρες μολύνσεις».

Η χειρουργική ομάδα πραγματοποιεί επίσης και μεταμοσχεύσεις δέρματος, και αλλαγές επιδέσεων, ενόσω οι ασθενείς βρίσκονται υπό γενική αναισθησία. Τα κριτήρια για τις χειρουργικές εισαγωγές των ασθενών, είναι ανάλογα των αναγκών που συνδέονται με τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό τραυματιών που υποβλήθηκαν σε επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, και απαιτούν παραπέρα χειρουργικές διαδικασίες. Οι χειρουργικές δραστηριότητες των ΓΧΣ ελαφραίνουν το φόρτο της εργασίας των παλαιστινιακών νοσοκομείων, τα οποία επαναλαμβάνουν πλέον τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους (επείγοντα περιστατικά, κι επιλεκτικά χειρουργεία).

Νέοι ασθενείς που χρειάζονται μετεγχειρητική φροντίδα


Από την κατάπαυση του πυρός και μετά, εκατόν πενήντα τρεις ασθενείς συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα μετεγχειρητικής φροντίδας των ΓΧΣ στη Λωρίδα της Γάζας. Η δραστηριότητα έχει ανέλθει κατά 40% σε σύγκριση με τον περυσινό Δεκέμβριο στις κλινικές των ΓΧΣ στην Πόλη της Γάζας, και στο Χάν Γιούνις. Κινητές ομάδες παρέχουν μετεγχειρητική φροντίδα σε ασθενείς που μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κλινικές των ΓΧΣ. Κάθε μέρα περισσότεροι από 100 ασθενείς έρχονται στην κλινική της Πόλης της Γάζας. Το ένα τρίτο περίπου απ’ αυτούς είναι καινούργιοι ασθενείς, οι οποίοι παρακολουθούνται από έναν γιατρό κι έναν φυσιοθεραπευτή. Περίπου οι μισοί από τους νέους ασθενείς έχουν ενταχθεί στο μετεγχειρητικό πρόγραμμα των ΓΧΣ.

«Μετά από κάθε περίοδο βομβαρδισμών, έχουμε το ίδιο είδος τραυμάτων», λέει η Μισέλ Μπεκ, επόπτης της μετεγχειρητικής κλινικής των ΓΧΣ. «Τις περισσότερες φορές είναι τραύματα με πολλαπλά θραύσματα τα οποία προκλήθηκαν από έκρηξη οβίδας, και στα οποία συμπεριλαμβάνονται τραύματα ανοιγμένων κρανίων».

Κάθε νοσηλευτής των ΓΧΣ πραγματοποιεί περίπου δώδεκα αλλαγές επιδέσεων την ημέρα, χρόνος που δαπανάται για μια ιατρική διαδικασία σε ανθρώπους με σοβαρά τραύματα ή εγκαύματα, τα οποία είχαν απαιτήσει προηγούμενες εγχειρήσεις. Μερικοί ασθενείς περνούν κι από φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες. Μια τρίτη μετεγχειρητική κλινική των ΓΧΣ, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, θ’ ανοίξει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.

Αυθόρμητα αιτήματα για ψυχολογική στήριξη


Οι πρώτες συνεδρίες ομαδικής θεραπείας για τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους στα επείγοντα περιστατικά άρχισαν αυτή την εβδομάδα. Δημιουργήθηκε ένας χώρος συζητήσεων ο οποίος εποπτεύεται από ψυχολόγο, προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα, που είχαν εκτεθεί στις μάχες και τις συνέπειές τους. Πολλοί απ’ αυτούς είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες της βίας που βίωνε ο πληθυσμός, είχαν έρθει αντιμέτωποι με την αδυναμία να πλησιάσουν τους τραυματίες, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονταν και οι ίδιοι φόβο για την προσωπική τους ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι στην πολιτική άμυνα (διασώστες, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και πυροσβέστες), πραγματοποίησαν σχεδόν 1.300 επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων των μαχών, τουτέστιν το ισοδύναμο της δραστηριότητας τριών χρόνων σε καιρό ειρήνης. Ψυχολογική βοήθεια προσφέρεται και στις οικογένειες εκείνων που πέθαναν κατά την διάρκεια του έργου της παροχής επείγουσας βοήθειας.

Ενώ προηγουμένως αυτό ήταν σπάνιο, σήμερα πολλά άτομα πλησιάζουν άμεσα τους ΓΧΣ για ψυχολογική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή, δύο ψυχολόγοι των ΓΧΣ εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επαφή με τους περισσότερους από τους ασθενείς οι οποίοι είχαν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα των ΓΧΣ πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, έχει αποκατασταθεί. Πολλοί απ’ αυτούς τα έβγαλαν πέρα αρκετά καλά κατά την διάρκεια των τελευταίων βιαιοτήτων, ακόμη κι εκείνοι των οποίων οι συγγενείς είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αυξάνεται, αλλά οι ανάγκες δεν έχουν καλυφθεί πλήρως

Ο πληθυσμός της Γάζας εξαρτιόταν ανέκαθεν από τη διεθνή βοήθεια, αλλά οι ανάγκες τώρα έχουν αυξηθεί δραματικά.

Σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού εξαρτώνται από τη βοήθεια σε τρόφιμα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φιλοξενούνται προσωρινά από άλλες οικογένειες, καθώς περισσότερα από 5.000 σπίτια καταστράφηκαν και δεκάδες χιλιάδες άλλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με το υπουργείο Δημοσίων Έργων της Γάζας.

Οι διανομές στρωμάτων, κουβερτών και ειδών προσωπικής υγιεινής οργανώνονται από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ωστόσο οι δυσκολίες που πολλοί άλλοι ανθρωπιστικοί φορείς αντιμετωπίζουν στην μεταφορά απαραίτητων υλικών και προσωπικού στη Γάζα, καθώς και η αδυναμία τους να εισαγάγουν υλικά ανοικοδόμησης, περιορίζουν την ικανότητα παροχής επαρκούς βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ