fbpx Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας

Από τις 22 Μαρτίου, όταν κυρήχθηκε επίσημα το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, έχουν χαθεί 2.296 ζωές. Αυτό το ξέσπασμα είναι το μεγαλύτερο μέχρι τώρα και συνεχίζεται ακάθεκτο. Οι χώρες που έχουν πληγεί είναι η Γουινέα, η Λιβερία, η Νιγηρία, η Σιέρα Λεόνε και η Σενεγάλη.

Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που ανταποκρίθηκαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική από τον Μάρτιο, σήμερα δραστηριοποιούνται σε πέντε χώρες (τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Σιέρα Λεόνε) με 210 άτομα διεθνές και 1.650 άτομα ντόπιο προσωπικό στην περιοχή. Η οργάνωση λειτουργεί πέντε κέντρα διαχείρισης Έμπολα παρέχοντας συνολικά 457 νοσοκομειακές κλίνες σε απομόνωση. Από την αρχή της επιδημίας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεχθεί 2.615 ασθενείς, από τους οποίους 1.408 αποδείχθηκαν θετικοί στον ιό και 342 κατάφεραν να αναρρώσουν. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 422 τόνοι προμηθειών έχουν αποσταλεί στις πληγείσες χώρες. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τις δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέχρι το τέλος του 2014 είναι 40.5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στις 2 Σεπτεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν από τα κράτη - μέλη που έχουν την ικανότητα αντιμετώπισης βιολογικών καταστροφών,  αλλά και τα πολιτικά, στρατιωτικά και ιατρικά μέσα, την επείγουσα αποστολή υλικού και εξειδικευμένων ιατρικών μονάδων στη Δυτική Αφρική, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στο ξέσπασμα του ιού από τον Μάρτιο με συνολικό προσωπικό, αυτή την στιγμή, 1.860 άτομα, οι οποίοι δουλεύουν σε Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε και Σενεγάλη, παρέχοντας φροντίδα σε έναν αριθμό ασθενών που αυξάνεται συνεχώς.
Παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειάς κήρυξε την επιδημία ως «διεθνή έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία», οι παγκόσμιοι ηγέτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και η διεθνής ανταπόκριση παραμένει ανεπαρκής. Οι ομάδες των MSF στο πεδίο βλέπουν κρίσιμα κενά σε όλες τις πτυχές της ανταπόκρισης, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης, της κατάρτισης του προσωπικού υγείας, του ελέγχου της λοιμωξης, του εντοπισμού επαφών, της επιδημιολογικής επιτήρησης, των συστημάτων επαγρύπνησης και παραπομπής ασθενών, της εκπαίδευσης και κινητοποίησης στις τοπικές κοινότητες.

Γουινέα

Από την έναρξη των δραστηριοτήτων στη Φόγια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεχτεί  559 ασθενείς, εκ των οποίων 317 επιβεβαιώθηκαν με Έμπολα και 46 ανάρρωσαν.
Μετά από μια πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων στην περιοχή Μακέντα, υποστηρίζουμε ένα κέντρο διέλευσης στην περιοχή, όπου ασθενείς που έχουν πιθανά μολυνθεί από τον ιό, μπορούν να απομονωθούν πριν μεταφερθούν στο κέντρο διαχείρισης μας στη περιοχή Γκεγκέντου, μόλις λίγες ώρες απόστασης με το αυτοκίνητο. Αυτή τη στιγμή, το 80 % των ασθενών στο Γκεγκέντου προέρχονται από τη Μακέντα. Δεν υπάρχει αρκετή χωρητικότητα κλινών στο  Γκεγκέντου ώστε να είναι σε θέση να δεχτεί επιβεβαιωμένους ασθενείς και η ομάδα προσπαθεί να αυξήσει την χωρητικότητα κλινών.

Στο Γκεγκέντου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεχθεί 693 ασθενείς, εκ των οποίων 336 επιβεβαιώθηκαν με Έμπολα και 93 ανάρρωσαν.
Μετά από την πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων στο Κονάκρι την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει μια μείωση του αριθμού ασθενών στο κέντρο διαχείρισης χωρητικότητας 45 κλινών τις τελευταίες μέρες. Παρόλα αυτά, η ομάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια ενδεχόμενη αύξηση περιστατικών. Στην Ντόνκα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεχτεί 401 ασθενείς, εκ των οποίων 140 επιβεβαιώθηκαν με Έμπολα και 63 αναρρώσαν.

Το νοσοκομείο Ντόνκα στο Κονάκρι και το κέντρο διαχείρισης Έμπολα έχουν γίνει κέντρα κατάρτισης για το ντόπιο προσωπικό και κέντρα παραπομπής για όλη τη χώρα.

Λιβερία
Η ομάδα στην Μονρόβια είναι εντελώς καταβεβλημένη από τον μεγάλο αριθμό των ασθενών με  Έμπολα που αναζητούν θεραπεία. Το μεγαλύτερό μας κέντρο διαχείρισης περιπτώσεων έχει ήδη χωρητικότητα 160 ασθενών και σύντομα θα είναι σε θέση να δεχτεί 200 άτομα. Ωστόσο, ακόμη και αν αναπτυχθεί περαιτέρω δεν θα συμβαδίσει με την εξάπλωση του ιού. Εκτιμάται ότι υπάρχει ανάγκη για 1.200 κλίνες στη Μονρόβια, ενώ προς το παρόν μόνο 240 κρεβάτια είναι διαθέσιμα (200 για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 40 κλίνες για ασθενείς που πιθανά έχουν μολυνθεί).

Κάθε μέρα η ομάδα στην Μονρόβια αναγκάζεται να διώχνει ασθενείς που χρειάζονται απελπισμένα περίθαλψη. Οι άνθρωποι φτάνουν με τα πόδια, με ταξί και ασθενοφόρα, παρακαλώντας να γίνουν δεκτοί, αλλά η ομάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να τους προσφέρει ένα κιτ υγιεινής για το σπίτι που περιέχει μεταξύ άλλων, μια ποδιά, γάντια και σαπούνι, έτσι ώστε να μπορούν να τους φροντίζουν οι οικογένειές τους με λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης. Όλα τα άλλα θεραπευτικά κέντρα στην πόλη είναι επίσης γεμάτα.

Μέσα στο κέντρο, το ιατρικό προσωπικό είναι τόσο καταβεβλημένο που είναι σε θέση να προσφέρει μόνο βασική ιατρική φροντίδα στους ασθενείς αλλά δεν μπορεί να παρέχει ορούς.

Ο αριθμός των ασθενών που ανάρρωσαν συνέχισε να αυξάνεται αυτή την εβδομάδα και έφτασε τους 52, συμπεριλαμβανομένης μιας μητέρας από το Westpoint και τρία παιδιά.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο νομό Λόφα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να λειτουργούν ένα κέντρο διαχείρισης του Έμπολα με 100 κλίνες στη Φόγια. Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε παρατηρήσει μια μικρή μείωση του αριθμού των νέων ασθενών που έρχονται στο κέντρο. Ωστόσο, η ομάδα ετοιμάζεται για μια νέα κορύφωση, καθώς σε όλα τα κέντρα των γύρω περιοχών έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές. Αυτή την στιγμή, υπάρχουν 30 ασθενείς στο κέντρο. Καθώς έχουν φτάσει περισσότεροι πόροι στη Φόγια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα είναι σε θέση να επανεξετάσουν και να αναδιοργανώσουν τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης δίνοντας την δυνατότητα στην ομάδα να ανταποκριθεί στην εξέλιξη της επιδημίας.

Συμβουλευτικές δραστηριότητες για το προσωπικό ξεκίνησαν πρόσφατα χάρη στην άφιξη της ομάδας ψυχικής υγείας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης συμβουλευτική για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.
Η κατάσταση στη Γουινέα χειροτερεύει, με τις εισαγωγές ασθενών να αυξάνονται συνεχώς και τις περιοχές που πλήττονται  να διευρύνονται ολοένα και περισσότερο. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, διπλασιάσαμε τον αριθμό κλινών στο κέντρο διαχείρισης Έμπολα, αλλά ακόμα δεν έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε όλους όσους πιθανά πάσχουν από την ασθένεια. «Στη περιοχή Γκεγκέντου, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τις δραστηριότητες εντοπισμού ασθενών στην κοινότητα επειδή δεν μπορούσαμε να εισάγουμε κάθε πιθανό ασθενή» αναφέρει ο Μάρκ Πονσίν, συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κονάκρι. Η χωρητικότητα του κέντρου διαχείρισης του Έμπολα στο Γκεγκεντού είναι 80 κλίνες.

Σιέρα Λεόνε

Στην Καϊλαχούν, μετά από μια σχετική ηρεμία, η εγκατάσταση χωρητικότητας 72 κρεβατιών είναι πλήρης και πάλι και η ομάδα αναγκάζεται να σταματάει τις εισαγωγές αρκετές φορές καθώς δεν υπάρχει περισσότερος χώρος. Η χωρητικότητα είναι 60 κλίνες για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 12 για πιθανά ασθενείς. Στην Καϊλαχούν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δέχθηκαν 472 ασθενείς, 318 επιβεβαιώθηκαν με Έμπολα και 89 ανέρρωσαν.
Στη Μπο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκληρώνουν την κατασκευή ενός νέου κέντρου διαχείρισης Έμπολα 30 κρεβατιών για να παρέχει φροντίδα για τον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και να ανακουφίσει την πίεση στο Καϊλαχούν. Όταν το κέντρο αυτό αρχίσει να λειτουργεί την επόμενη εβδομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα είναι σε θέση να κλείσουν το κέντρο διαμετακόμισης που λειτουργεί δίπλα στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γκοντάμα.

Νιγηρία
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν τεχνική υποστήριξη στις Νιγηριανές υγειονομικές αρχές στο Λάγος, σε τομείς όπως η απομόνωση, ο εντοπισμός επαφών, η κατάρτιση και η εκπαίδευση του κοινού.

Σενεγάλη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν τεχνική υποστήριξη στις υγειονομικές αρχές της Σενεγάλης.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ