fbpx Επαγρυπνούμε για τον Έμπολα στη Γουινέα και τη Λιβερία | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Επαγρυπνούμε για τον Έμπολα στη Γουινέα και τη Λιβερία

Κόνακρι, 2 Μαΐου - Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί λιγότεροι ασθενείς Έμπολα στις δομές που διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) σε συνεργασία με το τοπικό Υπουργείο Υγείας στη Γουινέα- η εξάπλωση του ιού δεν έχει τερματιστεί και πλήρεις ομάδες παραμένουν σε επιφυλακή σε περίπτωση που υπάρξει νέα αύξηση κρουσμάτων.

Επαγρυπνούμε για τον Έμπολα στη Γουινέα και τη Λιβερία
Κατανοούμε αυτόν τον φόβο. Είναι κάτι που το έχουμε συναντήσει και σε προηγούμενα ξεσπάσματα του ιού σε άλλες χώρες. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξασφαλιστεί η σωστή πληροφόρηση για την επιδημία και η άμεση ιατρική φροντίδα.

 «Παραμένουμε σε εγρήγορση και δεν μπορούμε να πούμε ότι η επιδημία έχει τελειώσει, καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε νέους ασθενείς και συνεχίζουμε να παρέχουμε φροντίδα σε ασθενείς που παραμένουν στα κέντρα θεραπείας» δηλώνει ο Μάρκ Πόρτσιν, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των MSF στη Γουϊνέα. «Η ανίχνευση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με  επιβεβαιωμένους ασθενείς, παραμένει για εμάς βασικό έργο σε εξέλιξη».
Προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του Έμπολα απαιτείται στενή συνεργασία με τους πληγέντες πληθυσμούς, γεγονός το οποίο αποτελεί μια πρόκληση.
“Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρόκειται για μια νέα ασθένεια για τους κατοίκους της Γουινέας κι αυτό προκαλεί αρκετό φόβο και στιγματισμό», ανέφερε ο Armand Sprecher, ιατρικός συντονιστής του προγράμματος και ειδικός σε θέματα Έμπολα. 
«Κατανοούμε αυτόν τον φόβο. Είναι κάτι που το έχουμε συναντήσει και σε προηγούμενα ξεσπάσματα του ιού σε άλλες χώρες. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξασφαλιστεί η σωστή πληροφόρηση για την επιδημία και η άμεση ιατρική φροντίδα».
Μέχρι την 1η Μαΐου, είχε επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα στο κέντρο της πρωτεύουσας Κόνακρι και τρία στο κέντρο στην περιοχή  Γκεκεντού,  νοτιοανατολικά της χώρας. Κανένα κρούσμα δεν υπήρξε στις εγκαταστάσεις που λειτουργούν οι MSF στην Μακέντα, επίσης στα νοτιοανατολικά.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ασθενείς στο Κόνακρι και στο Γκεκεντού, σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η υποστήριξη μας στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας να βάλει τέλος στην επιδημία τις προσεχείς εβδομάδες», ανέφερε ο Πόντσιν.
Η επιδημία του ιού του Έμπολα θεωρείται υπό έλεγχο μόνο όταν περάσουν 42 ημέρες χωρίς κανένα νέο κρούσμα.
Στην Μακέντα, σε ένα από τα τρία κέντρα θεραπείας που λειτουργούν οι MSF, τόσο το διεθνές όσο και το τοπικό προσωπικό έχουν τεθεί σε αναμονή.  Θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση και θα επιστρέψουν σε περίπτωση νέων κρουσμάτων.
Στην Λιβερία, δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εδώ και 3 εβδομάδες αλλά οι ομάδες παραμένουν στη θέση τους για να μπορούν να υποστηρίξουν το Υπουργείο Υγείας της χώρας αν προκύψει ανάγκη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γουινέας, έχουν επιβεβαιωθεί 121 κρούσματα από το ξέσπασμα του ιού του Έμπολα και 74 θάνατοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Γουινέα από το 2001, λειτουργώντας προγράμματα για περίθαλψη ασθενών με HIV/AIDS στο Conakry και ελονοσία στο Guéckédou. Eπίσης,  ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στις  οποίες τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνονται επιδημίες χολέρας και  μηνιγγίτιδας.