fbpx Φυματίωση, η ασθένεια που δε νικήσαμε | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Φυματίωση, η ασθένεια που δε νικήσαμε

«Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα διαγνωστικά τεστ, καινούργια εμβόλια, αποτελεσματικά και ποιοτικά φάρμακα για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας με φυματίωση», τόνισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Κάθε χρόνο, 9 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από φυματίωση παγκοσμίως ενώ περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της. Κάθε λεπτό, 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Και ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 95% των νέων περιστατικών και το 98% των θανάτων από την ασθένεια αυτή εμφανίζονται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η εξάπλωση του HIV/AIDS και η αύξηση των περιστατικών πολυανθεκτικής φυματίωσης συμβάλουν στην επιδείνωση του προβλήματος.

Η φυματίωση την τελευταία δεκαετία επανακάμπτει και στις χώρες του δυτικού κόσμου. Από τον Ιανουάριο του 2006 τέθηκε σε εφαρμογή το δεύτερο Παγκόσμιο Πρόγραμμα STOP στη Φυματίωση που θα διαρκέσει μέχρι το 2015.

Και στην Ελλάδα, το πρόβλημα της φυματίωσης είναι υπαρκτό καθώς την τελευταία πενταετία 2000-20004, καταγράφηκαν επίσημα 3.297 κρούσματα.

Για τους κατοίκους των πλούσιων χωρών η φυματίωση είναι μια ασθένεια του περασμένου αιώνα. Στην πραγματικότητα όμως, η φυματίωση είναι μια ασθένεια που δε νικήσαμε ποτέ!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης,
οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα,
η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, η Eλληνική Ένωση κατά της Φυματίωσης & των Νόσων του Αναπνευστικού και, η οργάνωση Act Up σας προσκαλούν σε μία ενημερωτική συνάντηση, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006, στις 12:00μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» (Λ. Μεσογείων 152).

Θέμα της συνάντησης: «Φυματίωση, η ασθένεια που δε νικήσαμε».

Το βασικό διαγνωστικό τεστ για τη φυματίωση δημιουργήθηκε το 1882 και τη μέθοδο αυτή αναγκάζονται να χρησιμοποιούν οι γιατροί ακόμα και σήμερα για να διαγιγνώσκουν την ασθένεια. Ταυτόχρονα, η θεραπεία με τη λήψη πολλών φαρμάκων και την υποχρεωτική, πολύμηνη ιατρική παρακολούθηση των ασθενών, οδηγεί συχνά στην εγκατάλειψη της θεραπείας. Γεγονός που έχει ως συνέπεια, την εμφάνιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης.  

Είναι πια γεγονός ότι, η πολυανθεκτική φυματίωση έχει φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Αν. Ευρώπη, την Κ. Ασία, την Αφρική ενώ απειλεί πια και τις πλούσιες χώρες. Για πάρα πολλούς ανθρώπους η μόλυνση από πολυανθεκτική φυματίωση ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ